logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Tipo 1,4 i.e. problem z rozruchem na rozgrzanym silniku

Typek. 22 Wrz 2005 15:43 3851 8
REKLAMA
  • #1 1840079
    Typek.
    Poziom 2  
    Witam.
    Jaka może być przyczyna utrudnionego rozruchu na rozgrzanym silniku (powyżej 90stopni)? Gdy sinik rozgrzeje się do temperatury powyżej 90 stopni nie chce odpalić. Nie wiem co jest, wymieniłem już moduł zapłonu (digiplex), czujnik położenia wału (używki), czujnik temperatury (nowy). Świece, kable i kopułka w b.dobrym stanie (niedawno wymieniane). Nie wiem czy to ma związek, ale auto zaczęło więcej palić, co dziwne na analizatorze spalin wynik był b.dobry.
    Drugą rzeczą, która mnie trapi jest rozruch z rana. Po odpaleniu auto wytraca obroty i gaśnie. Można "przygazować", wtedy po kilku sekundach pracuje normalnie, inaczej odpala za 2-3 razem.
    Auto jest w dobrej kondycji technicznej (poza tymi dwoma problemami). Wcześniej użytkowane przez mojego teścia.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1840844
    krisu
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Wymień filtr paliwa niskie ciśmienie moze to powodowac ewentualnie pada pompa
  • #3 1841102
    Typek.
    Poziom 2  
    krisu napisał:
    Wymień filtr paliwa niskie ciśmienie moze to powodowac ewentualnie pada pompa

hmmm, ale czego dzieje się to tylko przy 90 stopniach? Poza tym spalanie raczej nie mowi o niskim cisnieniu (12l w miescie:().
    Ale i tak wielkie dzieki. Jutro podjade na pomiar ciśnienia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1841152
    fazio1978
    Poziom 14  
    Ocena: 68
    Witam,
    Prawdopodobnie masz zbyt mały luz na zaworach.
    To może powodować problemy z zapłonem na gorącym silniku.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1843938
    ponar
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    Ja miałem tak z czujnikiem temp. tylko przy określonej temperaturze głupiał.
  • #7 1845397
    Typek.
    Poziom 2  
    ponar napisał:
    Ja miałem tak z czujnikiem temp. tylko przy określonej temperaturze głupiał.

czujnik temperatury nowy (EPS). Kolega cos mi napominał o sondzie lambda, ewentualnie czujniku podciśnienia (który to w ogóle jest i ile kosztuje).
  • REKLAMA
  • #8 6046965
    bartekssss
    Poziom 2  
    Mogłby ktos mi podac robocze luzy zaworowe w Fiacie Tipo 1.4i.e

Oraz mój problem.
    Witam

Kupiłem fiata Tipo 1.4i.e ,bezyniak,wtrysk zmieniłem kopółke , olej , filtr , wlałem 15 litrow paliwa po przejechaniu 65 km auto staneło. Jakby zabrało paliwa. Wiec dolalem 5 litrów. Auto juz nie zapaliło. Okazało się ze troszkę bezyny idzie do oleju co spowodowalo znieszczenie swiec dlatego tez auto juz nie odplalio. Po wymianie swiec auto pali , kable sprawne lecz auto z poczatku nie pali na jakis baniak. Z czasem zaczyna palić na wszystkie. Zmierzyłem więc cisnienie na baniachan .
    Na zimnym silniku Cisnienie 1 (na wszystkich zaworach prawidlowe) na ciepłym w przedostanim baniaku jest 0,8 okolo a na ostanim roznie czasami 0,5 czasami 1 czasami 0,4 poporstu skacze.

Oczywiste jest ze paliwo leje sie do oleju gdy jeden baniak za długo nie pali.

1.Lamda? (1-mechanik)
    2.Membrana?(1-mechanik)
    3.Ustawienie prawidłowego luzu zaworowego?(1 Mechanik <- ten ponoc najbardziej prawdopodobny)
    4.Doszlifowanie zaworow?(2 Mechanik)
    5.Uszczelka pod głowicą (<- Bzdura ? )

Czy ma ktos jakieś pomysły co sie stało z moim autem , i prosze o podanie jego prawidłowych luzów zaworowych. Bo nigdzie nie moge ich znależć
  • #9 6047318
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2301
    Luz zaworów , podał Miszagrom , czytaj lepiej.

Podsumowanie tematu

✨ Problem utrudnionego rozruchu na rozgrzanym silniku Fiat Tipo 1.4 i.e. (powyżej 90°C) może być spowodowany kilkoma czynnikami. Wymieniono moduł zapłonu (Digiplex), czujnik położenia wału (używany), czujnik temperatury (nowy EPS), świece, kable i kopułkę, które są w dobrym stanie. Wskazano potencjalne przyczyny takie jak zbyt mały luz zaworowy (zalecane wartości 0,4-0,5 mm), problemy z niskim ciśnieniem paliwa spowodowane zapchanym filtrem paliwa lub uszkodzoną pompą paliwa, a także ewentualne usterki sondy lambda lub czujnika podciśnienia. Dodatkowo, problem z rozruchem na zimnym silniku objawia się gaśnięciem po odpaleniu i koniecznością przygazowania lub wielokrotnego rozruchu. W jednym z przypadków stwierdzono, że paliwo przedostaje się do oleju, co niszczy świece i powoduje niestabilne ciśnienie na poszczególnych cylindrach. Najczęściej rekomendowanym rozwiązaniem jest sprawdzenie i regulacja luzów zaworowych oraz diagnostyka układu paliwowego i sondy lambda.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA