logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

USB co to jest transmisja danych Data+ oraz Transmisja Danych Data-

KotLuminos 10 Lut 2020 10:19 3588 11
  • #1 18461576
    KotLuminos
    Poziom 4  
    Ocena: 6
    Witam :D Jestem nowy i interesuje się informatyką.Zaczynam się uczyć dogłębniej o złączach zewnętrznych płyty głównej i zacząłem od USB.Patrząc w internecie natknąłem się na piny D- i D+ i wiem że one umożliwiają transmisje danych ale nie wiem który jest odczytujący a który zapisujący i oto chciałbym się zapytać: Jaką pełni funkcje Pin D- a jaki D+?
    Przeszukałem internet ale niema o tym do czego służą piny D+ oraz D-
  • #3 18461626
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7731
    D+ i D- to transmisja różnicowa, niezależnie od kierunku transmisji wykorzystywane są oba. Nie jest tak jak w UART/USART RX i TX.
  • #4 18461698
    KotLuminos
    Poziom 4  
    Dziękuje za odpowiedź :D
    Poczytałem trochę i jest to spory kaliber,wiec będę mieć ciekawa lekturę :D
    Wystarczy dowiedzieć co to są stany i będzie dobrze :D
    A mógłbym się dowiedzieć (W skrócie)Co to są stany?
  • #6 18461764
    KotLuminos
    Poziom 4  
    Aaaaaaaaa rozumiem :D wiedziałem co to są stany w bramkach logicznych ale widząc ze są stany w USB nawiedziłem o co chodzi dziękuję :D
  • #7 18462141
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Ocena: 598
    Czy potrzebna Ci jest szczegółowa wiedza na temat USB ?
    Chcesz tego interfejsu w miarę skutecznie używać, czy chcesz dołączyć do grupy interesów USB ?
  • #8 18466235
    KotLuminos
    Poziom 4  
    Chem wiedzieć o USB ze względu żeby wiedzieć :D Mam do zawodu Informatyka Wieeeeelkie plany,a rysując złącza zewnętrze płyty główne(żebym umiał je rozpoznać) Dowiedziałem się że jest dużo informacji na temat USB
    Moim pierwotnym zamiarem było tylko narysować wersje oraz typu złącza USB,ale skoro jest tyle informacji to chciałbym jak najwięcej zrozumieć
    W skrócie...robię to z czystej pasji i z chęci zdobywania wiedzy :D
  • #9 18466296
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    To może zacznij od obsługi google, bo informatyk który nie umie korzystać z google to trochę jak fryzjer który nie umie trzymać nożyczek ;) Powodzenia!
  • #10 18466332
    KotLuminos
    Poziom 4  
    Szukałem w polskim Google ale niema wyjaśnione tak jak jest a dopiero zaczynam ogarniać angielski,dlatego tutaj napisałem :D
    Wiem że na Angielskim bym znalazł po 5sekudnach ale jak już mówiłem uczę się go :D
  • #11 18482539
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1107
    To się ucz tego angielskiego bo bez niego w informatyce ani rusz.
    W zdobywaniu wiedzy tajemnej też się przydaje. Choć można się ratować Translatem w razie co.
    Przy wiedzy tajemnej przydatny też jest rosyjski. Ale skumać o co chodzi używając Translate RU-PL to ja wymiękam.
    Wole sobie tłumaczyć RU-EN i tak czytać.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy funkcji pinów D+ i D- w złączu USB, które są używane do transmisji danych. Użytkownicy wyjaśniają, że oba piny działają w trybie transmisji różnicowej, co oznacza, że są wykorzystywane niezależnie od kierunku przesyłania danych. Pojawia się również temat nauki o USB oraz potrzeba zrozumienia podstawowych pojęć związanych z tym interfejsem. Użytkownik wyraża chęć zdobywania wiedzy na temat złącz USB w kontekście swojej kariery w informatyce. Wskazówki dotyczące nauki języka angielskiego oraz polecenia książek o USB również pojawiają się w dyskusji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA