logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Strzelające kondensatory 470μF 400V w spawarce mig/mma przy podłączeniu 2 faz

ogur118 20 Lut 2020 20:05 1410 9
REKLAMA
  • #1 18483213
    ogur118
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Cześć, mam spawarkę mig/mma która pracuje na 1 i na 2 fazy, jest wtyka 1 fazowa i dalej przechodzi we wtykę "siłową" taka przejściówka, w środku spawarki jest płyta wykrywania napięcia, po podpięciu pod 1 fazę spawarka normalnie spawa nic sie nie dzieje, jednak po wpięciu wtyki siłowej i włączeniu spawarki zaraz strzelają kondensatory (470μF400v)na płycie głównej. W płycie wykrywania napięcia sa dwa przekaźniki, tip112, 2n6027c, mcr100, ss8550, 2n4401 ogólnie to co na zdjęciach, macie jakieś pomysły co może być przyczyną strzelania tych kondensatorów? Na jakiej zasadzie działa taki układ?
    (Tester tip112)
    Strzelające kondensatory 470μF 400V w spawarce mig/mma przy podłączeniu 2 faz Strzelające kondensatory 470μF 400V w spawarce mig/mma przy podłączeniu 2 faz Strzelające kondensatory 470μF 400V w spawarce mig/mma przy podłączeniu 2 faz Strzelające kondensatory 470μF 400V w spawarce mig/mma przy podłączeniu 2 faz
  • REKLAMA
  • #2 18483293
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1679
    Pewnie padają bo napięcie fazowe jest inne, niż międzyfazowe (wyższe). Musisz prześledzić co się dzieje na 1 fazowym podłączeniu, a co na 2 fazowym. Coś gdzieś źle przełącza - jeżeli to jest robione automatyczne, ale moduł powinien być zasilony raczej cały czas jednym napięciem, tylko 2 faza pewnie jest potrzebna do bloku końcowego.

Dodano po 1 [minuty]:

Podaj jeszcze jak możesz typ spawarki
  • #3 18490367
    ogur118
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Strzelające kondensatory 470μF 400V w spawarce mig/mma przy podłączeniu 2 faz Półautomat Electro mig 250. Na chwile obecną wiem tyle że w sprawnym urządzeniu przy podpięciu 1 fazy załączają sie dwa przekaźniki ( jeden a chwilę później drugi) a przy 2 fazach załącza sie tylko jeden przekaźnik.
  • REKLAMA
  • #4 21077727
    coltmagnum12321
    Poziom 8  
    Ocena: 9
    Witam,
    Chciałbym prosić o pomoc forumowiczów. Kolega posiada tę samą spawarkę, co przedmówca wyżej, Weldman Półautomat Electro Mig 250. Problem jest trochę innej natury.

Dzień wcześniej, zanim się pojawił, spawarka normalnie pracowała, i na międzyfazowym zasilaniu i na 1 fazie.

Kolega nic po tym normalnym działaniu z nią nie robił, po prostu odpoczywała.

Teraz po odpaleniu na 1 fazie, załącza się ona, zaświecają się diody na płycie zmiany napięcia i zielona i czerwona, a spawarka tak jakby działa, ale kolega twierdzi, że ona nie spawa, tylko "lutuje", nie pracuje tak jak wcześniej.

A gdy podłączy się ją do zasilania siłowego, to nie zapala się czerwona dioda, niestety nie pamiętam już, czy zielona też, ale po podłączeniu do międzyfazowego zasilania spawarka "nie chce spawać". Wygląda to tak, że zaczyna spawać na moment, jest dosłownie jedna iskra i koniec, trochę prądu poda i przestaje.

Sprawdziliśmy zaciski zasilania, które dochodzą do dużej płyty, siedzą mocno, nie ruszają się, trzeba by się postarać, aby je uszkodzić, nie widać, żeby były skorodowane.

Na próbę wylutowaliśmy jeden z kondensatorów 470 uF i posiadał on poprawną pojemność, mam nadzieję, że 450 uF zmierzone miernikiem Unit UT61d, mogę uznać za poprawne, lekko odstające, ale w tolerancji, reszty kondensatorów nie sprawdzaliśmy.

Proszę o poradę odnośnie tego, co jeszcze mogę sprawdzić, czy może jest to standardowa usterka i wystarczy coś wylutować i wymienić.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich.
  • REKLAMA
  • #5 21326775
    ajac
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    Jestem ciekawy czy kolega rozgryzł coś tym strzelającym kondensatorem. U mnie pada kondensator na zasilaniu jednofazowym podczas spawania, na jałowym zasilanie kondensatorów 310v i podczas załączenia bloku mocy.
  • #6 21641152
    ajac
    Poziom 12  
    ajac napisał:
    Jestem ciekawy czy kolega rozgryzł coś tym strzelającym kondensatorem. U mnie pada kondensator na zasilaniu jednofazowym podczas spawania, na jałowym zasilanie kondensatorów 310v i podczas załączenia bloku mocy.

W moim przypadku uszkodzenie kondensatora, jednego z sześciu był przekaźnik na płytce wyboru źródła zasilania jedno lub dwufazowego.Brak przejścia na przekaźniku powodował zbyt duży przepływ prądu przez kondensator.
  • #7 21641156
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 725
    Jeden z przekaźników jest od softstartu, a drugi ma być zamknięty przy zasilaniu 1f i otwarty przy 2f. Jest tam zrealizowany podwajacz napięcia dla 1f. Jeżeli pali kondensatory na 2f to znaczy że jest zwarty lub ma uszkodzone sterowanie i podwaja 400V.
  • #8 21641185
    ajac
    Poziom 12  
    Jeżeli nie przewodzi przekaźnik od softu, pali NTC, a jeżeli nie przewodzi drugi, to rozwala kondensator, jeden z sześciu, które są podłączone jak w zasilaczach symetrycznych, po 3 na stronę w MIG 250 i dziwne, bo na początku strzela, puchnie tylko jeden, pewnie ten z najmniejszym ESR.
  • REKLAMA
  • #9 21641373
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 470
    >>21641185 Ten który ma największą upływność. A upływność - to silne grzanie.

Dodano po 1 [minuty]:

>>21641156 Na prawdę... podwajacz?A nie wyłącznie przełącznik kondensatorów w układ szeregowy/równoległy?
  • #10 21641397
    ajac
    Poziom 12  
    No to wszystko wiadomo, sumując: zapytał mnie kolega na PW, czy rozwiązałem swój problem. Więc skoro nikt nie napisał o rozwiązaniu problemu, zamieściłem post dla potomnych. W moim przypadku wybuchy kondensatora na zasilaniu jednofazowym powodował przekaźnik z uszkodzeniem (przerwa w obwodzie cewki). Po jakimś czasie dostałem info, że na pewno spawarka działa sprawnie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wybuchających kondensatorów elektrolitycznych 470μF 400V na płycie głównej spawarki mig/mma podczas podłączenia do zasilania dwufazowego. Spawarka posiada układ wykrywania napięcia z dwoma przekaźnikami oraz elementami takimi jak TIP112, 2N6027C, MCR100, SS8550, 2N4401. Przy zasilaniu jednofazowym spawarka działa poprawnie, załączają się oba przekaźniki, natomiast przy zasilaniu dwufazowym załącza się tylko jeden przekaźnik, co powoduje uszkodzenie kondensatorów. Przyczyną jest najczęściej uszkodzony przekaźnik odpowiedzialny za wybór źródła zasilania lub softstart, co skutkuje niewłaściwym podwajaniem napięcia lub brakiem przejścia prądu, prowadząc do nadmiernego obciążenia kondensatorów i ich eksplozji. Kondensatory są połączone symetrycznie, po trzy na każdą stronę, a uszkodzenie jednego z nich powoduje silne grzanie i wybuch. Rozwiązaniem jest wymiana uszkodzonego przekaźnika i sprawdzenie poprawności sterowania układu podwajacza napięcia. W modelu Electro Mig 250 prawidłowe działanie wymaga załączania obu przekaźników przy zasilaniu jednofazowym, a ich nieprawidłowa praca przy dwufazowym powoduje awarie kondensatorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA