Witam,
Chciałbym prosić o pomoc forumowiczów. Kolega posiada tę samą spawarkę, co przedmówca wyżej, Weldman Półautomat Electro Mig 250. Problem jest trochę innej natury.
Dzień wcześniej, zanim się pojawił, spawarka normalnie pracowała, i na międzyfazowym zasilaniu i na 1 fazie.
Kolega nic po tym normalnym działaniu z nią nie robił, po prostu odpoczywała.
Teraz po odpaleniu na 1 fazie, załącza się ona, zaświecają się diody na płycie zmiany napięcia i zielona i czerwona, a spawarka tak jakby działa, ale kolega twierdzi, że ona nie spawa, tylko "lutuje", nie pracuje tak jak wcześniej.
A gdy podłączy się ją do zasilania siłowego, to nie zapala się czerwona dioda, niestety nie pamiętam już, czy zielona też, ale po podłączeniu do międzyfazowego zasilania spawarka "nie chce spawać". Wygląda to tak, że zaczyna spawać na moment, jest dosłownie jedna iskra i koniec, trochę prądu poda i przestaje.
Sprawdziliśmy zaciski zasilania, które dochodzą do dużej płyty, siedzą mocno, nie ruszają się, trzeba by się postarać, aby je uszkodzić, nie widać, żeby były skorodowane.
Na próbę wylutowaliśmy jeden z kondensatorów 470 uF i posiadał on poprawną pojemność, mam nadzieję, że 450 uF zmierzone miernikiem Unit UT61d, mogę uznać za poprawne, lekko odstające, ale w tolerancji, reszty kondensatorów nie sprawdzaliśmy.
Proszę o poradę odnośnie tego, co jeszcze mogę sprawdzić, czy może jest to standardowa usterka i wystarczy coś wylutować i wymienić.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich.