logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagłe skoki temperatur CPU

Jacko0o 14 Gru 2019 21:57 17460 17
REKLAMA
  • #1 18339851
    Jacko0o
    Poziom 15  
    Ocena: 48
    Witam.

Dziś złożyłem nowy setup i zastanawiają mnie nagłe skoki temperatur na CPU. Ryzen 6 3600, chłodzenie SPC Fortis 3 v2, pasta Grizzly. HW Monitor pokazuje mi w idle ok. 32C, jednak gdy odpalę choćby przeglądarkę, zaczynają się skoki. W przeciągu 1-2 sekund temperatura potrafi podskoczyć do 50C, spaść do 40C, za chwilę 30-kilka, znowu 40+, 50+, 30... itd. Wydaje mi się fizycznie niemożliwe, żeby temperatura mogła skakać +/- 10-20C w ciągu kilku sekund. Jest to możliwe czy bardziej błąd czujnika lub aplikacji? Wiatrak stale kręci się na 670-770 rpm.
  • REKLAMA
  • #2 18339872
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 18339928
    Jacko0o
    Poziom 15  
    WHiNFO64 w idle. OCCT po 10 minutach testu. Max 73,8C, ale prawie cały czas temperatura stała na 72C. Wiatrak rozpędził się do 1400 rpm. Po wyłączeniu OCCT temperatury spadły o ponad 20C dosłownie w 3 sekundy...
    Tak się zastanawiam... Może za dużo pasty dałem? Nieco wycisnęła się spod radiatora. Nie na tyle żeby rozlała się po płycie, ale utworzył się lekki "nawis" dookoła CPU. Dokręcone porządnie, bardziej się nie da.

• REKLAMA
  • #4 18339949
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 18340106
    Jacko0o
    Poziom 15  
    No więc zdjąłem nieco pasty. A w zasadzie to całkiem sporo - tym razem dałem po prostu nieduże "ziarenko" na środek CPU. Temperatury jeszcze gorsze; w idle dobijają do 40C, w OCCT do 74C...
  • #6 18340126
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 18340147
    Jacko0o
    Poziom 15  
    Kompletnie nic się nie zmieniło. Jedynie temperatura wzrosła średnio o 1-2C, ale dalej skacze z chwilą, gdy choćby na chwilę obciążę CPU (np. otwierając przeglądarkę). Możliwe, że tym razem dałem ciut za mało pasty, bo niewiele mi jej już zostało... Jeszcze jutro spróbuje z pastą dodawaną do Fortisa - tym razem w odpowiedniej ilości.
    Choć nie wiem czy to może być główna przyczyna problemów... Jakoś wątpię.
  • #8 18340239
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 18340335
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 876
    Z tymi MSI MAXami to trzeba uważać bo one chyba mają zawyżone napięcia dla CPU w trybie AUTO.

MOrtaxa maxa mam to sam nie wiem jakie jest napięcie ale w AUTO jest na pewno zawyżone - nie wiem czy aż tak jak wskazuje hwinfo że 1,55V ale jest spore a to napięcie wpływa najwięcej na grzanie się nawet jak się nic nie robi.

Pastę trzeba dać raczej nie za cienko - nie wiem jak ten twój Fortris 3 ale Grandis ma wypukłą podstawę więc na środku dociska a po krajach przerwa. Choć ja się tym nie przejmuje.

Tymi skokami bym się nie przejmował. Sprawdź ile HWINfo pokazuje TDP dla VRM - najlepiej screen przy odpalonym PRIME95 w tle + odpal sobie soft od MSI do OC pod windowsa i ustaw testowo (Z działającym w tle prime) niższe napięcie a nie ustawione na AUTO. Testuj aż się nie wysypie.

Ogólnie sterowanie OC przy tych MSI spod windowsa jak na moje oko jest porażką. Jak mi się nie uda dodać zakładki CBS do BIOSA to OC spod windowsa jest największą porażką jaką się spotkałem, naprawdę GIGabyte ma CBS, ASUS też potrafił to lepiej zrobić a MSI nie dało CBS wieć p-statów nie ma jak ustawić tylko wymusza się stałe napięcie. Co śmieszniejsze zmiana napięcia ze swojego na deafult powoduje BSODA...

Screeny po zaaplikowani wczoraj OC i cofnięcia go (tyle że napięcie trzeba ręcznie obniżyć) - już CPU nie idluje. Napięcia tak z grubsza ustawione oczywiście.
    Nagłe skoki temperatur CPU Nagłe skoki temperatur CPU Nagłe skoki temperatur CPU
  • REKLAMA
  • #10 18340490
    Jacko0o
    Poziom 15  
    Hmm... U mnie napięcia są obecnie tak jak pokazane poniżej. Domyślnie jedynie pierwsza pozycja była na Auto. Wtedy napięcie na rdzeniu skakało od 1.0xx do 1.4xx a wraz z nim skakała temperatura. Po zmianie na 1.225 wygląda chyba ok?? Screeny z HWiNFO przed zmianą napięcia i po zmianie. W idle temperatura nie przekracza 40C (zwykle 36-38C). Po 10 minutach OCCT max 62C, średnio 60-61C. Akceptowalne?
    Póki co nie dawałem jeszcze nowej pasty. Wymienię jak dokupię Grizzly.

Ponoć nie ma głupich pytań... Ale obniżenie napięcia na CPU nie spowoduje spadku jego wydajności?
    Nagłe skoki temperatur CPU Nagłe skoki temperatur CPU Nagłe skoki temperatur CPU
  • #11 18340550
    rzymo
    Poziom 34  
    Ocena: 322
    Nie, obniżenie napięcia nie spowoduje spadku wydajności.

Co do skoków temperatury - są normalne, po prostu sam układ (procesor) to malutki chip, nakryty dużą metalową "czapką" - z tego małego chipu nie da się odebrać temperatury natychmiast, więc i skoki są normalną sprawą.
  • #12 18340640
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 18340813
    Jacko0o
    Poziom 15  
    Tomequ123 napisał:
    Dlatego ważne jest odpowiednie ustawienie Load Line Calibration - poziom trzeci, czwarty

Jakieś wskazówki jak się za to zabrać? Bo jest to dla mnie teren kompletnie dziewiczy.
  • #14 18340823
    rzymo
    Poziom 34  
    Chyba że przytrzymuje go temperatura i/lub limity TDP - wtedy może być odwrotnie :) (mniejsze napięcie = chętnie i dłuższy czas trzyma ciut wyższy zegar).
    Bez zabawy z konkretnym zestawem procesor+płyta+pamięci ciężko coś stwierdzić.

Z tym podbijaniem napięcia na Ryzenach 3xxx - przecież znakomita większość płyt to robi, skoki do ~1.5V nie są niczym dziwnym i jest to normalne zachowanie.
    Jak ustawisz niskie napięcie to często nie będziesz w stanie uzyskać tylu MHz (kilkuwątkowo), do ilu jest w stanie podbić zegar fabryczne turbo...
  • #15 18340836
    Jacko0o
    Poziom 15  
    rzymo napisał:
    Z tym podbijaniem napięcia na Ryzenach 3xxx - przecież znakomita większość płyt to robi, skoki do ~1.5V nie są niczym dziwnym i jest to normalne zachowanie.

Sugerujesz, żeby zostawić napięcie na rdzeniu na Auto i niech sobie skacze? Osobiście mi te skoki nie przeszkadzają. Bardziej zastanowiła mnie temperatura. Choć mam wrażenie, że te wskazania temperatur to nie rzeczywiste odczyty, a wartości wyliczane na bieżąco w zależności od napięć (choć pewnie się mylę jak znam życie ;) ).
  • #16 18340969
    rzymo
    Poziom 34  
    W zasadzie to tak - Ryzen 3600 / 3600x sam z siebie tak ładnie podbija zegary, że żeby osiągnąć nieco więcej trzeba poświecić wiele godzin na testy stabilności. A i tak będzie to niewiele więcej, np. +100 MHz, czy jest sens - według mnie nie.
  • #17 18340970
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 18340982
    Jacko0o
    Poziom 15  
    Za daleko wybiegamy. Nie chodzi mi o OC. Dążę do tego, żeby sprzęt działał poprawnie i stabilnie, wykorzystywał swój potencjał, ale nie na 110%, a w granicach rozsądku (bez wymuszonego OC). Temat założyłem, bo zastanowiły mnie temperatury na rdzeniu. Zarówno skoki napięcia jak i temperatur wydały mi się niepokojące. Ale jeśli tak powinno być i te skoki to zjawisko normalne, to nie było sprawy - przywrócę ustawienia domyślne. Jeśli jednak korzystniej jest pozostać przy stabilniejszych napięciach i dużo niższych temperaturach (nawet kosztem niewielkiej straty wydajności) to też tak mogę zostawić. Proszę więc teraz głównie o radę: opcja A czy B.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik złożył nowy zestaw komputerowy z procesorem Ryzen 5 3600 i chłodzeniem SPC Fortis 3 v2, zauważając nagłe skoki temperatury CPU w idle oraz pod obciążeniem. Temperatura w idle wynosiła około 32°C, ale przy uruchomieniu przeglądarki skakała od 30°C do 50°C w krótkim czasie. Użytkownik podejrzewał błąd czujnika lub aplikacji. Po kilku próbach z nałożeniem pasty termoprzewodzącej Grizzly, stwierdzono, że zbyt duża ilość pasty może być przyczyną problemów. Użytkownicy sugerowali zmniejszenie napięcia CPU, co pomogło w stabilizacji temperatury, a także zwrócili uwagę na normalność skoków temperatury ze względu na konstrukcję procesora. Ostatecznie, obniżenie napięcia nie wpłynęło negatywnie na wydajność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA