logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Scania r 2018 wymiana icl3 - Wymiana licznika w nowej scanii r

llllewyyyy 09 Lut 2020 17:32 6468 23
REKLAMA
  • #1 18460116
    llllewyyyy
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, czy ktoś może próbował wymienić w nowej Scanii licznik??
    W starej nie było z tym większego problemu tu natomiast po przełożeniu licznika sdp3 go go nie widzi i nie chce go zaprogramowac, być moze ktoś próbował wymieniać i wie coś więcej w tym temacie.
    po podlaczeniu niby działa ale sops w liczniku jest inny bo wiadomo licznik z innego samochodu, koordynator nie chce nadpisać sopsa a w sdp3 widzi nieznane urządzenie i dopiero dalej icl3 high
  • REKLAMA
  • #2 18460158
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 18460168
    llllewyyyy
    Poziom 10  
    Program mam nowy 2.42.1

Dodano po 2 [minuty]:

Albo może ktoś dysponuje sopsem od jakiejś scanii S, bo ja akurat nie posiadam a tam bym zobaczył w jaki sposób te zegary są zapisane, bodajże każda S - ka miała te bogatsze liczniki
  • REKLAMA
  • #4 18460937
    szaman108
    Poziom 31  
    Ocena: 905
    Witam

Skąd masz te liczniki?Najnowszy program na obecną chwile to 2.42.2chciałem Ci podesłać plik sops lecz forum blokuje (niepoprawne rozszerzenie) Na priv też nie można wysłać.Podaj adres e-mail na priv to Ci podeślę sops z S-ki.
  • #5 18461115
    llllewyyyy
    Poziom 10  
    Liczniki z rozbitka jakiegoś kupiłem,
    tak wiem że jest nowsze sdp3, jeszcze nie zdążyłem się wyposażyć 😊
  • Pomocny post
    #6 18461248
    szaman108
    Poziom 31  
    Podaj numer nadwozia samochodu i numer części z tych liczników,które chcesz założyć.
  • #7 18461470
    llllewyyyy
    Poziom 10  
    Vin YS2R4X20005513663
    nr sprzetu 2496979
    Scania r 2018 wymiana icl3 - Wymiana licznika w nowej scanii r

Dodano po 4 [minuty]:

Dzieki za sopsa, niewiele pomogl niestety . Mam 2 sopsy z r-ki i tam wszedzie numer icl jest ten sam tzn numer czesci a w tym Twoim na poczatku sopsa w icl numer jest inny
  • #8 18463531
    szaman108
    Poziom 31  
    Liczniki muszą pasować są na liście części zamiennych
    Załączniki:
    • Scania r 2018 wymiana icl3 - Wymiana licznika w nowej scanii r zegary.png (173 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 18463596
    llllewyyyy
    Poziom 10  
    Musza a nie chca , nie wiem jak to ugryzc , nie bardzo rozumiem czemu u mnie w scanii r numer icl w ecu i w xpc jest taki sam a w sopsie od s w xpc jest numer czesci a w ecu jest jakis numer blizej nieokreślony, moze tu tkwi problem,
  • REKLAMA
  • #10 18464470
    szaman108
    Poziom 31  
    może liczniki sa po aktualizacji programu ale to i tak musiał by dać sie przypisać.Ty masz serię R w nowej budzie.
  • #11 18464560
    llllewyyyy
    Poziom 10  
    Dokładnie r w nowej budzie tak ti wyglada w sdp3 Scania r 2018 wymiana icl3 - Wymiana licznika w nowej scanii r
  • #12 18467919
    szaman108
    Poziom 31  
    Sprawdź zasilanie tych liczników one są kompletnie ,,martwe" z tego co widzę po zdjęciu.Wygląda tak jak by był problem z zasilaniem lub liczniki były by uszkodzone,posprawdzaj zasilenia i masy oraz can. Nie przypiszesz sterownika w pojeździe jeśli jest nieobecny.
  • REKLAMA
  • #13 18472917
    llllewyyyy
    Poziom 10  
    Tak jak pisałem wcześniej, liczniki działają, wyświetlają wszystko, wskazania są poprawne Scania r 2018 wymiana icl3 - Wymiana licznika w nowej scanii r
  • #14 18587080
    kamiltaus
    Poziom 2  
    Witam, obserwuje temat i ciekaw jestem postępów. Sam jestem zainteresowany wymianą. Myślałem nad nowymi zegarami. Czy to ułatwiło by sprawę??
  • #15 18587107
    llllewyyyy
    Poziom 10  
    Generalnie sprawa stoi w miejscu, po pierwsze dlatego że nie ma innych zegarów na podmianę w celu sprawdzenia czy faktycznie te nie są uwalone, po drugie trochę też brak czasu i możliwości, temat jest świeży bo auto nowe i póki co brak ludzi którzy by to opanowali
  • #16 18591082
    Werewolf
    Poziom 25  
    Ocena: 350
    llllewyyyy napisał:
    Generalnie sprawa stoi w miejscu, po pierwsze dlatego że nie ma innych zegarów na podmianę w celu sprawdzenia czy faktycznie te nie są uwalone, po drugie trochę też brak czasu i możliwości, temat jest świeży bo auto nowe i póki co brak ludzi którzy by to opanowali

No jak przecież widać jak na dłoni że masz uszkodzone icl3. Brak komunikacji z nim to jak chcesz je dopisać ? temat dawno opanowany tylko jak ktoś nie chce płacić to i robota nie idzie.
  • #17 18591204
    llllewyyyy
    Poziom 10  
    Werewolf napisał:
    llllewyyyy napisał:

No jak przecież widać jak na dłoni że masz uszkodzone icl3. Brak komunikacji z nim to jak chcesz je dopisać ? temat dawno opanowany tylko jak ktoś nie chce płacić to i robota nie idzie.

Generalnie nie o płacenie tu chodzi to pierwsza sprawa autem jakby ciągle jeżdżę ja sam tak więc z samym czasem jest kiepsko, kupno następnych zegarów z możliwością tego że kie będą działać średnio mi pasuje a póki co nie znalazłem nikogo kto by się podjął sprawdzenia

Dodano po 4 [minuty]:

Kolego werewolf jeżeli dysponujesz firma która będzie w stanie sprawdzić bądź i też naprawić te liczniki zapraszam do kontaktu
  • #18 18593522
    Werewolf
    Poziom 25  
    Ocena: 350
    Nie lepimy, jak dostaniemy ciężarówkę na miejscu w ciągu 2 godzin zakładamy icl3 programujemy i ciężarówka gotowa do drogi. Nie pracujemy na częściach klienta bo wychodzą takie jaja i nie wiadomo jak wycenić.
  • #19 18596013
    llllewyyyy
    Poziom 10  
    Werewolf napisał:
    Nie lepimy, jak dostaniemy ciężarówkę na miejscu w ciągu 2 godzin zakładamy icl3 programujemy i ciężarówka gotowa do drogi. Nie pracujemy na częściach klienta bo wychodzą takie jaja i nie wiadomo jak wycenić.

Samo programowanie nie jest problemem jak się wie co do czego, z wypowiedzi wnioskuję że równie dobrze można jechać na serwis i zmienić zegary w ten sam sposób. Wiadomo że nie ja jestem właścicielem auta i licznik to bardziej fanaberia niż potrzeba więc robiona jest po kosztach a że akurat się zdążyło że licznik uwalony no poprostu pech.
    Co do samego "lepienia" nie uważam że użycie używanego licznika jest lepieniem, wszystko się podmienia, licznik został kupiony z rozbitego auta więc jakieś ryzyko było że może być coś nie tak. Bo nie sztuka kupić nowe i założyć. Żeby auto było moje może i inaczej by to wyglądało, tak czy inaczej licznik wkoncu prędzej czy później pójdzie na sprawdzenie bądź na naprawę lub zostanie zakupiony inny.
  • #20 18659856
    kamiltaus
    Poziom 2  
    Kolego Szaman108 czy mógłbyś sprawdzić czy licznik który ja kupiłem będzie pasował do mojego auta?? Numer podwozia 2133648.
    Numery z licznika
    Assy nu 2717542. Z góry dziękuje.
    P.S. Czy jak odepnę stare zegary i podłączę nowe bez komputera to coś się stanie??
  • #21 19389616
    lukasz332
    Poziom 2  
    Witam. A możesz powiedzieć jak wyglada wymiana licznika w starszej scani? Konkretnie chodzi o 2015r mam z małym ekranikiem i chciałem założyć z dużym.
  • #24 19996942
    llllewyyyy
    Poziom 10  
    Temat został opanowany , po długich analizach w wolnym czasie 🙂
    Uwalony eeprom , wgrany na nowo zegary śmigają

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wymiany licznika w nowej Scanii R z 2018 roku. Użytkownik napotkał trudności z programowaniem nowego licznika w systemie SDP3, który nie rozpoznaje urządzenia po jego wymianie. Inni uczestnicy forum sugerowali sprawdzenie numerów części oraz zasilania liczników, a także wymianę na nowe zegary. W trakcie rozmowy pojawiły się informacje o konieczności posiadania odpowiednich SOPs oraz o problemach z komunikacją z ICL3. Ostatecznie, po długich analizach, użytkownik zdołał naprawić problem, wymieniając uszkodzony EEPROM, co pozwoliło na prawidłowe działanie zegarów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA