logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ZA3 CAME - brama się otwiera, ale nie zamyka po naprawie silnika

redes 18 Lut 2020 16:15 1863 7
  • #1 18478655
    redes
    Poziom 13  
    Ocena: 24
    Witam, walczę z tym sterownikiem kilka dni i w końcu zdecydowałem, że zwrócę się tutaj o pomoc. Zacznę od początku. Kilka tygodni temu podczas otwierania bramy spalił się bezpiecznik jak się okazało powodem było zwarcie na uzwojeniach silnika od lewego skrzydła. Zwarcie nastąpiło przy zabezpieczeniu termicznym. Silnik został naprawiony i po zmontowaniu wszystkiego okazało się, że sterownik tylko otwiera bramę. Wymontowałem płytkę zdemontowałem przekaźniki zabezpieczyłem niektóre ścieżki(bo były nadtrawione) sprawdziłem połączenia miedzy elementami (od uln2003 do przekaźników). Podłączyłem wg schematu (w zakładach excela) który jest zamieszczony poniżej i na początku nie było widać efektu ale za którymś razem zaczęło wszystko działać.
    Zmontowałem z powrotem do bramy i zonk. Brama znowu tylko się otwiera. Zamieniłem uzwojenia na silniku od skrzydła które uległo awarii i silnik działa ładnie w drugą stronę także wszystko z silnikami ok. Po podłączeniu i pomiarze napięcia na przekaźniku nr 2 (odpowiedzialny za zamykanie lewego skrzydła) przez ułamek sekundy pojawia się napięcie po czym po chwili znika. Podpowiedzcie co może być nie tak w którym kierunku iść i szukać problemu.
    Załączniki:
    • ZA3_CAME.xls (3.09 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 18478749
    Michal_WWL
    Poziom 26  
    Ocena: 283
    A co z fotokomórką w świetle bramy? Czy jest sprawna? Spróbuj dla testów zewrzeć jej wejście płycie sterownika bramy. Może ten element nie pozwala na zamknięcie skrzydeł?
  • #3 18479356
    redes
    Poziom 13  
    Fotokomórka jest ok. Po odłączeniu brama w ogóle nie chciała ruszyć, mrugała tylko zielona dioda na płytce.
    Jeszcze tak pobieżnie sobie posprawdzałem elementy i jak jest w excelu w zakładce photos AV jest zdjęcie z zaznaczonym obszarem nr 7 tam jest dioda zenera i na niej jest w obie strony przejście. Tylko nie wiem czy nie trzeba wlutować żeby sprawdzić. Zastanawiałem się jeszcze jak jest realizowany pomiar przeciążenia silników. Na płytce jest jeden mocniejszy rezystor co by mogło świadczyć ze pomiar jest dla obu silników na raz.
    Czy jakieś znaczenie może mieć zamiana krańcówek które zainstalowane są w ramionach siłowników (wydaje mi się że podłączyłem tak jak przed remontem ale tak na 99%). Brakuje mi pomysłów.
  • Pomocny post
    #4 18479662
    Darek0026
    Poziom 31  
    Ocena: 378
    Czemu nie zaczniesz od zmostkowania zabezpieczeń. Tzn robisz zwłokę na stałe kawałkiem kabelka pomiędzy C1 - 2 oraz CX-2. Jeżeli zacznie działać to winne fotki.
  • #5 18486148
    redes
    Poziom 13  
    Fotokomórka działa, po odłączeniu i zastosowaniu zworki na 1 i 2 sterownik zachowuje się dalej tak samo. Zamieniłem stronami obwody skrzydeł i dalej to samo. Odłączałem raz jedno skrzydło raz drugie i dalej to samo. Stwierdzam że silniki i fotokomórka działają, coś uwalone jest na płytce tylko teraz pytanie gdzie szukać?
  • #6 18486181
    Darek0026
    Poziom 31  
    Standardowa przyczyną takiego zachowania są fotki lub uruchomienie trybu osiedlowego (przełącznik nr 3 na on).

Daj zdjęcia centrali (wyraźne) z obu stron. Może coś przeoczyłeś. Czy chwilowe połączenie ze sobą wejść 2 oraz 7 powoduje prawidłowe działanie?
  • #7 18486629
    redes
    Poziom 13  
    Wszystko już gra, winny okazał się urwany przewód od fotokomórki. Sterownik dostawał sygnał o przeszkodzie i dlatego zawsze przełączał na otwieranie. Wszystko działa jak dawniej. No może poza jedną rzeczą: kiedyś podczas załączania bramy lampa ostrzegawcza mrugała od jakiegoś czasu tylko świeci. Pytanie przerywacz jest wbudowany w lampę czy za przerywanie odpowiedzialny jest sterownik. Dzięki za pomoc.
  • #8 18486651
    Darek0026
    Poziom 31  
    Przerywacz jest w łamie. Na popularnym portalu aukcyjnym dostępny jako "wkład lampy CAME 230V".

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmagał się z problemem bramy CAME, która po naprawie silnika otwierała się, ale nie zamykała. Po wymianie uszkodzonego silnika i sprawdzeniu połączeń, problem nie ustąpił. Użytkownik sprawdził fotokomórkę, która okazała się sprawna, jednak po dalszych testach stwierdził, że przyczyną problemu był urwany przewód od fotokomórki, co powodowało, że sterownik odbierał sygnał o przeszkodzie. Po naprawie wszystko działa poprawnie, z wyjątkiem lampy ostrzegawczej, która przestała migać. Użytkownik zadał pytanie, czy przerywacz jest wbudowany w lampę, na co otrzymał odpowiedź, że jest dostępny jako "wkład lampy CAME 230V".
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA