Witam, dostałem od znajomego do obejrzenia pompę do szamba marki Erman. Na wstępie powiem, że elektrykiem nie jestem, ale hobbystycznie zajmuję się elektroniką. Jest to pompa z silnikiem jednofazowym 230V z kondensatorową fazą rozruchową. Kondensator jest o pojemności 15µF, 450V. Pompa po podłączeniu buczy. Co ciekawe, jeżeli obrócę wirnik trochę śrubokrętem (zmienię jego położenie) i włączę ją do sieci to potrafi ruszyć i działa, chodzi wtedy dosyć głośno. Odlutowałem kondensator i sprawdziłem multimetrem pojemnoścćoraz rezystancję - pojemnośc ok 15,22µF, rezystancja bardzo duża rzędu megaomów (czyli nie powinien być przebity, lub zwarty). Pomiar rezystancji na trzech wyprowadzeniach to ok. : 15 Omów, 12 Omów i 6 Omów. Czy te 6 Omów jest prawdopodobnym wynikiem czy może oznaczać zwarcie w uzwojeniu? Czy przyczyny niedziałania dopatrywać się w kondensatorze, mimo iż pomiar wskazuje, że jest sprawny. I dlaczego dzieje się tak, że po zmienieniu położenia wirnika silnik czasem wystartuje?
Za wszystkie odpowiedzi i poświęcony czas z góry dziekuję i pozdrawiam.
Za wszystkie odpowiedzi i poświęcony czas z góry dziekuję i pozdrawiam.