logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Orange Freedom w 2019roku,a wymuszanie przejścia na neostradę.

vinted 28 Lis 2019 14:13 525 6
REKLAMA
  • #1 18306926
    vinted
    Poziom 2  
    Witam!Rodzice mają umowę na czas nie określony na internet orange freedom na łączu stacjonarnym.Rachunki opłacają regularnie,a obecnie nawet z wyprzedzeniem(do kwietnia 2020 roku),a zawieszenie łącza jest opłacone do marca 2020r.Kilka dni temu otrzymali pismo z Orange,że jeżeli nie zdecydują się na przejście na o wiele droższą neostradę, to w ciągu miesiąca otrzymają wypowiedzenie umowy na freedom i wyłączenie usługi.Wiem,że ta usługa od 2014 roku jest nie dostępna,ponadto rodzice już kilka lat są nękani przez pracowników Orange,którzy wciskają kit:jak kolorowo,cudownie i wręcz zmysłowo będzie po przejściu na neostradę.W związku z tym proszę o pomoc osoby,które są w podobnej sytuacji lub orientują się:jak to wygląda z prawnego punktu widzenia.Zaznaczam,że rodzice nie chcą nic zmieniać,bo ich po prostu na to nie stać.Ponadto nie chcą stracić już wpłaconych pieniędzy.Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 18306952
    Vytautas_YT
    Poziom 30  
    Ocena: 297
    Wydaje mi się, ale podkreślam że tylko mi się wydaje, że z prawnego punktu widzenia Orange nie może zrobić czegoś takiego. Podobną sytuację mieli moi Rodzice z telefonem stacjonarnym. Mieli pakiet na który podpisywali umowę przy założeniu telefonu(jeszcze za czasów TP), później Orange sobie pozmieniało oferty, ten pakiet wyleciał z oferty całkowicie i zaczęły się telefony żeby zmienić na lepszy (czytaj droższy :) ) pakiet. Ciągnęło się to przez kilka lat ale nic nie wskórali, nic nie mogli zrobić bez podpisu klienta. Koniec końców telefon stacjonarny i tak nie był używany więc przeniosłem im ten numer z Orange na VoIP'a żeby obniżyć koszty utrzymania numeru. Ale nękanie telefonami z lepszą ofertą było do samego końca.
  • REKLAMA
  • #3 18306956
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Polecam skonsultować się z prawnikiem... Też wydaje mi się że raczej nie mogą tak zrobić, ale pewności nie mamy...
  • REKLAMA
  • #5 18307264
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2499
    Wypowiedzieć umowę mogą zawsze, tak samo jak i Twoi rodzice. We Freedom chyba termin był jeden pełny okres rozliczeniowy wcześniej. Tylko, że jak tą umowę wypowiedzą, to ... nie zmuszą nikogo do podpisania nowej. Co najwyżej rodzice nie będą mieli dostępu do Internetu, ale za to operator nie będzie miał ani złotówki, na co sobie ma 100% nie pozwoli.
    U moich rodziców było parę lat identycznie - kiedy TP zmieniało markę na Orange identycznie wydzwaniali i kłamali w żywe oczy, że telefon przestanie działać, że to, że tamto. Zawsze im odpowiadałem, żeby nie kłamali, a jak wyłączą, to tylko oni stracą - klienta i odszkodowanie oraz kary umowne. Za którymś razem nagrałem rozmowę, odtworzyłem konsultantowi i poinformowałem, że jeżeli jeszcze raz zadzwonią i zaczną kłamać to wyślę kopię rozmowy o UOKiK. Skończyło się, ale wiem, że wiele osób wtedy okłamali i wiele osób podpisało nowe umowy.
    Natomiast co bym Ci proponował:
    Olej Orange. Zadzwoń do Netii i poproś o ofertę Fresh, czy Yess, czy jakoś tak - nie pamiętam dokładnie, bo ostatni raz chyba z rok temu to klientowi zamawiałem. Doszukasz sobie w archiwach Internetu :-). Ta oferta jest ogólnie niedostępna od kilku lat, ale jak wiesz o co zapytać to włączają (zawsze lepiej mieć parę złotych, niż nie mieć nic). Oferta to usługi Netii na linii ADSL2+ Orange w technice BSA. Płacisz 50 zeta miesięcznie i w tym masz dostęp do Internetu o przepustowości do 20Mbps. Wszystkie opłaty za łącze i inne są już zawarte w tych 50 złotych. Tą ofertę ma kilku moich znajomych, oraz moi ... rodzice i wszystko działa idealnie.
    Natomiast same praktyki Orange są jak najbardziej mocno wątpliwe etycznie i może warto o tym porozmawiać z UOKIK.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 18308225
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5354
    Vytautas_YT napisał:
    Wydaje mi się, ale podkreślam że tylko mi się wydaje, że z prawnego punktu widzenia Orange nie może zrobić czegoś takiego.

Ależ może - klient zakończył zobowiązanie, więc umowę może operator wypowiedzieć kiedy chce: "brak możliwości technicznych" i cześć.
    UOKiK też tu nie pomoże - nie zajmuje się sprawami indywidualnymi:
    https://www.uokik.gov.pl/zbiorowe_interesy_konsumentow.php

@vinted
    Można coś lepszego wynegocjować, ale samemu trzeba złożyć wypowiedzenie umowy.
    Od lat nie zrobiliście w tym kierunku nic, więc operator uznał, że to on ma Was w garści i dyktuje Wam co możecie mieć.
    Złożyć wypowiedzenie umowy na piśmie i czekać na kontakt z działem utrzymania klienta - a wtedy może się okazać, że to co op Wam daje za 50 zł dostaniecie za 30 (nie gódźcie się od razu na ofertę: marudzić, że drogo, marudzić, że to tylko net a takie pieniądze itd itp.)
  • REKLAMA
  • #7 18308244
    vinted
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedzi.Sprawdzę ofertę Netii.Temat zamknięty.Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Rodzice autora mają umowę na internet Orange Freedom, która jest na czas nieokreślony, jednak otrzymali pismo od Orange, w którym informują o konieczności przejścia na droższą usługę Neostrada, w przeciwnym razie umowa zostanie wypowiedziana. Użytkownicy forum podkreślają, że z prawnego punktu widzenia Orange nie może wymusić zmiany umowy bez zgody klienta, a także sugerują, aby skonsultować się z prawnikiem lub złożyć wypowiedzenie umowy na piśmie. Wiele osób dzieli się doświadczeniami z podobnymi sytuacjami, wskazując na nękanie ze strony operatora oraz możliwości negocjacji lepszej oferty. Autor planuje sprawdzić ofertę Netii jako alternatywę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA