logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch SPS50E42EU32 – miga kranik, nowy elektrozawór nie pomaga, co sprawdzić?

Frezje 11 Lip 2025 16:00 522 10
REKLAMA
  • #1 21603929
    Frezje
    Poziom 5  
    Dzień dobry.
    Mam problem ze zmywarką - potrzebuję wskazówki, co robić.
    Zmywarka Bosch SPS50E42EU/32
    Miga mi kranik, w środku zmywarka czysta, zawór dopływu wody sprawdziłam, działa - filtr czysty.
    Miałam płaszcz wodny pełen wody, spuściłam wodę i włożyłam elektrozawór, udało się, zmywarka ruszyła, ale okazało się, że źle zamontowałem elektrozawór i mi woda poleciała z płaszcza wodnego (troszeczkę), kiedy wsadziłam zawór prawidłowo, zaś miga kranik. Kupiłam nowy elektrozawór i jest to samo.
    Wzięłam za radą przetarłem styki związane z elektrozaworami spirytusem, ale to też nie pomogło...
    Czy jest coś jeszcze, co mogę zrobić?
    Pozdrawiam
    AI: Czy po uruchomieniu programu zmywarka próbuje pobrać wodę – czy słychać pracę pompy i czy woda wpływa do komory, czy od razu pojawia się migający kranik i nic się nie dzieje?
    Od razu pojawia się migający kranik. Próbuje pobrać wodę, ale nie leci.

AI: Czy oprócz migającego kranika pojawia się jakiś kod błędu na wyświetlaczu lub czy kranik miga w określony sposób (np. określona liczba mignięć)?
    Nie. Miga cały czas
  • REKLAMA
  • #2 21604137
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3761
    A pracuje teraz ciągle pompa odpływowa? Jeżeli tak to doszło do aktywacji systemu Aqua Stop z powodu zalania podłogi zmywarki.
  • REKLAMA
  • #3 21604380
    Frezje
    Poziom 5  
    Tak, zmywarka odprowadza wodę, mimo migania kraniku, specjalnie wlałam tam sporo i puściłam, by to sprawdzić.
    Myślę, że to może być ten problem, ale czy wysuszenie pomoże?
    Nie ma żadnej szuflady czy czegoś wyjmowanego... albo znaleźć nie umiem...

>>21604137
  • #4 21604381
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy?. Pompa odpływowa pracuje teraz ciągle bez przerwy? Tutaj są rysunki złożeniowe jak zmywarka wygląda wewnątrz i gdzie jest pływak Aqua Stop: https://www.bosch-home.pl/supportdetail/product/SPS50E42EU/32#/Tabs=section-spareparts/
    Tak wygląda: https://north.pl/karta/plywak-styropianowy-sy...i-do-bosch-sps50e42eu-32,FIZ-P0-C2MM-ZGH.html
    Problem rozpoczął się od tego że zmywarka nie chciała pobrać wody?
    Warto spojrzeć: https://youtu.be/4tPVUhv8XeE?si=nOL2qEdLPh-cYfIn
  • REKLAMA
  • #5 21604429
    Frezje
    Poziom 5  
    Problem zaczął się, gdy puściłam zmywarkę. Po jakimś czasie (myślałam, że skończyła) zobaczyłam wodę na podłodze i migający szybkim tempem kranik. Po otwarciu zmywarki było tam pełno wody, myślałam, że zapchał się filtr, wyczyściłam i opróżniłam z wody, ale to nie pomogło.
    Nie dało się guzikami nic zrobić.
    Wyłączenie z prądu też nic nie dało, po włączeniu dalej miga kranik, a że co chwilę jest dźwięk sugerujący, że coś próbuje zrobić, to wlałam do środka dużo wody i okazało się, że ją odprowadziła.
    Za radą sprawdziłam płaszcz wodny, był wypełniony, więc go opróżniłam i zadziałała, ale wtopa, lekko krzywo wsadziłam elektrozawór i poleciała woda (ale mało), więc wyłączyłam z prądu, ogarnęłam i podłączyłam do prądu ponownie, ale niestety miga kranik i co trochę słychać dźwięk, jakby próbowała coś robić.

Zaraz zapoznam się z linkami
  • REKLAMA
  • #7 21605836
    Frezje
    Poziom 5  
    >>21604435 >>21604435
    Ślicznie dziękuję za podpowiedzi.
    - wzięłam, wywróciłam zmywarkę (na prawy bok) i wylała się z dna woda... (szuflady wkręcanej/wyciąganej nie znalazłam)
    - wzięłam ciepłe powietrze z odległości suszyłam.
    - w efekcie udało się uruchomić zmywarkę, ale po zakończeniu cyklu zostaje w płaszczu wodnym woda – tj. prawie pełny płaszcz wody. Po kolejnym cyklu tak samo się stało.
    - teraz nie wiem, czy tak ma być? Czy nie robi ostatniego płukania?
    * Przy tych dwóch cyklach nie zalało mi podłogi ani spodu zmywarki – nie zmieniałam uszczelki 🤔
  • Pomocny post
    #8 21605845
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Woda ma pozostawać w płaszczu wodnym: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2979650.html
    Wyciek może być bardzo malutki i problem powróci z biegiem czasu korzystania z urządzenia. Warto to uszczelnić jeśli problem powróci.
    Podziwiam kobiety, które nie boją się zakasać rękawów i ubrudzić sobie rąk lub bardziej połamać paznokci.👍
  • #9 21605856
    Frezje
    Poziom 5  
    [postid:99484819c3][/postid:99484819c3]

Dziękuję :)
    Sprawdzę te uszczelki. Ślicznie dziękuję za pomoc :)
    Muszę przyznać, że się trochę cykałam grzebać, ale uznałam, że gorzej być nie może :)
    Pozdrawiam.
  • #11 21617765
    Frezje
    Poziom 5  
    Podsumowując
    - w płaszczu wodnym faktycznie za każdym razem zostaje woda (dużo wody)
    - zmiana elektrozaworu przy płaszczu wodnym pomogła, ale niechcący zalałam zmywarkę (między innymi Aqua Stop)
    - osuszenie zmywarki (Aqua Stop) pomogło, zmywarka działa
    - muszę zmienić uszczelkę w zmywarce
    - polecono mi puszczać pustą zmywarkę, ale z płynem do czyszczenia zmywarek

• Ślicznie dziękuję za pomoc Kenworth 18
    Pozdrawiam

PS po zmianie uszczelki zakończę wątek :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Zmywarka Bosch SPS50E42EU/32 sygnalizuje migający kranik, co wskazuje na problem z pobieraniem wody. Pompa odpływowa pracuje ciągle, co sugeruje aktywację systemu Aqua Stop z powodu zalania podłogi urządzenia. Po opróżnieniu płaszcza wodnego i wymianie elektrozaworu problem częściowo ustąpił, jednak po zakończeniu cyklu w płaszczu wodnym pozostaje woda, co jest normalne. Zaleca się osuszenie zmywarki, zwłaszcza elementu Aqua Stop, oraz kontrolę i ewentualną wymianę uszczelek, aby zapobiec dalszym wyciekom. Dodatkowo wskazane jest uruchamianie pustej zmywarki z preparatem do czyszczenia. Wskazano również lokalizację pływaka Aqua Stop i dostępne schematy serwisowe. Problem z migającym kranikiem i ciągłą pracą pompy wynikał z zalania i aktywacji zabezpieczeń, a nie z samego elektrozaworu, którego wymiana nie rozwiązała problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA