logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki skaner bazowy do nasłuchu straży wybrać? UBC 780 XLT niedostępny.

herki1996r 18 Lut 2020 11:32 990 6
REKLAMA
  • #1 18478173
    herki1996r
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    Witajcie. Jakiś czas temu zacząłem przygodę z radiotelefonami. Chciałbym zakupić terwz jakiś skaner. Zastanawiałem się nad UBC 780 XLT. Niestety nigdzie go nie ma. Budżet ewentualnie mógłbym zwiększyć ale jak na pierwszy skaner bazowy to wystarczy chyba... Głównie do nasłuchu straży. Powiatowej i wojewódzkiej. Fajnie by było gdyby go można było stroić ręcznie tak jak wcześniej wspomniany. Jest coś używanego godnego uwagi?

Dodano po 2 [minuty]:

Na początek antena będzie dipol. Z czasem myślę zakupić Diamond x200 lecz pierw chce skaner.
  • REKLAMA
  • #2 18478365
    ceger
    Poziom 23  
    Ocena: 50
    Witaj. Jeśli to ma być baza to może lepiej zainteresuj się SDRem. Możliwości znacznie większe. Nawet niektóre cyfrowe sygnały można zdekodować. I dokładnie widać gdzie jest jakiś ruch w eterze. Na początek jakiś dongiel za kilkadziesiąt złotych wystarczy ,ale apetyt rośnie w miarę słuchania😉
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 18478724
    herki1996r
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    Ciekawe, ale jednak wolałbym pomyśleć o jakimś skanerze.

Dodano po 7 [godziny] 15 [minuty]:

Poczytałem i jednak spróbuję. Niestety będę chyba długo czekał na przesyłkę od maj frjendów :d czy DVB-T RTL2832U TUNER + R820T2 coś takiego się nada?
  • #6 18482346
    ceger
    Poziom 23  
    Ocena: 50
    Nada się ale nie jest to dobre rozwiązanie.
    Mam w pobliżu nadajnik radiowo-telewizyjny i bez dodatkowych filtrów praktycznie wszystko jest przykryte sygnałem z harmonicznych stacji FM.
    Zwłaszcza w paśmie 2m. Czyli okolice twoich 149Mhz które cię interesują.

Dodano po 27 [minuty]:

Ja zainwestowałem w rsp1a sdr Play i różnica jest naprawdę kolosalna!
    Jedyny minus to jak na razie brak kompatybilności z #sdr które bazuje przede wszystkim na rtlach.
  • REKLAMA
  • #7 18488614
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 652
    Hi
    UBC 780 XLT lub 785 jest obecnie na olx czy alledrogo. Ja od kilku lat wykorzystuję 785 i baaardzo go chwalę . A miałem kilkanaście różnych skanerów i transcieverów (z droższych do porównania mam np ICOM R20 - i jednak 785 to jest strzał w 10). Po prostu nic więcej chyba nie wymyślono do odbioru analogowych sygnałów w najpopularniejszym zakresie VHF / UHF). Miałem także starszy model UBC9000XLT i też bardzo polecam - choć jego nie zaprogramujesz z PCta. Za to obsługa jest rewelacyjna - nie więcej niż 2 funkcje dla każdego guzika. Obecnie na rynku jest następca BCT15X.
    Niestety nie ma szans zakupu powyższych za 300PLN. A powiem ci z własnego doświadczenia, że skanery w tej cenie są kiepskie i tylko się będziesz smucił.
    Raz UBC785XLT widziałem za 600PLN, UBC9000XLT za 400PLN. I to moim zdaniem są dobre ceny za ten sprzęt.
    Próbka:

Jeśli zdecydujesz się na SDR to za ekstremalnie niewielkie pieniądze masz świetny odbiornik z wieloma zaletami ale i wadami (jak opisał ceger). Ale ze kilkadziesiąt PLN na prawdę warto go kupić. Bardzo polecam wersję RTL-SDR Blog RTL SDR V3 z TCXO - ja go wykorzystuję do odbioru wielu rzeczy (satelita AO100, satelity NOAA, robi jako panadapter do yaesu FT857 i Ft991). Oczywiście może działać jako skaner. Jest to wręcz niewyobrażalne jak wiele dostajesz za tak niewielką sumkę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje skanera bazowego do nasłuchu straży, rozważając model UBC 780 XLT, który jest niedostępny. W odpowiedziach sugerowane są alternatywy, takie jak SDR (Software Defined Radio) oraz dongle, które oferują większe możliwości, w tym dekodowanie cyfrowych sygnałów. Użytkownik wyraża chęć zakupu skanera, preferując model, który umożliwia ręczne strojenie. Inni uczestnicy dyskusji polecają modele UBC 785 XLT oraz UBC 9000XLT, podkreślając ich wysoką jakość odbioru w zakresie VHF/UHF. Wspomniano również o problemach z zakłóceniami sygnałów w przypadku użycia nieodpowiednich tunerów. Użytkownik planuje na początku używać anteny dipolowej, a później zainwestować w Diamond x200.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA