Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Bosch WVH30542EU - Podczas pobierania wody miga kranik i pika

majki2 20 Feb 2020 23:13 2577 12
    majki2
    Level 10  
    Mam problem z pralko-suszarką Bosch WVH30542EU Home Professional. Pralka ma 3 lata, używana była głównie do prania, suszenie bardzo rzadko. Często podczas pobierania wody miga kranik i pika. Dzieje się tak też w środku programu prania, na suszeniu jak dotąd nie było żadnych problemów. Woda pobiera się, ale wydłuża to program prania.

Sprawdzałem ciśnienie wody w kranie i nie ma tam problemu. Na sitku węża pobierającego wodę nie widać żadnych zanieczyszczeń. Niestety wąż do pralki jest zamontowany na stałe i nie ma jak łatwo sprawdzić czy wąż i zawór zabezpieczający przed zalaniem jest w porządku. W momencie gdy pralka pika słychać, że woda się nabiera.

Na wszelki wypadek czyściłem wąż spustowy oraz filtr wylotowy, chociaż nie może to mieć związku, bo pralka zgłasza problem nawet podczas pierwszego nabierania wody kiedy nie ma nic do wylewania. Niestety nic nie pomogło, a problem się objawia co jakiś czas. Co jeszcze i w jaki sposób można by sprawdzić? Nie wiem czy to faktyczna awaria i może się popsuć całkowicie czy komputer lub czujnik głupieje i zgłasza problem, który nie istnieje.
    mrice
    Moderator of Home appliances
    Do sprawdzenia ciśnienie dolotowe wody i układ poboru wody pod kątem drożności. Do sprawdzenia przepływomierz jeśli występuje.
    majki2
    Level 10  
    Z trudem udało mi się zdemontować zespół elektrozaworów. Wydaje mi się, że jeśli ma być w tej pralce przepływomierz to musi być w tym miejscu tak aby mógł kontrolować całą wodę wpływającą do pralki. Podejrzewam, że czujnik jest podpięty niebieskimi kablami.
    Bosch WVH30542EU - Podczas pobierania wody miga kranik i pika Bosch WVH30542EU - Podczas pobierania wody miga kranik i pika Bosch WVH30542EU - Podczas pobierania wody miga kranik i pika Bosch WVH30542EU - Podczas pobierania wody miga kranik i pika
    Czy to jest czujnik kontaktron? Nie udało mi się na razie wyciągnąć tego elementu, nie wiem czy powinienem jakoś wypiąć całą czarną obudowę czy wysunąć płytkę z tej obudowy. Jeśli kontaktron nie będzie uszkodzony to chyba do wymiany by się nadawał cały zespół elektrozaworów bo raczej nie da się dostać do mechanizmu z magnesem wewnątrz. Podpiąłem miernik pod styki tej płytki i wykazuje zwarcie, dalsze testy trzeba by jednak przeprowadzić na elemencie podłączonym do pralki.
    mrice
    majki2 wrote:
    Podejrzewam, że czujnik jest podpięty niebieskimi kablami.
    Tak.
    majki2 wrote:
    Czy to jest czujnik kontaktron?
    Bynajmniej tak być powinno.
    majki2 wrote:
    Nie udało mi się na razie wyciągnąć tego elementu, nie wiem czy powinienem jakoś wypiąć całą czarną obudowę czy wysunąć płytkę z tej obudowy.
    Tego niestety sam nie wiem, wiem o jego istnieniu i zasadzie działania, nie mniej akurat w pralce w elektrozaworze nie trafiłęm jeszcze uszkodzonej przepływki i nie musiałem tego nigdy rozbierać.
    majki2 wrote:
    Jeśli kontaktron nie będzie uszkodzony to chyba do wymiany by się nadawał cały zespół elektrozaworów bo raczej nie da się dostać do mechanizmu z magnesem wewnątrz.
    Najprawdopodobniej tak.
    majki2 wrote:
    Podpiąłem miernik pod styki tej płytki i wykazuje zwarcie, dalsze testy trzeba by jednak przeprowadzić na elemencie podłączonym do pralki.
    I mocno zdławionym przepływie wody na kurku, aby miernik zdążył zarejestrować zmiany stanów. Woda będzie musiała ledwo ciurkać w dozowniku.
    majki2
    Level 10  
    Odłączyłem czujnik przepływu wody (kontaktron) i problem ustąpił. Pralka działa i nie piszczy. Jak miałem zakręcony zawór do wody to pralka po jakimś czasie i tak się zorientowała że nie leci woda, czyli ten czujnik nie jest potrzebny do działania pralki. Suszenie też działa bez problemu. Nie wymieniałem tego elementu z czujnikiem bo skoro wszystko działa to nie miało to sensu.
    Bosch WVH30542EU - Podczas pobierania wody miga kranik i pika Bosch WVH30542EU - Podczas pobierania wody miga kranik i pika
    bartek.tluscik
    Level 10  
    Witam, mam ten sam problem, po odpięciu pralka działa normalnie, jednak dla świętego spokoju wolałbym wymienić ten przepływomierz. Wiecie gdzie go można dostać?
    Kenworth 18
    Level 43  
    Spisz sobie numery producenta z tabliczki znamionowej i po wpisaniu ich w wyszukiwarkę prawdopodobnie w jakimś sklepie z częściami do AGD niekoniecznie polskim znajdziesz indeks tego elektrozaworu a wtedy będzie w 100% pewność, że jest dedykowany do Twojego urządzenia.
    wilczeq88
    Level 2  
    Witam dzis wystąpił mi ten sam problem. Mogę wiedziec co pan zrobił czy wymienil cały elektrozawór czy jak ?
    bartek.tluscik
    Level 10  
    Odpiąłem wtyczkę z elektrozaworu i działa.
    wilczeq88
    Level 2  
    Ta niebieską, a do czego ona jest?
    mrice
    Czytać z zrozumieniem potrafi ? W poscie #5, pierwsze zdanie, masz napisane od czego jest ta wiązka i jeszcze do tego zdjęcia...