logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aorus RX 580 8GB - niestabilne taktowanie na starszej płycie

Sajron 12 Sty 2020 11:10 1080 7
REKLAMA
  • #1 18397420
    Sajron
    Poziom 5  
    Witam bardzo serdecznie zgłaszam się z problemem karty graficznej którą musiałem przepiąć pod starszą płytę z innym procesorem ze względu an uszkodzenie poprzedniej. Do czasu kupna nowej płyty oraz procesora muszę się użerać z tą przestarzałą jednostką z którą mam problemy od samego początku podłączenia jej do zasilania

Problem jest następujący karta graficzna po wpięciu w starą płytę i zainstalowaniu sterowników ma problem z trzymaniem stałego poboru mocy skacze od 5 W - 20 W w stanie spoczynku (Fan stop) a podczas obciążenia w grach wyciąga maksymalnie 60 W tylko najgorsze w tym wszystkim jest to że w spoczynku na zegarach pokazuje się ciągle 300/300 mHz podczas obciążenia niestabilnie skacze od 300 do tych 1400

No i pytanie jest co sprawia ten problem dodam jeszcze że podczas benchmarków i innych stress testów karta graficznie działa perfekcyjnie. Jak cudo trzyma wysokie napięcie i pobór mocy jest na poziomie 130 W i zegary które ustawiłem są na takim taktowaniu na którym powinny być no ale w grach się to nie sprawdza prosiłbym o szybką pomoc bo mnie martwi to że może jeszcze uszkodzę kartę a do najtańszych ona nie należała raczej nie mam zamiaru dokładać kosztów do tej płyty i procka ;)

Mój zestaw obecny to:
    Karta Aorus rx 580 8GB
    Zasilacz SilentiumPC Vero l2
    Płyta Msi 760gm p21 (fx)
    Procek AMD athlon ii x4 640
    Ram 1600 mHz 4GB
    Dyski SSD 256GB (sys) i 1TB HDD

Dodano po 7 [minuty]:

Zapomniałem dodać że na poprzedniej jednostce nie miałem takich problemów także zabawa w DDU i inne pobieranie sterowników nawet resetowanie do ustawień fabrycznych nic nie pomaga bios też był aktualizowany więc liczę na pomoc od was :/
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18397445
    Sajron
    Poziom 5  
    Gry różne AAA takie jak wiedźmin gta V itp ale także te mniej wymagające jak CSGO Hurtworld Rust Minecraft
  • REKLAMA
  • #4 18397494
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6866
    Masz płytę starszą jak Karta.
    Zacznij od upgrade BIOS dla płyty
    - dla swojego cpu (ine jako upgrade) podana jaki Link_ jaki Bios _cpu

Karta jest na liscie obsługiwanych ( Link) i ztego co pamiętam , to zmiana "wartości zegarów" do 300 / 300MHz (core / memory) to problem z Driverami
    Aorus RX 580 8GB - niestabilne taktowanie na starszej płycie Aorus RX 580 8GB - niestabilne taktowanie na starszej płycie

:!: Tam dla obsługi karty masz na stronie producenta programik Aorus Graphics Engine

Support dla tej płyty od MSI pod Link
  • #5 18397610
    Sajron
    Poziom 5  
    [quote="lisek"]Masz płytę starszą jak Karta.
    Zacznij od upgrade BIOS dla płyty
    - dla swojego cpu (ine jako upgrade) podana jaki

Najnowsze sterowniki biosu mam już wgrane więc to odhaczam

Karta jest na liscie obsługiwanych i ztego co pamiętam , to zmiana "wartości zegarów" do 300 / 300MHz (core / memory) to problem z Driverami
    Sterowniki bo zainstalowaniu nowych a przed tem zmienianiu na chyba 5 innych różnych starszych nic nie pomaga

:!: Tam dla obsługi karty masz na stronie producenta programik Aorus Graphics Engine

Mam płytkę z tym programem bo była w opakowaniu razem z kartą więc mogę to zainstalować ale widziałem na różnych forach że ten program to syf i lepiej go nie pobierać bo on sprawia problemy z kartą

Support dla tej płyty od MSI pod

A i jeszcze teraz w ogóle zauważyłem że płyta w ogóle jakoś dziwnie podaje napięcia nawet do procka bo ciągle skacze mi na rdzeniach procesora od 800 mHz do 3000 mHz a ustawiałem w biosie aby tak się nie zmieniało i nie mam pojęcia czym to jest spowodowane tak samo sprawa ma się z ramem ustawiony na 1600 mHz podaje 800 więc nie wiem w czym tkwi problem
    Wątpię że to wina zasilacza bo dopiero niedawno jakoś z 2 miesiące temu go wymieniałem z poczciwego korsarza
    Cała ta sytuacja jest jakaś dziwna bo nigdy przedtem podczas użytkowania tego procka i płyty nie miałem takich problemów dopiero teraz po ponownym uruchomieniu z odstawki
    Załączniki:
    • Aorus RX 580 8GB - niestabilne taktowanie na starszej płycie Zrzut ekranu (11).png (50.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Aorus RX 580 8GB - niestabilne taktowanie na starszej płycie Zrzut ekranu (8).png (796.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Aorus RX 580 8GB - niestabilne taktowanie na starszej płycie Zrzut ekranu (4).png (137.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 18397636
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6866
    Skjoro masz jak masz to problem z ukł. zasilania na płycie Msi 760gm p21 (fx)
    MSI 760gm-p21 (fx) to inaczej MS-7641 rev: ?
    - jaka rev. u Ciebie
    North AMD 760G
    South AMD SB710
    RTC RTM880n-793.
    Platforma Quanta OP8 jest zbudowana podobnie ( SM patrz zał.)
    Cytat:
    zgłaszam się z problemem karty graficznej którą musiałem przepiąć pod starszą płytę z innym procesorem ze względu an uszkodzenie poprzedniej.

Może być problem zwiazany z uszkodzeniem grafy (Aorus rx 580 8GB) przez starą poprzednią płytę!

Napisz jaka to była ?!
    Załączniki:
    • quantaOP8_r1_SM.pdf (2.52 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 18397656
    Sajron
    Poziom 5  
    lisek napisał:
    Skjoro masz jak masz to problem z ukł. zasilania na płycie Msi 760gm p21 (fx)
    MSI 760gm-p21 (fx) to inaczej MS-7641 rev: ?
    - jaka rev. u Ciebie

Może być problem zwiazany z uszkodzeniem grafy (Aorus rx 580 8GB) przez starą poprzednią płytę!

Napisz jaka to była ?!

Poprzednia płyta to była ASRock AB350 PRO4
    Załączniki:
    • Aorus RX 580 8GB - niestabilne taktowanie na starszej płycie Zrzut ekranu (13).png (25.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 18404756
    Sajron
    Poziom 5  
    z chęcią bym odpowiedział na twoje pytanie związane z budową płyty ale nie jestem na aż takim poziomie zaawansowania w tym temacie xD

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kartą graficzną Aorus RX 580 8GB, która została podłączona do starszej płyty głównej MSI 760GM-P21 (FX) po uszkodzeniu poprzedniej płyty ASRock AB350 PRO4. Karta ma niestabilne taktowanie, z poborem mocy skaczącym od 5 W do 20 W w stanie spoczynku oraz maksymalnie 60 W pod obciążeniem. Użytkownik zauważa, że zegary w spoczynku utrzymują się na poziomie 300/300 MHz, a pod obciążeniem niestabilnie skaczą do 1400 MHz. Problemy mogą być związane z nieaktualnym BIOS-em płyty głównej lub sterownikami. Użytkownik zainstalował najnowsze sterowniki, ale zmiany nie przyniosły poprawy. Inni użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z uszkodzenia karty graficznej lub zasilania na płycie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA