logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] radio 2DIN chińczyk - Zablokowane odtwarzanie plików video

elmor368 01 Gru 2019 11:16 13620 19
REKLAMA
  • #1 18312255
    elmor368
    Poziom 20  
    Ocena: 63
    Witam kolegów i mam prośbę - pytanie, zakupiłem chińską stację multimedialną 2DIN, po podłączeniu wszystko działało O.K.. Ale obecnie pojawił się problem z odtwarzaniem plików video. Jeżeli chcę odtworzyć jakikolwiek plik video pojawia sie informacja, że nie można oglądać filmu w czasie jazdy samochodem, mimo , że samochód nie jest w ruchu. Ponoć aby przywrócić możliwość oglądania filmu należy jakiś kabelek przeznaczony do podłączenia do hamulca ręcznego podłączyc do masy z tym ,ze z załączonej instrukcji nie wiem który. Czy ktoś może mi podpowiedzieć z załączonej instrukcji który to kabelek?. radio 2DIN chińczyk - Zablokowane odtwarzanie plików videoIMG_04..JPG (186.04 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18312262
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6493
    F9 PARK_IN ale raczej nie do masy, tylko do krańcówki przy hamulcu ręcznym (która zwiera do masy po zaciągnięciu hamulca).
  • #3 18312266
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2650
    PARK_IN, podaj tam masę i będzie ok, jest jeszcze też szansa ze jest opcja w radiu do odhaczenia ptaszkiem i wtedy nie potrzebujesz przewodu.
  • #4 18312500
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3850
    spinacz napisał:
    PARK_IN, podaj tam masę i będzie ok, jest jeszcze też szansa ze jest opcja w radiu do odhaczenia ptaszkiem i wtedy nie potrzebujesz przewodu.

Co oczywiście umożliwi oglądanie filmów w czasie jazdy a to zagraża bezpieczeństwu.
    Należy podłączyć pod zestyk ręcznego albo wyszukać w instalacji informację ze skrzyni o "neutral" lub "park". Z ręcznym łatwiejsze o ile to nie jakiś francuz z elektrycznym hamulcem postojowym.
  • #5 18312601
    elmor368
    Poziom 20  
    Dziękuję za info , po wykonaniu zalecanego połączenia podzielę się rezultatem pracy. A mam świadomość o tym, że nie wolno oglądać w czasie jazdy filmików, ze względu na bezpieczeństwo, ale w moim radiu nawet gdy nie jest uruchomiony samochód, ta opcja blokowała dostęp do plików video.
  • #6 18312818
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3850
    Bo nie ma podanej masy na wejście "park in" musisz po prostu tą masę podać z takiego miejsca by była tam tylko wtedy gdy auto stoi. Czyli właśnie logika " zaciągnięty ręczny to samochód nie jedzie"
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #9 18459880
    elmor368
    Poziom 20  
    radio 2DIN chińczyk - Zablokowane odtwarzanie plików video Witam i proszę o jeszcze jedną informacje odnośnie zakupionego radia chińskiego radia 2DIN . Złącze A 20 pinowe przeznaczone do sygnałów audio-video w moim przypadku okablowanie do tego złącza nie ma podłączonych kabelków Video IN1, video IN2 jak i audio out, czy jeśli dokupię okablowanie mające te kabelki jak na załączonej fotce, będę mógł do radia podłączyć przenośny odtwarzacz DVD?
  • REKLAMA
  • #10 18464744
    elmor368
    Poziom 20  
    W związku z tym, że nie mam pomocy w rozwiązaniu problemu, dopytam inaczej. aby móc oglądać obraz z kamerki cofania podłączonej do pinów F6, F7 , F8, na pin F7 musi zostać podane napięcie 12V, które udrażnia wejście wideo F6 CAM_CVBS, natomiast nie wiem w jaki sposób uruchamiane są wejścia A17 CVBS_IN2 i wejscie A18 CVBS_IN1. Czy ktoś może mi podpowiedzieć? Dziękuję za pomoc.
  • #11 18465147
    tzok
    ...zastanów się jakiej odpowiedzi oczekujesz? Kupiłeś sobie jakieś bliżej niezidentyfikowane chińskie radio i pytasz jak w nim uaktywnić jakąś funkcję. Nie ma tu wróżbitów. Chińczycy mają całą masę takich radio-odbiorników, gdzie czasem z pozoru dwa identyczne egzemplarze mają zupełnie inne "wnętrzności" i oprogramowanie. Zapewne dostałeś z tym radiem jakąś instrukcję obsługi i pewnie jest tam odpowiedź na Twoje pytanie. Mogę jedynie zgadywać, że gdzieś z poziomu menu się wybiera te wejścia... ale skoro w wiązce są nieobsadzone, to może być ta funkcja nieaktywna. Jednak na wiązce z rysunku, który zamieściłeś jest wyprowadzone gniazdo RCA dla pinu CVBS_IN1 - żółte gniazdo opisane jako Video Signal Input1.

W fabrycznych stacjach multimedialnych też kamera cofania uaktywnia się automatycznie, a wejścia video, są dostępne jako kolejne źródła (source) sygnału, jak radio, DAB, USB, SD/TF, AUX...

elmor368 napisał:
    Wykonałem połączenie kabelka z gniadza F9 do masy i wszystko gra.
    ...a miałeś podłączyć pod krańcówkę/kontrolkę hamulca ręcznego, tak aby w czasie jazdy nie dało się korzystać z odtwarzacza (skoro działało i przestało to zapewne da się to zabezpieczenie wyłączyć z poziomu menu).
  • #12 18465914
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2097
    elmor368 napisał:
    Ponoć aby przywrócić możliwość oglądania filmu należy jakiś kabelek przeznaczony do podłączenia do hamulca ręcznego podłączyc do masy z tym ,ze z załączonej instrukcji nie wiem który

Pełniejsza rozpiska pinów.

radio 2DIN chińczyk - Zablokowane odtwarzanie plików video
  • #13 18466455
    elmor368
    Poziom 20  
    Dziękuję za zainteresowanie się moim problemem. Rozkład pinów jest mi znany, tylko jak wcześniej napisałem w przysłanym odbiorniku w wiązce do wtyku A nie było czinczy do wejść A17 i A18, które ja uzupełniłem. Mimo tego jak podje sygnał video na owe czincze nie mam obrazu na ekranie radia. Na pulpicie nie mam ikonki której naciśnięcie włączało by sygnał z tych wejść. Dlatego podejrzewałem, żę tak jak przy podłączeniu kamerki cofania aby widoczny był obraz należy podać 12V na pin F7, tak aby udrożnić wejście A17 czy A18 też należy podać jakiś dodatkowy sygnał na któreś z wejść gniazda A, lub może nalezy zainstalować jakąś apkę która by włączała te wejścia AV?.
  • #14 18466467
    tzok
    Nie, F7 służy do automatycznego przełączania źródła na wejście wideo kamery cofania, jest to sygnał ze światła cofania. Alternatywne źródła wideo są wybierane ręcznie (tak samo jak się przełączasz na wejście AUX). Skoro nie było przewodów i nie ma opcji na ekranie to ta funkcja jest zablokowana programowo.
  • #16 18466535
    tzok
    Pogrzeb jeszcze trochę w menu, to może znajdziesz. Opcji odtwarzania wideo podczas jazdy (ignorowania wejścia PARK_IN/BREAK1) nie znalazłeś, a jest tam ;) Z tego co zrozumiałem z "chińgielskiego" jakim jest napisana instrukcja (od podobnego urządzenia) to zewnętrzne wejście video jest uaktywniane wraz z wybraniem zewnętrznego wejścia audio (AUX).
  • #17 18466546
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2097
    elmor368 napisał:
    Mimo tego jak podje sygnał video na owe czincze nie mam obrazu na ekranie radia. Na pulpicie nie mam ikonki której naciśnięcie włączało by sygnał z tych wejść

Do tego służy jedna z aplikacji podeślij zdjęcie aplikacji jakie masz. Obraz sam się ci nie uruchomi jak np z kamery cofania / parkowania. Z tego co pamiętam wchodzisz w apps / aplikacje i tam masz odpowiednią aplikację obsługującą obraz po RCA. Co do oglądania zazwyczaj jest zabezpieczenie gdzie np można oglądać tylko wtedy kiedy zaciągnięty jest hamulec ręczny jak kolega powyżej wspomina czyli kabel breake. Ale z tego co widzę powinna być opcja w ustawieniach o ile jest dostępna do wyłączenia tego z poziomu aplikacji.

• #18 18466556
    elmor368
    Poziom 20  
    Opcję ogladania video w czasie jazdy ( choć to zdaję sobie sprawę nie należy używać ze względów bezpieczeństwa) mam aktywną, ale są to klipy video nagrane na karcie pamięci podłączonej do wejścia USB. Natomiast co oznacza ignorowanie PARK_IN ?, czy na to wejscie należy podac 12V, czy też połączyć z masą samochodu i wówczas będzie widoczny obraz z DVD?.

Dodano po 16 [minuty]:

Dziękuję za podpowiedzi, spróbuję "pogrzebac" w poszukiwaniu tej apki.
  • #19 18466624
    tzok
    elmor368 napisał:
    Natomiast co oznacza ignorowanie PARK_IN ?,
    Przecież to już zostało wyjaśnione - masa na PARK_IN odblokowuje funkcję odtwarzania filmów jeśli w konfiguracji jest włączona opcja blokady odtwarzania filmów podczas jazdy. Jeśli tę opcję wyłączysz, to stan tego wejścia jest ignorowany. Masa na wejście PARK_IN powinna być podawana z kontrolki pozycji P skrzyni automatycznej lub czujnika/kontrolki hamulca postojowego. Zwarcie tego wejścia na stałe do masy jest bez sensu, bo równie dobrze można funkcję blokady odtwarzania podczas jazdy wyłączyć w opcjach.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił chińską stację multimedialną 2DIN, która początkowo działała poprawnie, ale zaczęła blokować odtwarzanie plików wideo, informując, że nie można ich oglądać w czasie jazdy. Aby przywrócić tę funkcję, zalecano podłączenie kabla do hamulca ręcznego, co pozwala na odblokowanie opcji odtwarzania. Użytkownik otrzymał wskazówki dotyczące podłączenia masy do złącza PARK_IN oraz możliwości zmiany ustawień w menu radia. Po wykonaniu połączenia, użytkownik potwierdził, że problem został rozwiązany. Dodatkowo, pojawiły się pytania dotyczące podłączenia przenośnego odtwarzacza DVD oraz aktywacji wejść wideo, co wymagało dalszych wyjaśnień.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA