logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf IV 1,9 tdi - Auto tańczy przy przyspieszaniu i nierównościach

HanaLW 01 Gru 2019 11:57 2376 17
REKLAMA
  • #1 18312329
    HanaLW
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Witam,
    taki problem - Golf IV 1,9 tdi 110 po chipie pod 150 koni, ciągnie na lewo lub prawo, podczas przyspieszania albo na nierównościach itd.
    Zmienione zostały tuleje wahacza, sworznie, łączniki, gumki, drążki kierownicze zrobiona 2x zbieżność i nic..
    Na SKP nie widzą problemu, serwis który robił ostatnią zbieżność stwierdził że to może być kwestia przekładni chociaż ma minimalny luz i nic nie cieknie.

Co to za zjawisko, gdy najeżdżając np. prawym kołem na studzienkę która jak to u nas w kraju jest zrobiona tak że siedzi w jezdni na głębokość 50 cm, autem tak zarzuca?
    Do tego przyspieszanie- jak spory moment idzie w przednie koła to zaczyna wariować auto.
    Po prostu kiepsko trzyma tor jazdy, tzn jak jest względnie równo, prosta jezdnia i puści się kierownice to jedzie prosto, ale byle koleina, studzienka czy też ostrzejsze przyspieszenie np z "dwójki" i auto zaczyna tańcować typu np wyprzedzanie ciągnika na drodze wojewódzkiej itd.
    Nie mam pomysłów i zastanawiam się czy to nie przekładania tylko czy lepiej kupić porządna nową czy dać do regeneracji? Często jest tak że te firmy robią regeneracje na "5 min".
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18312341
    Developers
    Poziom 18  
    Ocena: 33
    Jaki masz profil opony ? Im większy balon tez przy przyśpieszeniu będą się jaja robić. Ja bym się przyjrzał maglowi bo może już jest noo. Jak przyśpieszasz koła się rozjerzdzają któraś strona magla puści i się jaja zaczynają dziać. Zobacz gumy na sankach czy są ok i trzymają dobrze magiel.
    Tuleje wahacza masz pełne ? Czy normalne ?
  • Pomocny post
    #3 18312356
    szymitsu21
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1297
    HanaLW napisał:
    Do tego przyspieszanie- jak spory moment idzie w przednie koła to zaczyna wariować auto.

Jeśli chodzi o to, podejrzewam, że kwestia jest gum na wachaczach. Załóż gumy od Rki chyba. Są pełne i zawias nie pracuje tak jak na zwykłych.
  • REKLAMA
  • #4 18312800
    HanaLW
    Poziom 5  
    Mam takie tuleje czyli chyba dobre?
    https://allegro.pl/oferta/lemforder-4-tuleje-wahacza-pelne-vw-golf-iv-bora-5226707177

No ale nic to nie pomogło, do tego drążki z końcówkami nowe, łączniki z gumkami, sprężyny, amortyzatory i autem od jakiegoś czasu rzuca - typu przyspieszenie nagłe, koleiny, studzienki głębokie itd.
    Więc w sumie jakby nie patrzeć została tylko maglownica, to jest problem bo nie wiadomo czy lepiej kupić nową na gotowo oryginał, czy zregenerować czy po regeneracji kupić.

Trochę mnie to dziwi bo czy przyspieszanie oddziałuje na maglownice? prędzej zawieszenie typu wahacze, gumy itd
  • #5 18313790
    Arton
    Poziom 16  
    Ocena: 62
    a jakie masz koła założone?
  • #6 18314004
    HanaLW
    Poziom 5  
    Dokładnie mam 205/55 R16
  • Pomocny post
    #7 18314718
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 987
    HanaLW napisał:
    Zmienione zostały tuleje wahacza, sworznie, łączniki, gumki, drążki kierownicze zrobiona 2x zbieżność

To też pewnie nie to, ale w innym samochodzie, po wymianie sworzni, zmieniła mi się geometria przedniego zawieszenia.
    To trochę coś innego jak zbieżność.
    Sworznie, za krótkie na mocowaniu do wahacza, spowodowały, że koła stanęły "pod siebie".

\___/

Nie dało się jechać...
    Masz pewien kąt do podłoża, gdzie samochód zachowuje się "normalnie".

W jakiej pozycji do podłoża stoją Twoje koła?

HanaLW napisał:
    ciągnie na lewo lub prawo, podczas przyspieszania albo na nierównościach itd

A masz takie coś, przyśpieszasz, ciągnie w jedną stronę, odpuszczasz gaz, jedzie w drugą?
  • Pomocny post
    #8 18314874
    Dawid W
    Poziom 15  
    Ocena: 88
    Kup porządne gumy wahacza i jak mówią kąty pochylenia ważna rzecz. U siebie wymieniałem gumy w wahaczach na lemfordera ale przepływające, zrobił mi gość geometrię i dalej ciągnie. pojechałem na reklamację a gość mówi że luz na tych właśnie gumach, wymieniłem na poliuretan i auto idzie jak na leży.
  • #9 18315300
    HanaLW
    Poziom 5  
    Ok tylko poliuretan to jest coś takiego?

a ja mam zwykłe i pełne, to chyba wystarczy?

g107r napisał:

To też pewnie nie to, ale w innym samochodzie, po wymianie sworzni, zmieniła mi się geometria przedniego zawieszenia.
    To trochę coś innego jak zbieżność.

A czy to nie jest tak, że w autach typu Golf IV, A3, Leon itd tylko się ustawia przód czyli zbieżność?

g107r napisał:

A masz takie coś, przyśpieszasz, ciągnie w jedną stronę, odpuszczasz gaz, jedzie w drugą?

Niestety ciężko mi tak na sucho stwierdzić, ale zwrócę uwagę jak pojadę autem, wydaje mi się ale to teoria, że jak odpuszczę gaz to wraca do normalnej pozycji.
    Chociaż są sytuacje gdzie ewidentnie auto pływa czyli raz lewo raz prawo i tak jak statek.
  • REKLAMA
  • #10 18315387
    g107r
    Poziom 41  
    HanaLW napisał:
    A czy to nie jest tak, że w autach typu Golf IV, A3, Leon itd tylko się ustawia przód czyli zbieżność?
    No, nie tylko tam, dlatego piłowałem wahacz :)
    Trochę to inna sytuacja, u mnie sworzeń był nitowany w wahacz, sie rozwiercało nity, i następny sworzeń już przykręcało. No i w tym przypadku wyszło, że w IC zhandlowali mi za krótkie sworznie o jakieś pół centymetra.
    Niby nic, a auto stało się dzikie...
    Ty w międzyczasie wymieniłeś pół zawieszenia, więc mimo wszystko osobiście sprawdziłbym i to.
    Masz kawałek prostokątnego kartonu? Im bardziej prostokątny, tym lepiej pokaże czy i w którą stronę pochylone są koła.
    Lepiej mieć dołem na zewnątrz rozlazłe, jak do wewnątrz.

Tak to poliuretany, tylko jeszcze dopytaj jakiego koloru stosować, jakiej twardości... W moim "byłym", złe dobranie rozrywało wahacze, ale i większość wahaczy zrobiona jest chyba z gównolitu https://drive.google.com/file/d/1EwZawgPtEzbhgVjeSH3umPZagGOcODob/view
    W golfach chyba tak nie macie?
  • #11 18315737
    Dawid W
    Poziom 15  
    Ocena: 88
    Co do poliuretanu to brałem z olkusza i w twardości odpowiadającej twardości gumy wg informacji na ich stronie. Fakt jest taki że skrzypią na początku jak się jedzie Co do golfów 4 czy audi a3 to ustawia się również pochylenie koła na tych trzech śrubkach co sworzeń jest przykręcony. Podstawa to znaleźć gościa który zna się na ustawianiu geometrii a nie kupił maszynę i komputer mówi którą śrubka kręcić.
  • #12 18315854
    g107r
    Poziom 41  
    Dawid W napisał:
    Co do golfów 4 czy audi a3 to ustawia się również pochylenie koła na tych trzech śrubkach co sworzeń jest przykręcony.
    Są przypadki poluzowania?
    Znowu w moim "byłym", otwór w tulei jest większy niż średnica śruby.
    Tulejek centrujących często nie dodają, zmieniający je ludź nie załapie iż być powinny, i jak porządnie nie dokręci śruby, to później troszkę potrafi ruszać się na tym luzie wahacz. Wprawdzie zwykle jeszcze potrafi coś stukać, ale oczywiście, nie przy szukaniu stukania. Taki myk... :)
    A jak się rusza, to razem z kołem, i ustawienia idą w ...
    Samochody to złośliwe bestie...
  • #13 18316056
    HanaLW
    Poziom 5  
    U mnie tak wariuje prawie zawsze chyba że wysoki bieg, jak tu tego Pana w Audi S2, no ale co tu porównywać on ma 700 Nm - 0:46 min

Czyli generalnie da radę coś tam ustawić? jak mi się uda to poszukam pomiary z geometrii i ustawienia.
    No ale fakt taki że nawet jeśli auto nie jest w 100% bezkolizyjne, bo coś tam kiedyś miało miejsce to było to dawno za granicą, a auto już od 5 lat jeździ w PL, jak kupiłem to śmigało jak po sznurko, to tak stopniowo od 1,5 roku zaczęło narastać, prowadzenia coraz gorsze, mało stabilny i taki cyrklujący samochód się zrobił.

Czyli reasumując poliuretany lepsze niż te gumy pełne? typu S3, Cupra, R32,TT?
  • #14 18316540
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 246
    Na początek na próbę załóż oryginalne felgi z oponami jakie przewidział producent i wtedy sprawdź czy jest poprawa. To już nie pierwszy przypadek że auto źle się prowadzi na nieoryginalnych kołach.
  • REKLAMA
  • #15 18316571
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6363
    g107r napisał:
    Tulejek centrujących często nie dodają
    Widziałeś te zawieszenie w ogóle? To nie Golf 3, w następnej generacji nie ma już tych blaszanych wkładek.
    Jak dla mnie to jest tu tylko problem z użytkownikiem - pewnie oponki jakieś ekstra hiper rajdowe i to one powodują te efekty - zwyczajnie nie trzymają się asfaltu. Do pirackiej jazdy trzeba trochę więcej zainwestować - twardsze amortyzatory, niższe, twardsze sprężyny. Na zawieszeniu "komfort" i słabych gumach na kołach takie będą efekty.
  • #16 18319497
    HanaLW
    Poziom 5  
    robokop napisał:
    Do pirackiej jazdy trzeba trochę więcej zainwestować

A co masz na myśli bo tak na prawdę to mam osiągi zbliżone do seryjnego ARL-a czyli Golf/Leon ciut może lepsze niż takie A3 ASZ, to są normalne diesle i to nie są wartości typu Audi S3 225 konne.
    8 sek. setka to raczej dziś nie jest coś nadzwyczajnego.

Nie rozumiem, producent jako alternatywę podaje 205/55 R16 a nawet 205/50 R17

Opony mam takie:
    https://allegro.pl/oferta/4-x-205-55r16-fulda-ecocontrolhp-opony-letnie-2019-7870830507

felgi takie:

Tak więc bez przesady mój samochód tak nie wygląda :D

Normalny golf, wyglądający jak tysiące innych.

Czyli co te opony Fulda do śmietnika i kupić Continental, Michelin itd?
    Coś to da?
  • #17 18320022
    misiozol
    Poziom 35  
    Ocena: 638
    To co masz malo kogo interesuje zaloz felgi z wlasciwym ET a nie wyciagnietym z dupy to i bedzie normalnie sie prowadzic

Moderowany przez robokop:

Post edytowałem - po co cytujesz całe posty? W dodatku chyba można nieco kulturalniej ogłaszać swoje poglądy? 3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.

• #18 18320369
    HanaLW
    Poziom 5  
    No to chciałbym się dowiedzieć jakie to jest właściwe ET?
    To są oryginalne felgi Montreal 16``, z którymi w odpowiedniej opcji auto mogło nawet z salonu wyjechać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Golfem IV 1,9 TDI, który przyspiesza i na nierównościach "tańczy", co objawia się ściąganiem w lewo lub prawo. Wymieniono wiele elementów zawieszenia, w tym tuleje wahacza, sworznie, drążki kierownicze oraz wykonano zbieżność, jednak problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują sprawdzenie maglownicy, geometrii zawieszenia oraz zastosowanie poliuretanowych gum wahacza zamiast standardowych. Wskazano również na znaczenie odpowiednich opon i felg, które mogą wpływać na stabilność pojazdu. Użytkownik posiada opony Fulda i felgi oryginalne, co może być przyczyną problemów z prowadzeniem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA