logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Mondeo 2.0 AOBA - Wskazówki przy remoncie silnika

Frost160 13 Lut 2020 17:56 6495 20
REKLAMA
  • #1 18469012
    Frost160
    Poziom 14  
    Ocena: 182
    Witam,

remontował ktoś silnik jak w temacie ? Auto 2008rok 2.9 AOBA 2.0 benzyna.

Silnik pomimo przebiegu 170tys km (orginalny od nowości 1 właściel) pobierał olej na koniec juz w granicach 1litra na tysiąc km. Obecnie doszedł brak kompresji na 1 cylindrze(pewnie wypalił się zawór ale jeszcze zweryfikuje).

Pierścienie są dostepnę bez problemu:
    https://allegro.pl/oferta/pierscienie-tlokowe-mahle-ford-maverick-7730786277

Są tam jakieś inne rzeczy na które trzeba zwrócić uwagę ? Czy wygląda to jak standardowy remont 4 cylindrowca ? Głowice bym oczywiście oddał do zakłądu który je remontuje, panewki z uwagi na niewielki przebieg zostawił, pierścienie wymienił.

Jeśli ktoś robił, dzięki za podzielenie się wiedzą.
  • REKLAMA
  • #2 18469232
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 18469475
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2461
    Znajomemu zrobili w warsztacie specjalizacja ford i po remoncie dalej pił olej tylko troszkę mniej...
  • #4 18469495
    Frost160
    Poziom 14  
    Ireneo napisał:
    Znajomemu zrobili w warsztacie specjalizacja ford i po remoncie dalej pił olej tylko troszkę mniej...

No tego też się boje ale 1l na tysiąc i zarzucona świeca to pierścieni olejowych chyba już nie ma. Ile to jest to mniej ? 100ml na 1000km ? 200ml?

Nie dali tam fabrycznie przypadkiem olejowego 3 częściowego pierścienia ?
  • #5 18469500
    Ireneo
    Poziom 42  
    Nie pamietam ilości ale dalej bardzo dużo.Tam chyba cylindry jajowate i stąd praktycznie brak efektu.Litr na 3000km chyba po remoncie.
  • REKLAMA
  • #6 18469504
    Frost160
    Poziom 14  
    To szkoda to remontować ;/ Jaki miał przebieg ? bo tu jest 170tys zaledwie co za szmelc.
  • #7 18469510
    Ireneo
    Poziom 42  
    Też coś koło tego
  • #8 18469530
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6357
    Zrobić cylindry, nowe tłoki, na wszelki wypadek panewki, regeneracja głowicy - lekko połowa obecnej wartości auta.
  • REKLAMA
  • #9 18469545
    Frost160
    Poziom 14  
    robokop napisał:
    Zrobić cylindry, nowe tłoki, na wszelki wypadek panewki, regeneracja głowicy - lekko połowa obecnej wartości auta.

No spoko tylko kto za to zapłaci ;)

Tymi cylindrami to mnie "zabiliście". Ale właśnie już przy okazji mk3 coś mi się obiło że remonto i dalej zle.
  • #10 18470741
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 18470789
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1602
    Remont bez ponownego honowania cylindrów to proszenie się o kłopoty. Tym bardziej, że olej pije.
  • #12 18470835
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6357
    saron22 napisał:
    Remont bez ponownego honowania cylindrów to proszenie się o kłopoty.
    A co tu da honowanie? Nic. Trzeba przywrócić kształt do okrągłego, czyli pełna obróbka. A że Ford rzadko przewiduje wymiar naprawczy tłoków i dostępne są tylko nominalne, to dochodzi koszt gilzowania bloku. A jak gilzowanie, to potem osiowanie wału i leci w koszta...
  • #13 18470950
    saron22
    robokop napisał:
    saron22 napisał:
    A co tu da honowanie? Nic. Trzeba przywrócić kształt do okrągłego, czyli pełna obróbka. A że Ford rzadko przewiduje wymiar naprawczy tłoków i dostępne są tylko nominalne, to dochodzi koszt gilzowania bloku. A jak gilzowanie, to potem osiowanie wału i leci w koszta...

Zalezy w jakim stanie są tuleje. Jak trzymają wymiar to samo honowanie wystarczy. Jak nie trzymają to chyba logiczne ze honowanie nic nie da.
  • #14 18471088
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 18471896
    Frost160
    Poziom 14  
    robokop napisał:
    saron22 napisał:

Nie takiego czegoś robił napewno nie bedę, bo nikt mi za to nie zapłaci ;)

Pozostaje rozebrać ten sprawdzić czemu nie ma kompresji to raz wiadomo(choć tu podejrzewam zawór wypalony ale to z koleji nie skotkowały by raczej tym że na 3 mam 10bar a tu nie dobija do 1) jak cylindry bedą ok ( to mi człowiek od naprawy głowic sprawdzi) to tylko pierscienie nowe.

2 opcja uzywany silnik żródło niby mam pewne chociaż jak patrzę na przebieg tego i tąka usterkę to tez nie wiem czy jest sens.
    Co najsmiesznieje naprawiam też np. mazde 3 2.0 2005rok przecież to jest praktycznie to samo ( ponoć mazda ciu głowice zmieniła) i ma na liczniki 310tys olej coś tam bierze(co ma dawać ? ;) ) ale (odpukać) nic złego sie nie dzieje.

Może ten silnik zabiły wymiany(lub tez nie wymiany) oleju tego nie wiem.

Dodano po 1 [minuty]:

sauron ale honowanie to po takim brzebiegu powinno być jeszcze fabryczne.
  • #16 18471997
    MobilTruck
    Poziom 31  
    Ocena: 963
    A luzy zaworowe ktoś tam sprawdzał?
    Wymontuj wszystkie szklanki popychaczy i przyjrzyj się uszczelniaczom na zaworach.
    Ssący zimny:0,22-0,28
    Wydechowy zimny:0,27-0,33
  • #17 18472372
    Frost160
    Poziom 14  
    Dzięki pitool. Ja nie sprawdzałem czy ktoś wcześniej to nie wiem ale całkowity brak kompresji to chyba następstwo przez wypalenie gniazda zaworowego( poza tym zapłon by wypadał na tym clindrze). Tu swieca na tym nie pracującym wyglada jakbyś ją wrzucił do oleju a potem do pieca i tak 100razy ilośc spalonego "syfu" nagaru wygląda dokładnie tak samo jak np. w vw 1.6 8v (np. BFQ kod) gdzie pierscienie olejowe poprostu są równo z tłokiem(tak się zabiajja nagarem w srodu).

Tam jednak wymiana ich na 2 cześciwe starego typu stawia ten silnik na nowy zrobiłem takich z 5 i jeden przejechał od tego czasu prawie 100tys.

Silnik w tym fordzie praktycznie do końca jezdził poza tym kosmicznym pobieraniem oleju.
  • #18 18488390
    Frost160
    Poziom 14  
    Tłok wyjęty, pierścnieć olejowy złożony równo z tłokiem, nic nie wystaje. Ppzostałe dwa wyglądaja dobrze.

Postanowiłem spróbować i wymienić pierścienie plus uszczelniacze. Brak kompresji spowodowany ukruszeniem zawory wydechowego( na szczęscie nic się nie stało odłamek poleciał w wydech) więc na tym cylidrze wszystkie 4 wymienione bedą.

Używane silniki jak oglądałem to min 160-180tys za sobą maja, ten ma 150 tys także mam nadzieje że pierscienie pomogą ( w jakim stanie były by w uzywanym ? Pewnie podobnie jak tu).

Pieścienie olejowe niestety są tylko 3 częściowe, składał może ktoś ten silnik i spotkał się z tymy dwuczesniowymi starszego typu ?

Ponad to Ford Mondeo 2.0 AOBA - Wskazówki przy remoncie silnika na wale są te dwie zaznaczone jakby podkładki, podobno trzeba je wymienić po odkręceniu śruby na wale ? Oczywiście nigdzie ich nie ma, szukać czy na starych skręcaliście ?

Dzięki za jakieś rady ;)
  • #19 18488711
    saron22
    A w ASO Forda tych podkładek nie mają? Majątku to chyba nie będzie kosztować.
  • #20 18489160
    Frost160
    Poziom 14  
    Jutro zadzownei i zapytam, wydaje mi się że to się przy skręcaniu rozpłaszcza lekko?? Bo klina na wale nie ma(co im szkodzi dać na sam wały, wałki i tak luzujesz do napiecia łancucha), więc skręcone musi być mocno.
  • #21 19495707
    jaro850
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Panowie silnik jak w tytule, obróciło panewkę na pierwszym, wał wygląda fatalnie. Czy można zamienić ten silnik AOBA z jakimś innym czy tylko ten kod silnika będzie pasował?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat remontu silnika Ford Mondeo 2.0 AOBA z 2008 roku, który ma problemy z kompresją i nadmiernym zużyciem oleju. Użytkownik zauważył, że silnik pobierał około 1 litra oleju na 1000 km, a obecnie występuje brak kompresji na jednym cylindrze, co może być spowodowane wypalonym zaworem. Uczestnicy forum sugerują, że standardowy remont obejmuje wymianę pierścieni, regenerację głowicy oraz ewentualne honowanie cylindrów. Wskazano również na konieczność oceny stanu tulei cylindrowych oraz panewki, które mogą wymagać wymiany. Użytkownik rozważa również opcję zakupu używanego silnika, ale ma wątpliwości co do jego stanu. Dodatkowo, poruszono kwestie związane z wymianą uszczelniaczy zaworowych oraz podkładek na wale.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA