logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki wideodomofon z elektrozaczepem zasilanym przez panel kupić?

thomas-cs 09 Lut 2020 15:04 1281 8
REKLAMA
  • #1 18459765
    thomas-cs
    Poziom 14  
    Ocena: 35
    Witam,
    Szukam jakiegoś wideodomofonu do domku jednorodzinnego.

Do furtki mam doprowadzoną skrętkę 8 żyłową. Zależy mi na tym aby elektrozaczep był zasilany prosto z panelu, a nie żeby ciągnąć dodatkowe zasilanie z domu czy montować gdzieś zasilacz przy furtce. W domu wystarczy 1 monitor, ale jak będzie możliwość rozbudowy to nie zaszkodzi. Styk na otwieranie bramy nie jest wymagany.
  • REKLAMA
  • #2 18459789
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 605
    Podaj kolego jeszcze jaki masz przedział finansowy na ta inwestycje ?
    Podaj odległości od furtki do domu lub miejsca gdzie może być zamontowany zasilacz oraz odległość od zasilacza do monitora.

Osobiście montuję Vidosa DUO ładny obraz komunikacja po 2 żyłach i co ważne nie notuję awaryjności - jak na razie.
  • REKLAMA
  • #3 18459845
    thomas-cs
    Poziom 14  
    odległości nie znam bo znajomy układał przewód. Ale z tego co wiem od domu do ogrodzenia max.20m. W domu zasilacz od monitora będzie oddalony o kilka metrów. Przedział finansowy nie jest zdefiniowany. Myślę że do 2k powinno nie robić problemów, ale im taniej tym lepiej.
  • REKLAMA
  • #4 18459920
    Daro1003
    Poziom 34  
    Obczaj sobie Vidos DUO:
    Stacje z szyfratorem lub bez podtynkowe lub natynkowe. S1001 S1301D S1401D S1311D Z szyfratorem dzięki modułowi B5 dwa kody pin do furtki drugi np do bramy.
    Monitory 7cali M1021B lub 4,3cala M1022W - 7cali większa funkcjonalność.

Ponoć wyższa półka to Polskie ACO ale jak dla mnie ACO - bardziej skomplikowany montaż mniejsza funkcjonalność.
    Możesz też pomyśleć na IP i tutaj BCS plus BCSa taki że w przyszłości na monitorku wideoddomofonu BCS możesz mieć obraz z kamery IP BCAa
  • #5 18462032
    thomas-cs
    Poziom 14  
    Wybrałem Zamela. Dopiero zobaczyłem że też robią wideodomofony. Cenowo panel + monitor około 1000 zł więc praktycznie połowa tego co Vidos. Zobaczymy jak się będzie sprawować i montować :)
  • #6 18462933
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2065
    thomas-cs napisał:
    Wybrałem Zamela. Dopiero zobaczyłem że też robią wideodomofony. Cenowo panel + monitor około 1000 zł więc praktycznie połowa tego co Vidos. Zobaczymy jak się będzie sprawować i montować :)

Takie małe sprostowano: Zamel nie jest producentem tego wynalazku, to klasyczny chińczyk brandowany na nasz, polski wyrób.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 18463672
    thomas-cs
    Poziom 14  
    O tym nie pomyślałem. Co nie zmienia faktu, że jako Zamel pewnie wielkiego bubla by nie wprowadzili. Domyślam się, że szału nie będzie skoro cenowo jest 2 razy taniej, ale zaryzykuję :)
  • #8 18463715
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2065
    thomas-cs napisał:
    O tym nie pomyślałem. Co nie zmienia faktu, że jako Zamel pewnie wielkiego bubla by nie wprowadzili. Domyślam się, że szału nie będzie skoro cenowo jest 2 razy taniej, ale zaryzykuję :)

Najważniejsze, że robisz to już świadomie :)

Pozdrawiam
  • #9 18467080
    Daro1003
    Poziom 34  
    Montuję często Vidosa DUO nie mam jak na razie z nim problemów. Montuję ok 3-4 zestawy w miesiącu od czesu kiedy się pojawił na rynku a to też chińczyk.
    W ubiegłym tygodniu miałem problem gdzie nowa stacja z pudełka była uszkodzona ale pewni i w innych produktach innych firm takie przypadki się trafiają.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje wideodomofonu do domku jednorodzinnego, który będzie miał elektrozaczep zasilany bezpośrednio z panelu, bez potrzeby dodatkowego zasilania. W odpowiedziach polecane są modele Vidos DUO, które oferują dobrą jakość obrazu i komunikację po 2 żyłach, oraz Zamel, który jest tańszą alternatywą. Użytkownicy zwracają uwagę na różnice w jakości i funkcjonalności między tymi markami, a także na fakt, że Zamel jest produktem brandowanym, co może wpływać na jego jakość. Wspomniano również o możliwościach rozbudowy systemu oraz o problemach z awaryjnością, które nie występują w przypadku Vidosa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA