Jutro zrobię pomiary i prześle wyniki. Mi zależy na tym żeby mieć dostęp do obrazu z kamery wifi która chcę zamontować w ww lokalizacji oraz żebym był wstanie oglądać telewizję internetową na działce.
A czemu sadzisz że tam bedziesz miał dobry internet z BTS-a NetWorks Wołkowiany w Orange czy T-mobile? Pokaż jak wygladają tam testy na zewnatrz na telefonie Android LTE z aplikacją https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl , pokaż screena z niej i jakiś speedtest.
BTS NetWorks w tej lokalizacji jest cieniutki jak barszczyk, czyli nędzne 15MHz pasma na LTE1800NW dla klientów obydwu operatorów. Do tego 3G na UMTS2100HSPA+DC( moze być szybszy od LTE) u kazdego. Brak pasm zasięgowych 3G na UMTS900 i LTE800. Póki co brak pozwolenia na modernizację i refarming na 1800/2100MHz.
Speedtesty bez żadnego znaczenia, wykonane o 10 rano gdy wszyscy jeszcze spia ale pod BTS-em nawet rano ma lte1800NW szału nie ma a na 3G to UMTS900 HSPA ale CID nie jest zweryfikowany, zrób speedtest wieczorem to poznasz prawdę o Orange w tej lokalizacji.
Problem jest w tym że ja tam nie mieszkam- to działka rekreacyjna oddalona o 20km. Ale na 3G raczej też telewizja powinna chodzić. Teraz tylko należałoby dobrać anteny kierunkowe...
Obyś się nie zdziwił, wieczorami obciążenie sieci rośnie lawinowo a na 3g z UMTS900 to 2-3Mb/s jest dobrym wynikiem więc sobie mozesz nie pooglądać no i zapomnij przy takim UL o podglądzie z kamer. wszelkie działania nalezy zawsze poprzedzić testami , najlepiej w godzinach gdy wszyscy siadają do internetu czyli wieczorami. i na tej podstawie dobrać operatora, ofertę, sprzęt do niej i antenę zewnetrzną.
✨ Użytkownik poszukuje wzmacniacza GSM/LTE, aby uzyskać dostęp do obrazu z kamery Wi-Fi oraz telewizji internetowej na działce, która znajduje się około 20 km od masztu. W odpowiedziach podkreślono, że jakość sygnału w tej lokalizacji jest słaba, z ograniczonym pasmem LTE1800NW oraz UMTS2100HSPA+. Zwrócono uwagę na konieczność przeprowadzenia testów prędkości, szczególnie wieczorem, aby ocenić rzeczywistą wydajność sieci. Użytkownik powinien rozważyć zastosowanie anten kierunkowych oraz odpowiedniego operatora i sprzętu, aby poprawić jakość sygnału. Wygenerowane przez model językowy.