logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5412 - wybuchające kondensatory po wymianie na 4x4700uF, co robić?

szymon18 17 Wrz 2005 19:02 3621 9
REKLAMA
  • #1 1826681
    szymon18
    Poziom 11  
    Witam wszystkich.Ostatnio w moim radmorze wymieniłem kondensatory.Zamiast orginalnych (2-ie ELWA 2*4700uF) włożyłem 4 pojedyńcze kondensatory tez 4700uF każdy.problem w tym że po 1,5 minuty jeden z nich wybuchł.Wymieniłem go na nowy, ponieważ mój kolega stwierdził że mógł mieć wadę fabryczną.Niestety tym razem tez wybuchł ale inny.Proszę pomóżcie :cry: Szymon
    Moderowany przez DiZMar:

Przeniesiono z działu: Schematu/instrukcjii...

• REKLAMA
  • #2 1826752
    j529
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    błąd w podłączeni biegunowości,napięcia są plus i minus,więc dla napięcia ujemnego trzeba podłączyć plus kondensatora na mase,dla napięcia dodatnigo narmalnie(popatrz na stary kondensator,zwykle jest na nim opis.
  • #3 1828195
    szymon18
    Poziom 11  
    Witam. To znaczy jak je mam podłączyć??
  • REKLAMA
  • #4 1828407
    kraz73
    Poziom 28  
    Ocena: 29
    Przede wszystkim wykluczam, że kupiłeś na mniejsze napięcie?. Mogłeś je w takim razie tylko źle podłączyć. Sprawdź jak były zamocowane poprzednie na ich obudowach znajdziesz oznaczenia + i - i zamontuj nowe tak samo. Jak zmieniłeś biegunowość wyprowadzeń to na pewno wystrzelą. Sprawdź też napięcie zasilania, czy nie przekracza dopuszczalnego nowych kondziorków.
  • REKLAMA
  • #5 1830582
    szymon18
    Poziom 11  
    Stare kondensatory są na 40V natomiast nowe na 50V.Są podłączone równolegle.A biegunowość sprawdziłem i jest dobrze plus do plusa i minus do minusa.Podłączyłem je do oznaczeń na płytce tzn. plus i minus
  • REKLAMA
  • #6 1830885
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 717
    kondensatory w radmorze te co wymieniłeś są podwójne i mają oznaczenie + 0 - takich podwójnych raczej nie dosaniesz trzeba kupić pojedyncze i tak zrobiłeś ale podłącza się je w ten sposób że 1 kondensator + do + a - do 0 2 kondensator - do - a + do 0 dodaje rysunek górne oznaczenia to stary kondensator a dolne to 2 nowe pojedyncze
    Załączniki:
    • Radmor 5412 - wybuchające kondensatory po wymianie na 4x4700uF, co robić? kondensatory.jpg (2.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1835575
    ml
    Poziom 30  
    Ocena: 168
    Witam. Zrób tak jak napisał poprzednik. Wpinając te kondensatory pomiędzy punktami oznaczonymi + i- na pewno narażasz je na zniszczenie ponieważ występuje tam napięcie ok 2 x 37V = 74V. Nawet gdybyś w te miejsca wlutował kondesatory na 100V to nic to nie da - nie eksplodują ale również nie będą właściwie filtrowały.
  • #8 1836205
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6640
    ml napisał:
    ...Nawet gdybyś w te miejsca wlutował kondesatory na 100V to nic to nie da - nie eksplodują ale również nie będą właściwie filtrowały.

A to niby dlacego 100V nie będą właściwie filtowały. Czyżby jakość filtracji zależała od dopuszczalnego napięcia:?::?::!: Mnie przekonywująco nuczono, że jakość filtracji zależy od pojemności kondensatora a nie od podanego na nim napięcia. Podane na nim napięcie jest to max róznica potencjałów przy jakiej kondensator nie ulegnie uszkodzeniu. Przekroczenie jej może spowodować jego przebicie a w efekcie wybuch lub uszkodzenie innych układów w urządzeniu. Czyż nie mam racji?

Dodano po 1 [minuty]:

ml napisał:
    ...Nawet gdybyś w te miejsca wlutował kondesatory na 100V to nic to nie da - nie eksplodują ale również nie będą właściwie filtrowały.

A to niby dlaczego 100V nie będą właściwie filtowały. Czyżby jakość filtracji zależała od dopuszczalnego napięcia:?::?::!: Mnie przekonywująco nuczono, że jakość filtracji zależy od pojemności kondensatora a nie od podanego na nim napięcia. Podane na nim napięcie jest to max róznica potencjałów przy jakiej kondensator nie ulegnie uszkodzeniu. Przekroczenie jej może spowodować jego przebicie a w efekcie wybuch lub uszkodzenie innych układów w urządzeniu. Czyż nie mam racji?
  • #9 1857324
    szymon18
    Poziom 11  
    Witam.Wlutowałem stare kondensatory i pojawił się inny problem.Mianowicie ze wzmacniacza nie wychodzi zaden dzwiek.Prawa końcówka tylko "pierdzi". Czy ktoś wie dlaczego??Przed wymianą kondensatorów na te nowe wybuchające wszystko grało.Czy wybuch kondensatora mógł coś uszkodzić??
  • #10 1861081
    szymon18
    Poziom 11  
    Już gra.Przypomniało mi się że wyminiłem rownież potencjometr siły głosu.Niestety jak widać pan z serwisu audio-technik niezbyt się zna na rzeczy i dał mi nie taki potencjometr jak chciałem, choć zapewniał że będzie działał na 100%.Teraz musze szukać nowego nowego pasującego potencjometra

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W urządzeniu Radmor 5412 po wymianie oryginalnych podwójnych kondensatorów elektrolitycznych 2x4700uF (40V) na cztery pojedyncze kondensatory 4700uF (50V) pojawił się problem z wybuchaniem kondensatorów po około 1,5 minuty pracy. Przyczyną okazało się niewłaściwe podłączenie biegunowości oraz nieprawidłowe połączenie kondensatorów. Oryginalne kondensatory mają trzy wyprowadzenia z oznaczeniami +, 0, - i są podwójne, natomiast nowe pojedyncze kondensatory należy łączyć tak, aby pierwszy kondensator miał plus do + i minus do 0, a drugi minus do - i plus do 0. Podłączenie kondensatorów bezpośrednio między + i - powoduje narażenie ich na napięcie około 74V, co przekracza ich dopuszczalne napięcie i prowadzi do uszkodzeń. Kondensatory o wyższym napięciu znamionowym (np. 100V) nie poprawią filtracji, ponieważ jakość filtracji zależy od pojemności, a nie od napięcia znamionowego. Po powrocie do starych kondensatorów pojawił się problem z brakiem dźwięku, który okazał się wynikać z wymiany potencjometru siły głosu na nieodpowiedni model, co wymaga dalszej wymiany na właściwy potencjometr.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA