logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pralka Beko - Uszkodzony wirnik w silniku pralki - co teraz ?

marek2602 23 Lut 2020 13:43 2235 12
REKLAMA
  • #1 18488507
    marek2602
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Witam, proszę o pomoc, z pralki poleciał dym, rozebrałem uruchomiłem raz jeszcze i z silnika idą strzały, zdemontowałem go model Arcelik 2826520100, silnik o mocy 650w, i okazało się, że wirnik spalony, proszę o info co z tym fantem zrobić ?

Czy przewija się wirniki ? Czy można go gdzieś kupić ? Na aukcjach jest dużo silników firmy Arcelik,
    podobnych ale moc inna - na przykład 580w, czy można by zakupić taki i przełożyć wirnik ?

Za każdą pomoc bardzo dziękuję.
    Załączniki:
    • Pralka Beko - Uszkodzony wirnik w silniku pralki - co teraz ? 20200222_143124.jpg (4.38 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pralka Beko - Uszkodzony wirnik w silniku pralki - co teraz ? 20200222_160726.jpg (3.3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18488531
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7765
    marek2602 napisał:
    Czy można to gdzieś kupić

Tu mają; https://north.pl/karta/2826520100-silnik-napedowy-do-pralki,730-HD-3457.html
    marek2602 napisał:
    Czy przewija się wirniki ?

Tak, ale moim zdaniem to nieopłacalne w przypadku dostępności całego silnika. Co innego w przypadku nietypowych silników.
  • #3 18488550
    marek2602
    Poziom 12  
    630 zł to trochę dużo, znalazłem Nowy za 400, pytanie czy przewinięcie nie będzie dużo tańsze ?
  • Pomocny post
    #4 18488588
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7765
    marek2602 napisał:
    czy przewinięcie nie będzie dużo tańsze ?

Popytaj w jakimś zakładzie przezwajania, ale tanio nie będzie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18488593
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    marek2602 napisał:
    znalazłem Nowy za 400

Poszukaj może z demontażu. (używany)
    marek2602 napisał:
    pytanie czy przewinięcie nie będzie dużo tańsze ?
    .
    Kto wie jak to przezwoić.

Chyba nikt tego nie robił.
    To będzie jednostkowa robota z ustaleniem wszystkich "parametrów"
    i z tego powodu droga.
  • #6 18490392
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6899
    anchilos napisał:
    Kto wie jak to przezwoić.

Chyba nikt tego nie robił.
    To będzie jednostkowa robota z ustaleniem wszystkich "parametrów"
    i z tego powodu droga.

Są firmy które to robią i nie stanowi to większego problemu.
    Mało tego, wyjdzie zdecydowanie taniej niż nowy silnik i będzie gwarancja na wirnik.

Przy kupnie używki nigdy nie wiadomo co było i jak było ...
  • REKLAMA
  • #7 18490425
    anchilos
    Poziom 39  
    mrice napisał:
    Są firmy które to robią i nie stanowi to większego problemu.

Może i są .
    Wątpliwe jednak, że lokalny zakład przezwajania silników ma dane tysięcy silników od pralek, żeby nie była
    anchilos napisał:
    jednostkowa robota z ustaleniem wszystkich "parametrów"
    i z tego powodu droga.

Mógłby Kolega wskazać jakąś firmę.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 18490508
    mrice
    Moderator AGD
    anchilos napisał:
    Wątpliwe jednak, że lokalny zakład przezwajania silników ma dane tysięcy silników od pralek, żeby nie była

Właśnie w lokalnym warsztacie silniki oddaje, prowadzi go jeden człowiek, bazę danych motorów tworzy sobie sam, czyli każda nowość którą dostanie rozbiera przy okazji naprawy, spisuje dane niezbędne mu w szybszej naprawie. Roboty ma na tyle, ze w wysyłki się nie bawi, mało tego, nawet nie ma swojej strony www bo zbędna. Każdy z branży wie jak do niego trafić.
    Poza tym z tymi tysiącami odmian silników to też przesada, ogólna budowa i zasada działania każdego silnika szczotkowego jest taka sama, różnią się pierdołami.

Jeśli jakaś firma odrzuci takie zlecenie to jedynie z powodu nadmiaru pracy przy poważniejszych finansowo zleceniach (zwykle silniki przemysłowe).
    Moim zdaniem każdy jeden warsztat specjalizujący sie w naprawie silników elektrycznych powinien bez problemu to ogarnąć.
  • #9 18490575
    anchilos
    Poziom 39  
    mrice napisał:
    każdy jeden warsztat specjalizujący sie w naprawie silników elektrycznych powinien bez problemu to ogarnąć.

Oczywiście ogarnie, tylko za ile?
    Kolega nie jest w stanie podać przedziału cen?
    mrice napisał:
    Właśnie w lokalnym warsztacie silniki oddaje,

Dodano po 4 [minuty]:

mrice napisał:
    ogólna budowa i zasada działania każdego silnika szczotkowego jest taka sama, różnią się pierdołami.

Właśnie chodzi o te pierdoły, że coś się pier---(niczy)
  • #10 18490605
    mrice
    Moderator AGD
    anchilos napisał:
    Oczywiście ogarnie, tylko za ile?

Pytać w lokalnych warsztatach, różni fachowcy różnie się cenią, dobry fachowiec winien się cenić, poza tym region też ma wielkie znaczenie, oferta na wygwizdajewie w bieszczadach może być nawet 2x niższa niż np w Warszawie (przy tym samym poiomie usług).

anchilos napisał:

Kolego, ja mam swojego człowieka od lat który robi silniki, ufam mu i mówiąc szczerze nie analizuje nawet cen rynkowych, gdybym nawet gdzieś znalazł ofertę tańszą o np 30zł to z racji pewności i zaufania do tego konkretnego człowieka nie zmienił bym usługodawcy. Cena którą otrzymuję jest dla mnie zadowalajaca.

anchilos napisał:

Jeśli mam wróżyć z fusów to zaryzykuje przedział 150-250zł w zależnosci od regionu i poziomu usługi, ale czy to na pewno sluszne założenia, to też nie powiem. Może 200-300 zł ....

PRzy remoncie wirnika nalezy tez sprawdzić i wziąć pod uwagę wymianę łożysk lub szczotek w zależności od stanu.

anchilos napisał:

Tak brutalnie rzecz biorąc, to przy zleceniu naprawy to to już nie twoja sprawa. Po to ktoś sie specjalizuje tylko w silnikach elektryczych by umiał to ogarnąć.
  • #11 18490619
    anchilos
    Poziom 39  
    mrice napisał:

anchilos napisał:
    mrice napisał:
    Jeśli mam wróżyć z fusów to zaryzykuje przedział 150-250z

Czyli Kolega nie wie ile płaci za przezwojenie silnika?
    Skoro wróży z fusów.

Dodano po 4 [minuty]:

mrice napisał:

anchilos napisał:

Tak brutalnie rzecz biorąc, to przy zleceniu naprawy to to już nie twoja sprawa. Po to ktoś sie specjalizuje tylko w silnikach elektryczych by umiał to ogarnąć

Jeśli jesteś usługodawcą -specjalistą to po zamontowaniu , to jest Twoja sprawa jeśli
    anchilos napisał:
    coś się pier---(niczy
  • #12 18490706
    mrice
    Moderator AGD
    anchilos napisał:
    Czyli Kolega nie wie ile płaci za przezwojenie silnika?
    Skoro wróży z fusów.

Wiem ile płacę, ale jest to cena, nazwijmy hurtowa, tak więc nic nie wnosząca dla przeciętnego człowieka i nie będę się na ich temat rozpisywał publicznie.

anchilos napisał:
    Jeśli jesteś usługodawcą -specjalistą to po zamontowaniu , to jest Twoja sprawa jeśli
    anchilos napisał:
    coś się pier---(niczy

Jeśli bierzesz sobie podwykonawce to owszem, odpowiadasz przed klientem, finansowo lub gwarancyjnie, nie mniej w kwestii gwarancyjnej jeśli coś sie wydarzy motor się demontuje i dostarcza do podwykonawcy. Nie wiem w czym cały czas szukasz problemu.
  • #13 18490896
    marek2602
    Poziom 12  
    Zadzwoniłem do pierwszej firmy jaka mi wyskoczyła w google, dodzwoniłem się do firmy EL-WIR z Ostrowa Wielkopolskiego, obsługa perfekt, człowiek wytłumaczył jak rozebrać, co wysłać, czas oczekiwania do 10 dni, cena przezwojenia 110zł także wydaje mi się, że taniej bym nie znalazł.

Za nowy silnik zapłacił bym dobre 650zł, więc ponad 500 w kieszeni.

Dziękuje za wszelką pomoc, temat zamykam.

Dodano po 36 [sekundy]:

Wysyłka wirnika do regeneracji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Beko, w której doszło do uszkodzenia wirnika silnika, co objawiało się dymem i hałasami. Po demontażu silnika Arcelik 2826520100 o mocy 650W stwierdzono, że wirnik jest spalony. Uczestnicy dyskusji sugerowali różne opcje naprawy, w tym przewijanie wirnika, zakup używanego silnika lub nowego. Wskazano, że przewijanie może być tańsze niż zakup nowego silnika, a ceny za tę usługę wahają się od 110 zł do 650 zł, w zależności od regionu i warsztatu. Użytkownik zdecydował się na przewinięcie wirnika w firmie EL-WIR, co pozwoliło mu zaoszczędzić znaczną kwotę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA