logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do symulacji PCB pod kątem EMC/EMI - rekomendacje?

Fajfer2 23 Wrz 2005 20:57 2301 10
REKLAMA
  • #1 1843688
    Fajfer2
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Czy ktoś zna ( posiada ) program do symulacji PCB w
    kontekście EMC/EMI ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1845196
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 156
    Chodzi Ci o symulacje kompatybilności elektromagnetycznej? Jedyne co znam pod tym wzgledem to EdWin. Ale to raczej proste symulacje.
  • REKLAMA
  • #3 1845319
    Fajfer2
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    No choćby to , ale przydało by się coś takiego
    do oceny już zaprojektowanego PCB.
    A tak w ogóle czy są jakieś książki o tematyce
    projektowania PCB zgodnego z EMC ?
    (materiały w formacie pdf to wiem że są w sieci)
    ps.
    Tak, chodzi mi o symulację kompatybilności elektromagnetycznej
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1846951
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 156
    Co do książek to gdzies widziałem taka pozycje. Sprawdż może wydawnictwo btc. EdWin w wersji starszej(1.60) posiada taka funkcje ale tylko w bogatszej wersji. Opis był publikowany w Elektronice Praktycznej 3/2000. Możesz sprubowac ja sciągnąć ze strony: www.avt.com.pl/avt/ep/ftp. Pamiętaj że to wersja demonstracyjna! Ja posiadam pełna wersje EdWin-a 1.30XP ( to jest juz nowa generacja tego pakietu, najnowsza to EdWinXp1.40). Ona równiez posida ta funkcje. Z tego co widziałem w helpie, jest to juz dość zaawansowany symulator. Jednak to tylko syymulator. W praktyce, każda płytke przed dopuszczeniem do masowej proodukcji testuje się w labolatoriach. Jest to dość kosztowna analiza i tylko duze firmy wytwarzające sprzęt radiowy lub telekomunikacyjny pozwalają (bo i muszą aby uzyskac certyfikat) na takie testy.
  • #5 1962926
    MKKJ
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witaj Fajfer2. Może posiadasz te pliki *.pdf dotyczące tej tematyki. Ale tylko coś napewno wartościowego. Jak możesz to wyślij mi to albo zamieść na poście:)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 2024290
    MKKJ
    Poziom 14  
    A macie może publikacje jak przeprowadzać symulacje PCB wg zagadnień i wymogów (norm) EMC/EMI. Ważne jest również jak analizować otrzymanewyniki.

Proszę o każdą rade i pomoc.

Dodano po 1 [minuty]:

Ściągnąłem tę publikacje*.zip , ale jest spakowane błędnie i nie mogę jaj rozpakować.
    Może ktoś ma ją poprawnie spakowaną???
  • #8 2024620
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2031955
    MKKJ
    Poziom 14  
    No tak ale jak pobiorę zip i chcę rozpakować to okazuje się, że archiwum jest błędnie spakowane.
  • #10 2032113
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    MKKJ napisał:
    No tak ale jak pobiorę zip i chcę rozpakować to okazuje się, że archiwum jest błędnie spakowane.
    Standardowa odpowiedź administratora: "U mnie działa".
  • #11 2043827
    MKKJ
    Poziom 14  
    Dalej nie mogę rozpakować mam Winrara 3. No i nie mam z nim żadnych problemów. A tu wydaje m i się że coś sie knoci przy kompresj na stronie.
    Może któś ma jakiś pomysł???
    A może ktoś mi to pośle na email k.janoska(małpa)itcomp.pl

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy programów do symulacji płytek PCB pod kątem kompatybilności elektromagnetycznej (EMC/EMI). Wskazano program EdWin jako narzędzie oferujące podstawowe i bardziej zaawansowane symulacje EMC, dostępne w różnych wersjach, m.in. 1.30XP i 1.40, z funkcjami opisanymi w Elektronice Praktycznej 3/2000. Podkreślono, że symulacje są jedynie wsparciem, a ostateczne testy EMC przeprowadza się w laboratoriach, co jest kosztowne i zwykle stosowane przez duże firmy radiowe i telekomunikacyjne. Poruszono także temat literatury dotyczącej projektowania PCB zgodnego z normami EMC, wskazując na dostępność publikacji w formacie PDF, m.in. z wydawnictwa BTC oraz link do książki dostępnej w formie archiwum ZIP. Wystąpiły problemy z rozpakowaniem tego archiwum, co zostało zgłoszone przez uczestników dyskusji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA