Zapytaj w Krakowie Video Head Imp&Exp
Gen. Prądzyńskiego 6
31-426 Kraków
tel. +48 12 411-03-70
fax +48 12 411-04-01
www.videohead.com.pl
wielokrotnie regenerowałem i kupowałem nowe i zawsze było super, a Ty masz to na miejscu.
Dzięki "bajdu" za informacje. Pytałem w tym serwisie o głowice do mojego magnetowidu i oczywiście nowych głowic nie mają ale można oddać używaną do regeneracji. Po rozmowie z Panem z serwisu mam jednak teraz wątpliwości czy to napewno głowica jest do wymiany. Obraz w górnej połowie jest całkowicie prawidłowy, a w dolnej połowie czarno biały i z pasami tak jak na zdjęciu. Dzwięk jest prawidłowy. Nikt na pewno nie grzebał w ustawieniach taśmy na bębnie wizyjnym. Proszę o sugestie co może być przyczyną takiego odtwarzania obrazu.
Odkręć 2 śruby mocujące silnik na bębnie głowic,przytrzymaj silnik,załaduj kasetę i odtwarzaj a następnie delikatnie obróć silnikiem w lewo lub w prawo obserwując zmiany obrazu. Opisz efekty przed kolejnymi krokami.
Głowica jest wyczyszczona, taśma dobrze się przesuwa, dźwięk jest prawidłowy. Napinacze taśmy raczej dochodzą do końca, taśma jest naprężona. Silnika jeszcze nie odkręcałem, ale jeżeli to pomoże rozwiązać problem to odkręce i opisze efekty obrotu silnika.
do bajdu:
W celu sprawdzenie czy po zmienie położenia silnika w poziomie wzgledem magnesu będzie widoczne powiększenie lub zmniejszenie obszaru obrazu prawdłowej jakośći.
Kilkukrotnie miałem tego typu wady i problemem okazywały się -magnes pod silnikiem(pękniety lub w inny sposób uszkodzony) lub samo trafo głowic. Zobaczymy co nam odpisze zainteresowany.
Odkręciłem silnik i delikatnie przekręcałem w prawo i w lewo. Zakres ruchu był niewielki bo blokowała mnie taśma zasilająca silnik. Tak jak pisał "marioer" zniekształcenia przesuwały się na cały obraz albo powracały do stanu początkowego . Dodaje zdjęcia stanu magnesu i uzwojeń silnika. Zauważyłem też, że przy dokręconym silniku ilość obrazu zniekształconego powiększyła się i wynosi już prawie 2/3 obrazu od dołu na ekranie.
Czy po przesunięciu w silnika względem magnesu powierzchnia obrazu dobrej jakości powiększyła się czy niezależnie od położenia silnika dalej dolna część jest niewłaściwa ?
Po przesunięciu w silnika względem magnesu powiększała się tylko powierzchnia obrazu złej jakości. Ten ruch silnika był bardzo niewielki ze wzglęu na ograniczoną długość taśmy zasilającej. Nie widzę też żadnych uszkodzeń magnesu.
Użytkownik poszukiwał głowicy wizyjnej VXP2173 do magnetowidu Panasonic NV-HS 830. Odpowiedzi wskazywały, że nowa głowica jest niedostępna w handlu, a jedyną opcją jest regeneracja używanej głowicy. Użytkownik otrzymał rekomendację serwisu Video Head w Krakowie, gdzie można zrealizować regenerację. W trakcie dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące diagnostyki problemu z obrazem, który był zniekształcony w dolnej części ekranu. Użytkownik sprawdził czystość głowicy oraz prawidłowe działanie taśmy, a także eksperymentował z położeniem silnika głowicy, co wpływało na jakość obrazu. Problemy z obrazem mogły być spowodowane uszkodzeniem magnesu lub transformatora głowicy. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.