Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TestoTesto
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Spawarka Inwertorowa Einhell TC-IW 150 - Brak reakcji

17 Sty 2020 15:08 273 13
  • Poziom 13  
    Witam,
    Jestem w trakcie diagnostyki spawarki inwertorowej Einhell Einhell TC-IW 150, podstawowy problem jest z nią taki, że po podłączeniu do sieci nie świeci się dioda LED oraz oczywiście - nie spawa.
    Sprawdziłem wszystkie diody, tranzystory i kondensatory - są sprawne.
    Napięcie za mostkiem prostowniczym i filtracją jest prawidłowe, 335V .
    Napięcie na katodzie Diody D18 wynosi 335V, na Anodzie 157V
    Zaś na Diodzie D19 Katoda 335V, Anoda 2.3V i po mału spada do 0 .
    Sprawdziłem napięcia zasilania na układach:
    LM324 - Brak napięcia VCC ( 0V )
    UC3844 - Napięcie 1,2V spadające po mału do 0V
    L6386ED - VCC 7V utrzymuje się cały czas.

    Prosiłbym o pomoc w nakierowaniu na dalszą diagnostykę w celu znalezienia przyczyny usterki, z góry dziękuje.
    W załącznikach załączam zdjęcie PCB.
    Spawarka Inwertorowa Einhell TC-IW 150 - Brak reakcji Spawarka Inwertorowa Einhell TC-IW 150 - Brak reakcji Spawarka Inwertorowa Einhell TC-IW 150 - Brak reakcji Spawarka Inwertorowa Einhell TC-IW 150 - Brak reakcji Spawarka Inwertorowa Einhell TC-IW 150 - Brak reakcji
  • TestoTesto
  • Poziom 21  
    Olo80 napisał:
    Sprawdziłem wszystkie diody, tranzystory i kondensatory - są sprawne.

    Gdyby były to spawarka by działała.
    Olo80 napisał:
    LM324 - Brak napięcia VCC ( 0V )
    raczej powinno być wyższe
    Olo80 napisał:
    UC3844 - Napięcie 1,2V spadające po mału do 0V

    Tutaj szukałbym przyczyny. Może kondensator na wejściu albo wyjściu tego układu, może jakaś dioda albo tranzystor. Powinno być więcej i nie powinno spadać.
  • TestoTesto
  • Poziom 13  
    Dziękuje za odpowiedź, skupiłem się więc na UC3844 . Na wstępie zauważyłem, że ma dość niską oporność ( 31Ohm ) względem minusa filtracji, aczkolwiek po jego wylutowaniu, i wylutowywaniu kondensatorów łączących się miedzy masą a VCC tegoż układu, jest taki sam wynik - i oczywiście brak prawidłowych napięć. Czy taki opór jest prawidłowy w miejscu zasilania tego układu?
  • Poziom 27  
    Olo80 napisał:
    Dziękuje za odpowiedź, skupiłem się więc na UC3844 . Na wstępie zauważyłem, że ma dość niską oporność ( 31Ohm ) względem minusa filtracji, aczkolwiek po jego wylutowaniu, i wylutowywaniu kondensatorów łączących się miedzy masą a VCC tegoż układu, jest taki sam wynik - i oczywiście brak prawidłowych napięć. Czy taki opór jest prawidłowy w miejscu zasilania tego układu?

    Jeżeli sprawdzasz na przejściu diodowym - to to jest spadek napięcia w miliwoltach i wskazuje na zwarcie w badanym obwodzie. Czasami występuje tam dioda zenera 27V i zawsze kondensator 47uF/50V.
  • Poziom 13  
    Zwarcie na linii VCC dla układu UC3844 znalezione, w miejscu rezystora R55 wlutowany był kondensator i to dość nieschludnie. Po wylutowaniu go, jest 11kOhm, ale napięcia teraz nie ma żadnego. Za to przestało spadać napięcie na anodzie Diody D19, teraz w bardzo powolnym tempie rośnie od 2.3V do 2.6V ( jakieś 2 minuty odstępu czasu ).
    Spawarka Inwertorowa Einhell TC-IW 150 - Brak reakcji

    Edit: Sprawdzając oporności raz jeszcze, na kondensatorkach w okolicy UC zauważyłem, że się nic nie zmieniło - 27-31Ohm, na L6386ED na 6 Pinie ( comparator input ) jest właśnie 31Ohm, po wylutowaniu tego układu oporności pozostają bez zmian.
  • Poziom 27  
    Sprawdź na przejściu diodowym jaki poziom wskaże miernik pomiędzy pin 7, a 5.
    Później 6 i 5 (- miernika (gnd) na pin 5).
  • Poziom 13  
    Zrobiłem pomiary na UC3844, załączam tabelkę z wynikami.
    Spawarka Inwertorowa Einhell TC-IW 150 - Brak reakcji
  • Poziom 27  
    Co prawda poitencjał przyłożyłes odwrotnie, ale wyniki wskazują że PWM mógł przeżyć.
    Posprawdzaj cały obwód zasilania (z filtra głównego do kondensatora filtru 47uF) przez rezystory 100-220kΩ - to gałąź rozruchowa. Z dodatkowego uzwojenia transformatorka ferrytowego przez diodę prostowniczą na ten sam kondensator - zasilanie w trakcie pracy. Po załączeniu zasilania na kondensatorze 47uF powinno pojawić się napięcie, które po przekroczeniu wartości progowej uruchamia PWM, który generuje kilkanaście impulsów wysterowujących tranzystor mocy V-MOS. Najwyraźniej nie masz napięcia rozruchowego.
  • Poziom 13  
    Prześledziłem ścieżkę VCC dla UC3844, są na niej kondensatory 470uF i 22uF, zmierzyłem je testerem RLC - ESR ok, pojemność też. idąc dalej doszedłem do tranzystora, który ( jeśli dobrze interpretuje ) połączony jest właśnie z tym dodatkowym uzwojeniem transformatorka ferrytowego - napięcia nie ma wcale mierząc względem minusa filtracji, w dodatku jest 0Ohm względem minusa filtracji. Pomyliłem miejsca do pomiaru, czy jednak jest zwarcie? Mierzyłem też napięcie dotykając sondy na tych dwóch uzwojeniach, i go nie ma.
    Poza tym na płytce nie ma żadnego kondensatora 47uF, rezystory są głównie SMD i nie ma śladów okopceń na żadnym z nich, jest jeden rezystor w termokurczce, widoczny na jednym z moich zdjęć górnej strony płytki , wlutowany w płytke wskazuje wartość 87kOhm.
  • Poziom 27  
    Jaki rezystor jest w obwodzie rozruchowym UC3844?
    Kondensator filtru w obwodzie pin7 UC38xx może mieć mniejsza pojemność.
    Pomiaru napięcia dokonuje się względem pin5 (GND) wzmiankowanego scalaka.
    Cytat:
    Posprawdzaj cały obwód zasilania (z filtra głównego (te duże elektrolity na 450V) do kondensatora filtru 22uF/35V) przez rezystory 100-220kΩ - to gałąź rozruchowa.

    Wyodrębniłeś obwód rozruchu?
    Cytat:
    Z dodatkowego uzwojenia transformatorka ferrytowego przez diodę prostowniczą na ten sam kondensator - zasilanie w trakcie pracy.

    Znalazłeś obwód zasilania scalaka?

    Dopóki nie będzie płynął prąd rozruchowy - zasilacz nie zastartuje.
    Możesz sprawdzić całky zasilacz (z grubsza) pozostawiając bez zasilania całą spawarkę, a przykładając +18VDC do pin7, a -zasilacza do masy. Na pin6 IC powinieneś mieć śliczny prostokątny przebieg sterujący kluczem zasilacza.
  • Poziom 13  
    Mała aktualizacja tematu:
    Zapomniałem o wkręceniu mostków z kondensatorami, po ich zamontowaniu napięcie VCC na UC3844 pojawiło się - 8V
    Jednak gdy wlutowałem z powrotem L6386ED napięcie na VCC UC3844 spadło do 1V

    Załączam fotografię z wynikami pomiarów napięć względem minusa filtracji ( na zielono oznaczone mostki, o których wspomniałem )
    Spawarka Inwertorowa Einhell TC-IW 150 - Brak reakcji
  • Poziom 27  
    A po kiego wlutowywałeś to truchło? L6386 to sterownik półmostka IGBT, który w przypadku ich uszkodzenia w 95 przypadkach na sto również rozstaje się z życiem.
    Doprowadź powolutku do uruchomienia zasilacza pomocniczego dla elektroniki.
  • Poziom 13  
    L6386 wylutowałem podczas poszukiwań niskiej oporności na VCC UC3844, póki co stoje w punkcie, dochodząc że zasilanie UC3844 idzie przez emiter tranzystora Q12 MJD122, na każdej jego nóżce jest 1V. Kolektor połączony z Diodą D2 .

    Dodatkowo zauważyłem, że na punkcie T3 15V - jest napięcie 173V .
    Spawarka Inwertorowa Einhell TC-IW 150 - Brak reakcji
  • Poziom 27  
    Sprawdź miernikiem na złączu diodowym ten tranzystor MJD. Powinien to być bipolarny polaryzacja NPN. Jeżeli go przestrzeliło to prąd rozruchowy może sobie ,,wyciekać''. Zastanawia mnie ten wysoki potencjał o którym wspomniałeś. Pomiary robisz w odniesieniu do - kondensatorów filtru głównego zasilania? A może trzeba mierzyć do masy wyjściowej zasilacza elektroniki?
    Wiele więcej Ci nie pomogę - nie mam takiej spawarki (lub podobnej ) pod ręką.