logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha HTR-5930: Różnice wyjść MAIN A/B i jaka antena FM?

arczifx 20 Lut 2020 20:20 1086 5
REKLAMA
  • #1 18483253
    arczifx
    Poziom 13  
    Ocena: 61
    Witam,
    Czym różnia sie wyjścia głośnikowe MAIN A I B? Aktualnie mam wszystko podłączone do wyjść B tych małych ale obok sa MAIN A kanal lewy i prawy takie duże.

Ps. Przy okazji jakiej anteny fm szukac zeby podlaczyc i łappało stacje ? Nie mam osobnego przewodu antenowego ?

Pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #2 18483675
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3771
    arczifx napisał:
    Czym różnia sie wyjścia głośnikowe MAIN A I B?
    Po prostu sprzęt umożliwia podłączenie dwóch niezależnych zestawów kolumn. W ten sposób można nagłaśniać z jednego źródła na przykład dwa sąsiednie pomieszczenia.
    arczifx napisał:
    Przy okazji jakiej anteny fm szukać żeby podłaczyć i łapało stacje?
    Dobór anteny zależy od indywidualnych warunków odbioru. Można zainstalować antenę dachową (np. dookólną), antenę pokojową (dipol lub prętową), lub prostą antenę drutową. Jeśli masz dobre warunki, ta ostatnia na pewno wystarczy do odbioru większości silnych sygnałów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 18484241
    Mobali
    Poziom 43  
    Oczywiście można podłączyć dwie pary kolumn wykorzystując oba dostępne zestawy terminali. Jednak przed tą czynnością trzeba zwrócić szczególną uwagę na zalecaną przez producenta impedancję kolumn. Pod terminalami masz dokładnie opisane, jaka może być minimalna impedancja kolumn. Nie mam przy sobie instrukcji w tej chwili, ale dla tego modelu jest to prawdopodobnie wartość minimum 6 Ohm.

Jeśli chcesz korzystać wyłącznie z jednego zestawu kolumn, sensowniej i wygodniej podłączyć je do terminala "A". Głównie z tego względu, że ten terminal oferuje znacznie solidniejsze mocowanie (śrubą). Takie rozwiązanie pozwala wykorzystać przewody głośnikowe o większej średnicy, a także połączenie za pomocą wtyków bananowych. Terminale "B" oferują wyłącznie proste zaciski - są one mniej pewne i wykorzystują jedynie przewody o mniejszej średnicy. Oczywiście w każdym przypadku, podczas odłączania kolumn należy zwrócić szczególną uwagę na ich prawidłową polaryzację. Więcej informacji oraz instrukcję znajdziesz w tym wątku:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1328898.html
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 18484367
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2807
    Mobali napisał:
    W ten sposób można nagłaśniać z jednego źródła na przykład dwa sąsiednie pomieszczenia.
    Dobre :)
    arczifx napisał:
    MAIN A kanal lewy i prawy takie duże
    Kolega nie ma instrukcji obsługi?
    Tam wszystko jest wyjaśnione.
    Załączniki:
    • htr5930.pdf (1.51 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 18485551
    Mobali
    Poziom 43  
    Freddy napisał:
    Kolega nie ma instrukcji obsługi?

W linku jest instrukcja, więc... o co chodzi?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA