logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskiwanie danych z SSD Phison PS3108-S8-I z kośćmi Toshiba

boneksl 19 Lut 2020 13:07 708 5
REKLAMA
  • #1 18480489
    boneksl
    Poziom 18  
    Ocena: 47
    Witajcie,
    Mam problem z dyskiem ssd pracującym na kontrolerze phison ps3108-s8-i.
    W dysku zamontowane 4 kości pamięci toshiba th58teg8dcjta20

Pewnego dnia system się zawiesił i komputer już nie wystartował.
    Dysk był wykrywany poprzez podłączenie do przejściówki, ale kontroler dosyć mocno się nagrzewał. Była możliwość wejścia na partycje,dopóki był zimny, potem totalna zawiecha.
    Aktualnie dysk, a raczej kontroler jest wykrywany w systemie, ale liter dysku brak, kontroler gorący. Nie działają żadne programy do odzysku danych.

Chciałbym odzyskać dane, na pulpicie miałem katalog z dokumentami(umowy kupna, karty gwarancyjne i cała masa innych plików) a dałbym sobie głowę uciąć, że była kopia na google drive...

Potraktujcie mnie proszę jako laika, to nie moja branża.
    Przypuszczam, że kontroler wysiadł, szukałem drugiego takiego dysku, aby przelutować same kości z tego zepsutego, ale dawcy brak.
    W jaki inny sposób mogę kości odczytać?
    Widziałem w chinach gotowe płytki do wlutowania kości (obsługuje te z moje dysku), pytanie czy to zadziała?
    Z góry dziękuje za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 18480611
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 646
    Odczyt danych należy przeprowadzić programowo, należy też sprawdzić ewentualne uszkodzenie kontrolera.
    Wszelkie przekładki modułów pamięci mogą doprowadzić do ponownej inicjalizacji i ich wyzerowania, tak samo jak przy aktualizacji firmware'u.
    Tylko Lab.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #3 18480755
    kaleron

Ocena: 2326
    Przelutowanie układów pamięci do innego nośnika skończy się bezpowrotną utratą danych. Kontroler bardzo rzadko ulega uszkodzeniom elektronicznym, ale w Twoim przypadku tak może być. Masz szczęście, bo przy tym kontrolerze możliwe jest odzyskanie danych metodami matematycznymi z obrazów binarnych wylutowanych pamięci.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #4 18483304
    lisster
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Tak czytam i się zastanawiam czy nie łatwiej i taniej już odzyskać dane z dysku hdd niż ssd.
  • REKLAMA
  • #5 18483337
    Łukasz_W

Ocena: 646
    Prawdopodobnie w większości przypadków tak.
    Na koszt odzysku składa się zbyt wiele czynników aby jednoznacznie tak stwierdzić.
    Dla przykładu mam aktualnie dwa SSD, jeden ADATA SP550 480GB, która zgrywa się już drugi tydzień oraz SanDisk Plus II, też 480 GB, z którego zgrywamy 111 GB danych trzeci dzień i jesteśmy może w jednej trzeciej drogi. Pomijam problemy, jakie sprawiał ten SanDisk zanim go poskromiliśmy i żeby zechciał cokolwiek kopiować.
    SSD to zupełnie inna technologia niż HDD stąd różnice zarówno przy pracy z nimi jak i z kosztami.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #6 18484339
    kaleron

Ocena: 2326
    SSD, to mieszanka trzech składowych - kontroler, wersja firmware i układy pamięci. To daje dość dużą zmienność, utrudnia pracę i wykorzystywanie wcześniejszych doświadczeń. Czasem zdarza się, że mamy prezent, bo pod dwiema różnymi naklejkami mamy dokładnie to samo, ale czasem pod jedną naklejką mamy kilka wersji kontrolera, kilkanaście wersji oprogramowania układowego i kilkadziesiąt konfiguracji pamięci.
    W dyskach twardych jest to o tyle prostsze, że mamy ledwie paru producentów bazujących na rozwijanych od lat architekturach, które wprawdzie ewoluują, ale dzieje się to na tyle stopniowo, że można za tym nadążyć.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
REKLAMA