logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Suzuki Grand Vitara 1 2.0TD '02 - kontrolka check engine i utrata mocy

quake_85 31 Gru 2019 13:47 2598 6
REKLAMA
  • #1 18371746
    quake_85
    Poziom 11  
    Ocena: 23
    Witam.
    Niedawno teść kupił używane Suzuki Grand Vitara, rocznik 2002, silnik 2.0 TD. Problem jaki ma z tym samochodem jest następujący, otóż pojawia się kontrolka check engine. Samochód traci moc, więcej niż 90km/h nie chce jechać. Kilka razy błąd był kasowany, ale pojawia się za każdym razem i tylko wtedy jak samochód zostaje zatankowany. Mechanik wymienił trzy różne czujniki paliwa. Jaka jeszce może być przyczyna takiej usterki?
  • REKLAMA
  • #2 18371791
    dyziek_1
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    W tych modelach pompa paliwa lubi opiłkować. Lepiej jak jakiś pompiarz do niej zaglądnie.
  • REKLAMA
  • #4 18372317
    quake_85
    Poziom 11  
    Niestety nie wiem jaki to błąd. Na pewno sprawdzimy pompkę.
  • REKLAMA
  • #5 18438714
    quake_85
    Poziom 11  
    Witam ponownie. Niestety powracam do tematu. Pompka nie została sprawdzona ale mam kody błędów jakie wyskakują. Są to kolejno:
    P0230
    P0903
    P00CC
    P00C8
    Dodatkowo pojawił się problem z kierunkowskazami pomimo że samochód stoi w garażu. Ciągle przepala się bezpiecznik. Podmieniłem przerywacz ale to niestety nie pomogło. Światła mijania są, awaryjne działają ale kierunki wcięło. Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź jakie usterki mogą generować błędy oraz co może być powodem braku kierunkowskazów.
  • REKLAMA
  • #6 18441743
    quake_85
    Poziom 11  
    Ciąg dalszy walki z kierunkami. Podminiłem przekaźniki i na zapłonie kierunki pojawiły się. Natomiast po odpaleniu silnika słychać było jak bezpiecznik się spalił, kierunki zniknęły a w stacyjce tak jakby powstawało spięcie.
  • #7 18459248
    quake_85
    Poziom 11  
    Elektryk zlokalizował problem kierunkowskazów. Spięcie powstawało na wiązce przewodów od bezpieczników pod wygłuszeniem. Przyjemność kosztowała 480 zł.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Suzuki Grand Vitara z 2002 roku, silnik 2.0 TD, polegający na zapalającej się kontrolce check engine oraz utracie mocy, co uniemożliwia osiągnięcie prędkości powyżej 90 km/h. Po zatankowaniu samochodu błąd się powtarza, mimo wymiany trzech czujników paliwa. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak uszkodzenie pompy paliwa. Użytkownik później podaje kody błędów: P0230, P0903, P00CC, P00C8, oraz dodatkowy problem z kierunkowskazami, które przestały działać. Elektryk zlokalizował spięcie w wiązce przewodów od bezpieczników, co kosztowało 480 zł.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA