logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Koszt przeniesienia licznika Tauron i montaż skrzynki na zewnątrz

27 Lis 2019 16:47 10317 10
REKLAMA
  • #1 18305002
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18305163
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4332
    Masz kolego przyłącze napowietrzne i granica jest na zaciskach prądowych tego przyłącza. Więc to co od zacisków w kierunku odbiorcy jest twoje. I ty musisz koszty tej przebudowy ponieść.
    Nic nie wskórasz.
    Szukaj kumatego elektryka, który nie tylko to wykona, ale również wszelkie formalności załatwi. Obawiam się, że nie obejdzie się bez wystąpienia o wydanie TWP.
    Przestrzegam przed samowolką.
  • REKLAMA
  • #3 18305470
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 18305534
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 18306254
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6682
    Eartho napisał:
    Niestety w ZE nie byli mi w stanie pomóc.
    Może rozmawiałeś z niewłaściwą osobą (infolinia, "panienka z okienka"?). W takich sprawach najlepiej rozmawiać z pracownikiem działu przyłączeń.
    Eartho napisał:
    Oczywiście, to co od nowej skrzynki ja muszę sam wykonać, a co z tym od skrzynki (łącznie ze skrzynką) do słupa? Czy tauron zrobi to sam, a ja za to będę musiał zapłacić?
    Patrz post #2.
    Odcinek od słupa do licznika pod względem własności jest podzielony na zaciskach prądowych na ścianie budynku. Czyli od słupa do ściany, to przyłącze będące własnością ZE, ale część od tych zacisków w kierunku instalacji odbiorczej należy do Ciebie.

Ale najpierw doprecyzuj swoje zapytanie, bo nie wiadomo jakie masz zamiary i gdzie przewidujesz przyszłą lokalizację układu pomiarowego ("skrzynki") - na zewnątrz, czyli na elewacji budynku? Czy w jakimś innym miejscu (oprócz granicy posesji)?
    Skoro piszesz, że interesuje cię wymiana "od słupa", to co się pod tym kryje?
    Chcesz wymienić przyłącze na izolowane, czy w ogóle zlikwidować napowietrzne i zastąpić je kablowym?
  • #8 18306282
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 18306288
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6682
    Eartho napisał:
    Skrzynkę z licznikiem chcę na granicy działki więc linię napowietrzna chcę całkowicie zlikwidować i zrobić w ziemi.
    Czyli najpierw składasz wniosek o nowe warunki przyłączenia, we wniosku określasz co chcesz osiągnąć, a ZE w warunkach określi co trzeba wykonać.
    Tylko nie licz na to, że do tej inwestycji dostawca dołoży jakiś grosz. Wszystko z Twojej kieszeni, nawet jeśli trzeba będzie słup wymienić.
  • #10 18313822
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje przenieść licznik energii elektrycznej do skrzynki na zewnątrz budynku, co wiąże się z wymianą instalacji na miedzianą oraz likwidacją napowietrznego przyłącza. W dyskusji wyjaśniono, że od zacisków prądowych przyłącza do budynku użytkownik ponosi koszty, natomiast Tauron zajmie się budową skrzynki na granicy działki. Użytkownik musi złożyć wniosek o nowe warunki przyłączenia, a wszelkie prace od skrzynki do domu będą jego odpowiedzialnością.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA