logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] SATEL Integra 64 - sterowanie wyjść MONO za pomocą kart

kris1332 21 Lut 2020 22:19 2145 8
REKLAMA
  • #1 18485609
    kris1332
    Poziom 7  
    Ocena: 7
    Witam szanownych kolegów :-)

Proszę o pomoc w sprawie konfiguracji wyjść MONO centrali Integra 64 (obsługa kartami zbliżeniowymi). System jest podzielony na 3 strefy: 1. - dom, 2. - garaż oraz 3. - warsztat. Odczyt kart za pomocą manipulatora INT-KWRL2-WSW.

Centrala jest umieszczona w domu, komunikacja centrali z garażem oraz warsztatem za pomocą ABAX2. System obsługuje 8 użytkowników, którzy mogą kartami zbliżeniowymi tylko uzbrajać oraz rozbrajać alarm. Użytkownicy mają przydzielone różne kombinacje stref (np. użytkownik nr 1 obsługuje strefę 2 oraz 3, użytkownik nr 2 obsługuje strefę 1 oraz 3, użytkownik nr 3 obsługuje wszystkie strefy itd).
    W garażu mam ekspander ACX-220, za pomocą którego steruję pilotem APT-200 bramą wjazdową oraz wrotami w garażu. Chciałbym przydzielić wybranym użytkownikom po dodatkowych 2 kartach, którymi będą sterować bramą wjazdową (karta nr 1) oraz wrotami w garażu (karta nr 2). Brama wjazdowa oraz wrota w garażu należą do strefy 1.

Proszę o radę, w jaki sposób mogę zrealizować obsługę wyjść monostabilnych za pomocą dodatkowych kart zbliżeniowych. Sterowanie wyjść z pilota oraz manipulatora (hasło + odpowiednia strzałka) działa bez problemu.

Przeglądam forum oraz męczę się z konfiguracją od ponad miesiąca i nic...

Dziękuję za wszelką pomoc i serdecznie pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18485930
    niebieskipolo
    Poziom 26  
    Ocena: 129
    W DloadX, w klawiaturze, zakładka pierwsza z prawej - "Obsługa kart", a tam "Funkcje kart".
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18486151
    niebieskipolo
    Poziom 26  
    Ocena: 129
    Faktycznie. A czy sprawdzałeś, czy wyjście typ 84 zareaguje po zbliżeniu odpowiedniej karty?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18486173
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    kris1332 napisał:
    Chciałbym przydzielić wybranym użytkownikom po dodatkowych 2 kartach, którymi będą sterować bramą wjazdową (karta nr 1) oraz wrotami w garażu (karta nr 2). Brama wjazdowa oraz wrota w garażu należą do strefy 1.

Typ reakcji 99 wczytano kartę lub 100 przytrzymano kartę, wybrać odpowiednich użytkowników i załatwione, masz tam do ustawienia czas działania, więc prawdopodobnie przełącznik mono nie będzie nawet potrzebny, najwyżej suma logiczna.
  • #6 18486803
    kris1332
    Poziom 7  
    niebieskipolo napisał:
    Faktycznie. A czy sprawdzałeś, czy wyjście typ 84 zareaguje po zbliżeniu odpowiedniej karty?

Sprawdzałem, nie działa.

kood napisał:
    Typ reakcji 99 wczytano kartę lub 100 przytrzymano kartę, wybrać odpowiednich użytkowników i załatwione, masz tam do ustawienia czas działania, więc prawdopodobnie przełącznik mono nie będzie nawet potrzebny, najwyżej suma logiczna.

Próbowałem z typem reakcji 99 i 100, nie działa. Ustawienie sumy logicznej to dla mnie czeski film...

Nie wiem, czy problem nie leży po stronie źle skonfigurowanej strefy (utworzyłem strefę nr 4 tylko na wrota).
    Poniżej moja konfiguracja:
    SATEL Integra 64 - sterowanie wyjść MONO za pomocą kart SATEL Integra 64 - sterowanie wyjść MONO za pomocą kart SATEL Integra 64 - sterowanie wyjść MONO za pomocą kart SATEL Integra 64 - sterowanie wyjść MONO za pomocą kart SATEL Integra 64 - sterowanie wyjść MONO za pomocą kart SATEL Integra 64 - sterowanie wyjść MONO za pomocą kart SATEL Integra 64 - sterowanie wyjść MONO za pomocą kart
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 18486812
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    Nie chce mi się nawet w o zaglądać. Spytam tylko po czym kolega wnosi że nie działa? Ale jeżeli już tak jest to może i lepiej. Taką kartę można skopiować urządzeniem za parę dolarów. To nie jest dobre rozwiązanie.
  • #8 18486857
    kris1332
    Poziom 7  
    suworow napisał:
    Nie chce mi się nawet w o zaglądać. Spytam tylko po czym kolega wnosi że nie działa? Ale jeżeli już tak jest to może i lepiej. Taką kartę można skopiować urządzeniem za parę dolarów. To nie jest dobre rozwiązanie.

Przy odczycie karty wyświetlał się na wyświetlaczu manipulatora komunikat "brak możliwości użycia karty". Karta jest poprawnie wczytana.
    Szczerze mówiąc to widzę, że ze względów bezpieczeństwa, lepiej stworzyć strefę 4 (tylko sterowanie wrotami) oraz strefę 5 (tylko sterowanie bramą wjazdową). W tym przypadku nie trzeba się bać o skopiowanie karty (nie można np. wyłączyć czuwania skopiowaną kartą).

Próbowałem i ciągle komunikat: "brak możliwości użycia karty"... Myślę jednak, że utworzenie nowych stref to sprawny trop. Tylko jak to jeszcze dalej ustawić (utworzyć nowe wirtualne wyjście dla danej strefy)?
  • #9 18914372
    kris1332
    Poziom 7  
    Rzeczywiście, kombinacje z pastylkami/kartami są niebezpieczne. Zostaję przy sterowaniu wyjść za pomocą klawiatury. Zamykam temat.
    Dziękuję wszystkim za dyskusję i serdecznie pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik prosi o pomoc w konfiguracji wyjść MONO w centrali alarmowej SATEL Integra 64, która obsługuje karty zbliżeniowe. System podzielony jest na trzy strefy: dom, garaż i warsztat, z możliwością przypisania kart do różnych użytkowników. Problemy dotyczą reakcji wyjść na zbliżenie kart oraz komunikatu "brak możliwości użycia karty". Użytkownik rozważa utworzenie nowych stref dla lepszego zarządzania bezpieczeństwem i sterowaniem bramą wjazdową oraz wrotami garażowymi. W dyskusji poruszono również kwestie związane z bezpieczeństwem kart zbliżeniowych oraz ich potencjalnym skopiowaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA