Cześć. Najlepiej od analizy schematu? Potem kontrola napięć zasilających wzmacniacz/przedwzmacniacz. Potem od wpinania się z sygnałem na poszczególne stopnie, tak by namierzyć który z nich wnosi te zniekształcenia. Pozdrawiam.
Tu do pobrania.
https://elektrotanya.com/harman_kardon_hk980_230_sm.pdf/download.html
To nie byłoby regulacji głośności, bo jest to enkoder, ale jest przycisk direct, omijający regulację barwy(może jest brudny) wygląda na analogowy. Przkaźniki od głośników też mogą być zanieczyszczone.
Na gnieździe tp1 na sprawne kanale bez obciążenia jest prad 15 mA a na tym złym jest 0 na tym sprawnym jest lekko ciepły radiator a na tym złym zimny ruszyłem potencjometrem vr1 i teraz jest komunikat protected nie wiem co się stało .wiem ze jeśli nie mam wiedzy to nie powinienem grzebać myślałem że uda się naprawić
Dodano po 23 [minuty]:
Na złączu jest 15 mv a nie ma potencjometr vr1 reguluje prąd spoczynkowy jeśli jest źle ustawiony może wyłanczac odrazu wzmacniacz
✨ Użytkownik zgłasza problem z wzmacniaczem Harman Kardon HK980, który delikatnie harczy przy cichym słuchaniu. W odpowiedziach sugerowane są różne kroki diagnostyczne, takie jak analiza schematu, kontrola napięć zasilających oraz sprawdzenie potencjometrów i przekaźników głośnikowych. Wskazano również na możliwość uszkodzenia potencjometru VR1, co może prowadzić do wyłączenia wzmacniacza. Użytkownik poszukuje serwisu, aby uniknąć dalszych uszkodzeń urządzenia. Wygenerowane przez model językowy.