logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki przekaźnik bistabilny wybrać?

Maciek0468 17 Lut 2020 13:46 1476 9
REKLAMA
  • #1 18476485
    Maciek0468
    Poziom 10  
    Ocena: 38
    Witam, proszę o pomoc przy wskazaniu na jaki przekaźnik bistabilny się zdecydować. Czytałem trochę opinii i generalnie i mam mętlik. Niby prosta sprawa ale wolałbym nie kupować bubla. Gdybyście mogli podzielić się ze mną swoimi spostrzeżeniami i być może wskazać konkretny produkt danego producenta byłbym niezwykle wdzięczny.

Doprecyzuję tylko, że zamontowany będzie w korytarzu (ok. 15 metrów długości) i jego zadaniem będzie sterowanie oświetleniem (2 plafony sufitowe żarówkowe) z obu końców korytarza. Oświetlenie sterowane wyłącznie jako: włącz/wyłącz, nie potrzebne mi inne zaawansowane funkcje np. rozłączanie po upływie określonego czasu. Głównym powodem dla którego muszę zdecydować się właśnie na niego jest wymóg aby włączniki były zawsze w tej samej pozycji ( łącznik dzwonkowy).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18476537
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7776
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18476779
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1548
    Nie polecam Legranda wiele ich już wymieniłem. Ale mogę polecić Schrack jeszcze nie było nigdy z nimi problemów.
  • Pomocny post
    #4 18476797
    nuszek
    Poziom 30  
    Ocena: 388
    Może nie polecam, ale stosuję w zależności od potrzeby F&F. Jak na razie bez problemów.
  • #5 18477093
    wodzu_1
    Poziom 25  
    Ocena: 143
    Albo PBM-02 Zamel-a z funkcją pamięci.
    Nie namawiam, ale mamy ciekawą funkcję: jeżeli oświetlenie było załączone za pomocą przycisku, a nastąpił zanik napięcia zasilającego, to przekaźnik ponownie załączy oświetlenie po powrocie napięcia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18477123
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2038
    wodzu_1 napisał:
    Albo PBM-02 Zamel-a z funkcją pamięci.
    Nie namawiam, ale mamy ciekawą funkcję: jeżeli oświetlenie było załączone za pomocą przycisku, a nastąpił zanik napięcia zasilającego, to przekaźnik ponownie załączy oświetlenie po powrocie napięcia.

Nie wiem czy autorowi jest potrzebna pamięć ale miałem takie i niestety zrezygnowałem z nich gdyż po zaniku napięcia potrafiły włączyć zasilanie i niestety nie raz odbyło się to w czasie gdy nas nie było w domu.
  • REKLAMA
  • #7 18477535
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3487
    wodzu_1 napisał:
    ale mamy ciekawą funkcję: jeżeli oświetlenie było załączone za pomocą przycisku, a nastąpił zanik napięcia zasilającego, to przekaźnik ponownie załączy oświetlenie po powrocie napięcia.
    Co ma ten przekaźnik, że pamięta stan ?
    Ile godzin pamięta ?
  • #8 18477908
    Maciek0468
    Poziom 10  
    Ocena: 38
    Wow, dziękuję bardzo za odzew. Wybiorę Schrack'a (mam tylko jeszcze pytanie który konkretnie bo jest ok. 30 różnych modułów). Dodam, że czy to moduł na szynę DIN czy wersja do puszki - nie ma dla mnie kompletnie znaczenia. Kluczowa jest wyłącznie niezawodność jak zdążyliście się zorientować. Jeszcze raz dzięki :)
  • Pomocny post
    #9 18480550
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1752
    Witam .
    Ja mam zastosowane BIS411 ,oraz BIS413 ,działają bez problemu.Montowałem znajomemu do salonu PBM-01 dwa lata temu ,jak na razie działają.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał przekaźnika bistabilnego do sterowania oświetleniem w korytarzu o długości 15 metrów, z funkcją włącz/wyłącz. W odpowiedziach polecano różne modele, w tym PBM-01 i PBM-02 od Zamel, a także BIS411 i BIS413 od Schrack. Użytkownicy zwracali uwagę na niezawodność i unikanie modeli z funkcją pamięci, które mogą włączać oświetlenie po zaniku napięcia. Ostatecznie autor zdecydował się na model BIS-402, który działa bezproblemowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA