logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ekonomiczne ustawienie prędkości pompy C.O. i temperatury na kotle

plagus 07 Gru 2017 10:46 13530 7
REKLAMA
  • #1 16873534
    plagus
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam Was,

Mam kocioł kondensacyjny i dosyć mocno przewymiarowane grzejniki (stan zastany przy kupnie). Dom jest parterowy, częściowo ocieplony, ale daleko mu do termosu. Przy temperaturze wewnętrznej 20-21, a zewnętrznej 10 stopni , wg krzywej grzewczej na zasilanie grzejników trafia woda 32 stopnie. Przy 0 to 35 stopni, a przy -20 zasilanie to zaledwie 42 stopnie... Pompa pracuje na maksymalnych obrotach. Grzejniki wszędzie 3 płytowe

Zastanawiam się jednak, czy nie byłoby ekonomiczniej ustawić wolniejsze obroty pompy, wyższą krzywą grzewczą (np. 40 na zasilanie przy 10, a 45-50 przy -20 na zewnątrz). Wydaje mi się, że byłaby większa różnica pomiędzy zasilaniem i powrotem, co może byłoby bardziej efektywne przy pracy grzejników.
    Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie w tym względzie, ewentualnie trochę wiedzy teoretycznej? Poprawne ustawienie krzywej grzewczej to trochę czasu, więc nie chciałbym eksperymentować. Zależy mi na Waszej opini jako fachowców w tej kwestii.

Za rady typu wymień grzejniki, zainwestuj w ocieplenie budynku, z góry dziękiuję :)

Pozdrawiam, Krzysiek
  • REKLAMA
  • #2 16873921
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2614
    plagus napisał:
    Witam Was,

Mam kocioł kondensacyjny i dosyć mocno przewymiarowane grzejniki (stan zastany przy kupnie). Dom jest parterowy, częściowo ocieplony, ale daleko mu do termosu. Przy temperaturze wewnętrznej 20-21, a zewnętrznej 10 stopni , wg krzywej grzewczej na zasilanie grzejników trafia woda 32 stopnie. Przy 0 to 35 stopni, a przy -20 zasilanie to zaledwie 42 stopnie... Pompa pracuje na maksymalnych obrotach. Grzejniki wszędzie 3 płytowe

Zastanawiam się jednak, czy nie byłoby ekonomiczniej ustawić wolniejsze obroty pompy, wyższą krzywą grzewczą (np. 40 na zasilanie przy 10, a 45-50 przy -20 na zewnątrz). Wydaje mi się, że byłaby większa różnica pomiędzy zasilaniem i powrotem, co może byłoby bardziej efektywne przy pracy grzejników.
    Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie w tym względzie, ewentualnie trochę wiedzy teoretycznej? Poprawne ustawienie krzywej grzewczej to trochę czasu, więc nie chciałbym eksperymentować. Zależy mi na Waszej opini jako fachowców w tej kwestii.

Za rady typu wymień grzejniki, zainwestuj w ocieplenie budynku, z góry dziękiuję :)

Pozdrawiam, Krzysiek

No to wymień grzejniki, zainwestuj w ocieplenie ...
    Proszę bardzo :)

Poważniej rzecz biorąc mocno przewymiarowane grzejniki to same zalety. Im bardziej przewymiarowane tym lepiej i nie ma co tego psuć.
    Nie napisałeś jednak jak jest sterowany kocioł i instalacja CO. Czy przy grzejnikach są zawory termostatyczne?
    Czy ogrzewaniem steruje regulator pokojowy?
    Jaka jest to pompa?
  • REKLAMA
  • #3 16873986
    plagus
    Poziom 10  
    :)
    Dla uściślenia - kocioł gazowy Viessmann. Pompa Grundfos 25/60 2-biegowa.

Kocioł pracuje na krzywej grzewczej na podstawie temperatury zewnętrznej. Oprócz tego mam czujnik temperatury wewnątrz, ale on w zasadzie pilnuje tylko, żeby temperatura była pomiędzy 20-21. To nie jest termostat włącz/wyłącz, tylko jakieś mądrzejsze urządzenie Viessmanna. Nie zmienia to faktu, że nie odpowiada za sterowanie temperaturą na zasilaniu, bo w 100% opieram się na temperaturze zewnętrznej.
    To, że przewymiarowanie grzejników jest ekonomicznie uzasadnione, to wiem, ale bardziej mnie zastanawia czy lepiej duży przepływ zimniejszej cieczy i mała różnica pomiędzy zasilaniem i powrotem, czy może wolny przepływ i większa różnica. Ta druga opcja ma plusy, że czuję ciepło kaloryfera. Przy pracy pompy na III biegu i temperaturze zasilania 33 stopnie (przy dzisiejszych +7 na zewnątrz), kaloryfery są tylko lekko cieplejsze. W zasadzie ich ciepło jest prawie niewyczuwalne ręką :)
  • REKLAMA
  • #4 16874441
    Sstalone
    Poziom 31  
    Ocena: 397
    plagus napisał:

To, że przewymiarowanie grzejników jest ekonomicznie uzasadnione, to wiem, ale bardziej mnie zastanawia czy lepiej duży przepływ zimniejszej cieczy i mała różnica pomiędzy zasilaniem i powrotem, czy może wolny przepływ i większa różnica. Ta druga opcja ma plusy, że czuję ciepło kaloryfera. Przy pracy pompy na III biegu i temperaturze zasilania 33 stopnie (przy dzisiejszych +7 na zewnątrz), kaloryfery są tylko lekko cieplejsze. W zasadzie ich ciepło jest prawie niewyczuwalne ręką :)

Albo ekonomicznie albo komfortowo cieplnie, teraz masz ekonomicznie, musisz wybierać...

Jak Ty czujesz ciepło kaloryfera? Przytulasz się? :D
  • #5 16874593
    plagus
    Poziom 10  
    Tak, przytulam się do kaloryfera lewą stroną, a po prawej mierzę temperaturę powietrza :)

SStalone - To o czym piszesz jesteś w stanie wytłumaczyć, czy tak po prostu wziąłeś to z głowy? :)

Moim zdaniem - ale nie jestem fachowcem - jeżeli woda płynie wolniej przez kocioł, to przy tej samej ilości gazu, woda podgrzeje się do wyższej temperatury.
    Dlatego szukam kogoś, kto mi to wyjaśni na podstawie wiedzy fachowej, albo z własnego doświadczenia .

Nie bierz tego do siebie, ale nie przekonałeś mnie swoją odpowiedzią o ekonomicznym lub komfortowym cieple :)
  • REKLAMA
  • #6 16874639
    Sstalone
    Poziom 31  
    Ocena: 397
    plagus napisał:
    Tak, przytulam się do kaloryfera lewą stroną, a po prawej mierzę temperaturę powietrza :)

SStalone - To o czym piszesz jesteś w stanie wytłumaczyć, czy tak po prostu wziąłeś to z głowy? :)

Moim zdaniem - ale nie jestem fachowcem - jeżeli woda płynie wolniej przez kocioł, to przy tej samej ilości gazu, woda podgrzeje się do wyższej temperatury.
    Dlatego szukam kogoś, kto mi to wyjaśni na podstawie wiedzy fachowej, albo z własnego doświadczenia .

Nie bierz tego do siebie, ale nie przekonałeś mnie swoją odpowiedzią o ekonomicznym lub komfortowym cieple :)

"Wraz ze zmianą obciążenia kotła zmienia się sprawność kotła. W kotłach kondensacyjnych następuje wyraźny wzrost sprawności kotła w szerokim zakresie zmniejszającego się obciążenia częściowego. Prawidłowość ta występuje w kotłach z regulacją pogodową prowadzoną w urządzeniu, co w kondensacyjnych jest standardem. Im niższa jest temperatura wody, tym niższa także temperatura spalin (nadmierna jest bowiem powierzchnia ogrzewalna kotła w stosunku do potrzeb), równocześnie mniejsze są straty mocy cieplnej, a w rezultacie większa jest sprawność kotła." Źródło: http://www.instalacjebudowlane.pl/3883-23-40-kotly-kondensacyjne--zasada-dzialania.html
  • #7 16874734
    plagus
    Poziom 10  
    SStalone - teraz mi zaimponowałeś :)

Wielkie dzięki, zostaję w takim razie przy zimnych kaloryferach :)

Pozdrawiam, Krzysiek
  • #8 16875425
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2105
    plagus napisał:

Ale jak płynie wolniej przez kocioł to i przez grzejniki wolniej, czyli przy tym samym odbiorze ciepła będą znacznie zimniejsze, czyli lipa z twoich oszczędności. Bo ilość ciepła do ogrzania danej kubatury jest stała i zależy w uproszczeniu od wartości przepływu i temperatury czynnika grzewczego.

Dodano po 4 [minuty]:

plagus napisał:
    wg krzywej grzewczej na zasilanie grzejników trafia woda 32 stopnie. Przy 0 to 35 stopni, a przy -20 zasilanie to zaledwie 42 stopnie... Pompa pracuje na maksymalnych obrotach. Grzejniki wszędzie 3 płytowe

Chcesz mniej mielić wode w instalacji , ustaw pompę na niższy bieg i zmień krzywa grzewczą do nowych warunków z zachowaniem Twojego komfortu cieplnego.
    Oszczędności z obniżania temperatury pomiędzy 35, a 40 stopni w praktyce mogą być niezauważalne , a na pewno nie warte dyskomfortu termicznego w mieszkaniu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada kocioł kondensacyjny Viessmann oraz pompę Grundfos 25/60 2-biegową, z przewymiarowanymi grzejnikami 3-płytowymi. Zastanawia się nad ekonomicznym ustawieniem prędkości pompy oraz krzywej grzewczej, aby uzyskać lepszą efektywność i komfort cieplny. W dyskusji podkreślono, że niższa temperatura wody w systemie grzewczym może zwiększyć sprawność kotła kondensacyjnego, ale wolniejszy przepływ może prowadzić do niższej temperatury grzejników, co wpływa na komfort cieplny. Użytkownicy sugerują dostosowanie krzywej grzewczej oraz prędkości pompy, aby osiągnąć równowagę między oszczędnościami a komfortem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA