logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki osuszacz powietrza wybrać do piwnicy z grzybem 50m2?

wyczesman 30 Sty 2020 15:02 6015 3
REKLAMA
  • #1 18437609
    wyczesman
    Poziom 3  
    Ocena: 40
    Witam,
    Chciałbym kupić osuszacz powietrza do piwnicy, w której na jednej ze ścian jest grzyb od wilgoci. Z zewnątrz fundament został już zabezpieczony ale muszę pozbyć się wilgoci która jeszcze w nim siedzi. Piwnica jest nie ogrzewana i w zasadzie jest to sam fundament. Docelowo ma być tynk ale najpierw trzeba uporać się z wilgocią. Potrzebuję osuszacza powietrza, który będzie w stanie wyciągnąć wilgość z fundamentu przy okazji oczyścić powietrze z grzyba bo zapach jest delikatnie mówiąc średni :-(. Na pierwszy rzut wpadłem na pomysł z lampą którą używa się w szpitalnych pomieszczeniach do zabijania grzybów i bakterii ale to tylko na początek bo sama lampa wilgoci się nie pozbędzie. Piwnica jest systemem niezamykanych pomieszczeń o metrażu ok 50m2. Pomieszczenie w którym jest wilgość i grzyb ma ok 16m2.
    Myślałem, żeby wypożyczyć osuszacz z jakieś firmy ale koszty są nie opłacalne, ponieważ osuszanie nie będzie trwało parę dni a może być też tak, że urządzenie będzie potrzebne w późniejszym okresie, nawet jak pozbędę się grzyba. Możecie polecić mi jakiś sprzęt który będzie wydajny i sporosta zadaniu? Budżet jest wysoki ale chciałbym kupić urządzenie z przedziału cena/jakość a nie tylko cena :-)
    Przeglądałem ofertę marketów, ale nie jestem pewien czy takie osuszacze "dadzą radę" w tak trudnych warunkach.
    Proszę o poradę lub ukierunkowanie jakim sprzętem czy firmą która go produkuje należy się zainteresować.
  • REKLAMA
  • #2 18437627
    koczis_ws
    Poziom 27  
    Ocena: 389
    Ja kiedyś zastosowałem elektryczny profesjonalny osuszacz pożyczony od znajomego i dawał radę. Tylko niestety to żre prąd a i tak nie osuszył, ale to z powodu drobnej nieszczelności w izolacji poziomej ściany. Po naprawie izolacji zakupiłem w Biedronse osuszac żelowy i on skutecznie dokończył dzieła :).
    Możesz spróbować zainstalować kilka takich (nie są drogie i ne wymagają zasilania). Ja co parę dni wylewałem pełny pojemnik z tego osuszacza.
  • REKLAMA
  • #3 18437657
    wyczesman
    Poziom 3  
    Ocena: 40
    Ściana jest już zabezpieczona w moim przypadku :-) Testowałem taki osuszacz żelowy lub z granulatu, ledwo co się tam skraplało przez kilka dni, może tez dla tego że temp pomieszczenia to jakieś 15st i nie próbowałem wtedy ogrzewać. Szuam czegoś właśnie "elektrycznego" :-). Fundament na podłodze jest suchutki, więc został zabezpieczony, są na nim płytki płytki ale ściana nie nadaje się do położenia tynku ze względu na wilgoć i grzyba. Budynek jest starszą konstrukcją ok 40 lat i w piwnicy nic przez ten czas nie było robione, ba nawet ściany były pozawalane różnego rodzaju szafkami, pudłami co powodowało brak przepływu powietrza. Jak wywaliłem wszystko i ujrzałem ścianę to nie wiedziałem gdzie uciec :shocked!: Wygląda to fatalnie i chciałbym zrobić ją porządnie.
    Jeśli chodzi o głośność urządzenia to jest to drugorzędna sprawa, nikt nie będzie przy nim spał :-D
  • #4 18442683
    Lukasz9955
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Jaki osuszacz powietrza wybrać do piwnicy z grzybem 50m2?

W domu mam taki, 580W wydajność 30l/dzień. Oczywiście wydajność przy odpowiedniej temperaturze 20 może 25 stopni i wilgotności podejrzewam 60++.

Ciekło mi z dachu i używałem go w jednym z pokoi przy temperaturze 20 stopni i wilgotności 60-70, ściągał na dobę może 15l do tego ma jonizator który podobno ma unieszkodliwiać grzyby, roztocza itp.
    Na olx używany 600 zł tyle za niego zapłaciłem
REKLAMA