Cześć wszystkim, to mój pierwszy post na forum, więc z góry przepraszam jeśli napisałem go w złym dziale. W zasadzie to od dawana tutaj jestem ale tylko jako obserwator. Szczególnie upodobałem sobie dział DIY. Ale nie o mnie ma być ten temat tylko o pomyśle. Chciałbym zbudować sterownik do taśm LED, które mam zamontowane za moim biurkiem. Miałoby to działać tak, że krańcówka umieszczona na drzwiach załączałaby układ ze schematu w momencie gdy zamknie się drzwi ale z drobną modyfikacją. Chodziłoby o to żeby diody świeciły w rytm tego co trafia do mikrofonu. Wydaje mi się, że częstotliwość mrugania tymi diodkami zmieniałaby się jeśli tam gdzie jest kondensator podpiąłbym równolegle mikrofon (mam taki komputerowy, są w nim dwa przewody, taki miedziany i zielony) ponieważ w zależności od natężenia dźwięku zmieniałby się gromadzony tam ładunek a co za tym idzie układ sterowałby diodami raz szybciej a raz wolniej. Nie wiem czy dobrze myślę, ale to chyba działałoby tak, że przy szybkiej muzyce by tak samo szybko mrugało. W przyszłości rozbudowałbym to o sterowanie kolorami, może nawet używając telefonu, ale nie mam zbyt dużego doświadczenia więc na razie chciałbym zrobić tylko taką bazę tego układu i sprawdzić czy działa zadowalająco. Nie wiem tylko czy ten kondensator 100 uf 16v nie jest zbyt mały żeby zgromadzić tak dużo ładunku z mikrofonu żeby miało to wyraźny wpływ na układ. Czy nie trzeba zastosować tam jakiegoś przedwzmacniacza? Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam jak coś jest nie do końca zrozumiałe.