logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak internetu w DELL Latitude E6410 po reinstalacji Win 7 Pro

14 Gru 2019 14:22 1128 15
REKLAMA
  • #1 18338955
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 18338986
    kranzio
    Poziom 26  
    Ocena: 139
    ender0 napisał:
    Dodam to że nie mam zainstalowanych wszystkich sterowników

I od tego kolega powinien zacząć. Link
  • #3 18338987
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 18339021
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 18339029
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 18339036
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 18339049
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 18339060
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 18339972
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 18339995
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5465
    ender0 napisał:
    Nie zadziałało dalej jest to samo

Przecież Ty działasz na ślepo.
    Nawet nie masz pojęcia jaki tam dokładnie siedzi sprzęt.
    Zanim zgadniesz i trafisz na właściwy sterownik, to Windowsa będziesz jeszcze kilka razy instalował.
    g107r napisał:
    Kod Service Tag masz na naklejce na laptopie, powinien być.

A co z tym?
  • #12 18340017
    młody14
    Poziom 37  
    Ocena: 230
    Po całym internecie nie musisz szukać, wystarczy wejść na stronę producenta.
    :arrow: Znajdź sterownik do komputera Latitude E6410.

Wszystko tu masz, łącznie z narzędziem do skanowania systemu w poszukiwaniu niezainstalowanych sterowników.
  • #13 18340026
    KOCUREK1970
    Ocena: 5465
    @młody14
    Tylko, że jemu nie działa żadna sieciówka w tym komputerze :D

A temat o tym samym już ciągnie tutaj :D
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3640602.html#18339995
  • #14 18340061
    sanfran
    Ocena: 2995
    DELL jest na tyle typowy, że standardowe windowsowe sterowniki uruchamiają kartę sieciową ethernet.
    Możliwe, że jest to problem z kartą, wtedy polecałbym za kilkanaście złotych kupić przejściówkę USB-Ethernet lub USB-WiFi.
    Ale możliwe, że jest to też problem programowy, wtedy kopia zapasowa i naprawa systemu lub ponowna instalacja.

Przy okazji, w moim E4310 (stary, ale chodzi dobrze, wiec po co nowy?) tez mam dwa nieznane urządzenia, kiedyś próbowałem je wykryć i znaleźć sterowniki, ale poległem i ich nie zauważam.
    Brak internetu w DELL Latitude E6410 po reinstalacji Win 7 Pro

Przy okazji, jakiś miesiąc temu kiedy Win7 zrobił się nachalny, udało mi się go za darmo upgrejdować do win10.
  • REKLAMA
  • #15 18340089
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8268
    Tyle postów, a nadal nie wiadomo, jakie karty sieciowe są obecne w tym komputerze. O ile kartę sieci przewodowej można łatwiej przewidzieć, o tyle nikt nie zagwarantuje, że karta WiFi jest taka sama, jak ją producent włożył (czyli szukanie jej po service tagu może się udać, albo też nie).

Proponuję zacząć od tego, od czego powinno się zacząć w pierwszym poście - to znaczy podać identyfikatory tych urządzeń. Na ich podstawie będzie można próbować dobrać prawidłowe sterowniki bez większego trudu.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1228905.html - p.1-4.
  • #16 18340370
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 989
    Być może identyfikatory pomogą, ale ja chciałbym lepsze wyjaśnienie 5 i 7 postu.
    Czy instalował cokolwiek innego, po za kartami sieciowymi?
    To co pobiera, czy otwiera się na drugim komputerze, na którym pobiera?
    "Nawet od della", cokolwiek to znaczy - może już mieć właściwe instalatory, ale z jakiegoś powodu... - i tu nie znamy skutków ich uruchomienia, tylko mamy "ustny" przekaz osoby słabo zorientowanej.
    Ja też za mocno nie jestem, ale naocznie widziałem pojawiające się nowe nieznane urządzenia, w czasie instalacji sterownika, niby od czegoś kompletnie nie związanego z pojawionym się nowym wpisem.
    Link dałem jak DELL wyobraża sobie (chyba), co i w jakiej mniej więcej kolejności trzeba instalować.
    Windowsowe sterowniki jak widać, nie zawierają w sobie wszystkich urządzeń z tego laptopa.
    No to mogą działać, lecz nie tak jak dell to przewidział. To co przewidział, znajduje się na stronie della, a z tej "nawet" coś pobrano...
    Już kiedyś zadałem takie pytanie, czy ważna jest kolejność instalowania urządzeń, tak by np najpierw zainstalować obsługę PCI, a dopiero później urządzenia korzystające z PCI :?:
    Na diabła instalować jakiś chipset, przecież działa, bo działa, co nie? Jakby nie działał, to laptop też by nie działał.
    https://obrazki.elektroda.pl/3296363000_1576399703.png
    Takie zmiany mają znaczenie?
    @ender0, były wykonane?
    Sterownik Microsoftu kontra Dell?
    Ja tam nie wiem, do tej pory nie miałem problemu ze sterownikami, wchodziłem na stronę producenta, ściągałem (zwykle już wcześniej) wszystko co tam było, i instalowałem po zainstalowaniu windowsa. Menadżer poszalał ze znajdowaniem dziwnych nowych rzeczy, pojawiało się coś i znikało, inne coś... I hula/ło.
    Do mojego to ok 1GB danych.
    Wiem, będą "śmieci"... Ale można odinstalować, jeśli okażą się zbędne.
    :)
    @sanfran AMT, co to jest?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3632011.html#18293234
    Po czymś takim, może i warto się nie interesować.
    Mnie też coś podobnego wyskakiwało, nie w menadżerze urządzeń, https://obrazki.elektroda.pl/1817242700_1576396557.png ale wywaliłem dziada.
    "Uruchom, zarejestruj", fajnie, tylko jedno płatne dla firm, drugie... I tak nie mam czytnika :?: I z czym to sie je? :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa DELL Latitude E6410 po reinstalacji systemu Windows 7 Pro napotkał problemy z połączeniem internetowym, ponieważ nie zainstalował wszystkich sterowników. W odpowiedziach sugerowano, aby zaktualizować sterowniki, korzystając z narzędzi dostępnych na stronie producenta DELL, a także podano linki do pomocy w instalacji. Wskazano, że brak identyfikacji kart sieciowych utrudnia znalezienie odpowiednich sterowników. Użytkownik próbował pobierać sterowniki na innym komputerze i przenosić je na laptopa, jednak napotkał trudności z ich instalacją. Zasugerowano również, aby podłączyć laptop do routera za pomocą kabla Ethernet w celu ułatwienia reinstalacji systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA