Hi
UBC 780 XLT lub 785 jest obecnie na olx czy alledrogo. Ja od kilku lat wykorzystuję 785 i baaardzo go chwalę . A miałem kilkanaście różnych skanerów i transcieverów (z droższych do porównania mam np ICOM R20 - i jednak 785 to jest strzał w 10). Po prostu nic więcej chyba nie wymyślono do odbioru analogowych sygnałów w najpopularniejszym zakresie VHF / UHF). Miałem także starszy model UBC9000XLT i też bardzo polecam - choć jego nie zaprogramujesz z PCta. Za to obsługa jest rewelacyjna - nie więcej niż 2 funkcje dla każdego guzika. Obecnie na rynku jest następca BCT15X.
Niestety nie ma szans zakupu powyższych za 300PLN. A powiem ci z własnego doświadczenia, że skanery w tej cenie są kiepskie i tylko się będziesz smucił.
Raz UBC785XLT widziałem za 600PLN, UBC9000XLT za 400PLN. I to moim zdaniem są dobre ceny za ten sprzęt.
Próbka:
Jeśli zdecydujesz się na SDR to za ekstremalnie niewielkie pieniądze masz świetny odbiornik z wieloma zaletami ale i wadami (jak opisał ceger). Ale ze kilkadziesiąt PLN na prawdę warto go kupić. Bardzo polecam wersję RTL-SDR Blog RTL SDR V3 z TCXO - ja go wykorzystuję do odbioru wielu rzeczy (satelita AO100, satelity NOAA, robi jako panadapter do yaesu FT857 i Ft991). Oczywiście może działać jako skaner. Jest to wręcz niewyobrażalne jak wiele dostajesz za tak niewielką sumkę.