logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować Win7 z pendrive na laptopie z Win10?

Czyl1z3c0 24 Lut 2020 08:30 2727 51
Najlepsze odpowiedzi

Jak uruchomić instalację Windows 7 z pendrive’a na laptopie z Windows 10, gdy BIOS nie startuje z USB albo instalator nie widzi nośnika i dysku?

Żeby zainstalować Win7 z pendrive’a, trzeba najpierw uruchomić go z menu bootowania, a jeśli instalator zgłasza brak sterownika, zwykle trzeba zintegrować sterowniki USB xHCI/USB 3.0 z `boot.wim` i `install.wim` oraz użyć właściwego portu USB 2.0 [#18492067][#18490145] W tym wątku laptop HP Stream okazał się jednak problematyczny, bo ma dysk eMMC Samsung BJNB4R i dla takiego kontrolera nie było oficjalnych sterowników do Windows 7, więc nawet po starcie instalatora system może później nie ruszyć albo skończyć się BSOD-em 0x7b [#18491809][#18498293] Padła też metoda awaryjna: przygotować pendrive z instalatorem Windows 10, usunąć z `sources` plik `install.wim` i podmienić go na `install.wim` z Windows 7; instalator wygląda wtedy jak Win10, ale instaluje Win7 [#18492101] Jeśli Win10 nadal działa, warto w Menedżerze urządzeń spisać identyfikatory kontrolera dysku i sprawdzić, czy istnieją do niego sterowniki pod Win7, bo bez nich instalacja na tym modelu może być niewykonalna [#18499100][#18498293]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 18490140
    Czyl1z3c0
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Witam,
    szukam pomocy w przeinstalowaniu Win10 na Win7 z bootowalnego pendriva.
    Problem w tym że laptop (win10) nie wczytuje tego pendriva przy uruchamianiu i zmianach w biosie,a przy normalnym trybie pracy, po wpięciu pendriva nie wyskakuje okno z "rozpoczęciem instalacji" tylko wczytuje jako normalna pamieć masową z różnymi plikami i oknem "wielorakiego wyboru"
    Na głównym komputerze(win7) po zbootowaniu pendriva, wczytuje normalnie proces instalacyjny przy ponownym uruchomieniu, wiec wydaje mi się że pendrive został dobrze skonfigurowany.
    Niestety w laptopie nie ma stacji płyt wiec muszę wykonać ten proces w taki własnie sposób.

- Jak w laptopie ustawić by wczytywało tego pendriva i mógłbym przejść do procesu reinstalacji systemu ?
    - Pendrive formatowany przez CMD bez programów. (z programem czy bez ?)
    -
  • REKLAMA
  • #3 18490157
    fdrdmp
    Poziom 6  
    Jeżeli na głównym komputerze normalnie idzie boot to może wina tego, że podłączasz pendrive do usb 3.0 ? Z doświadczenia wiem, że są niekiedy problemy z uruchamianiem z tego portu.
  • #4 18490160
    Czyl1z3c0
    Poziom 5  
    sk1977 napisał:
    Jaki to laptop?
    Secure boot i fast boot w BIOSie wyłączone?

HP - hp RMN: TPN-Q183
    Secure Boot - <disabled>

- Fast boot'a nie mogę znaleźć.

Dodano po 4 [minuty]:

fdrdmp napisał:
    Jeżeli na głównym komputerze normalnie idzie boot to może wina tego, że podłączasz pendrive do usb 3.0 ? Z doświadczenia wiem, że są niekiedy problemy z uruchamianiem z tego portu.

W tym laptopie są tylko 2.0, ale dzięki będę pamiętał by zwracać na to uwagę też.
  • #6 18490175
    Czyl1z3c0
    Poziom 5  
    sk1977 napisał:
    Jeśli masz ustawione UEFI zmień na LEGACY.

Jedyne co tu w biose jest z legacy to tylko
    LEGACY SUPPORT <enabled>

w biosie wygląda to tak :

UEFI Boot Order
    USB Diskiette on key/USB hard disk
    USB CD/DVD ROM Drive
    > OS Boot Menager
    Network Adapter

LEGACY Boot Order
    USB Diskiette on key/USB hard disk
    USB CD/DVD ROM Drive
    > Notebook Hard Drive
    Network Adapter

Przy czym mogę jedynie poruszać tymi opcjami góra dół, ale " > " ta strzałka zostaje zawsze przy tych samych.
  • #7 18490185
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    USB Boot (jeśli występuje) masz na ENABLED?
    Łatwiej byłoby ze zdjęciami ustawień.
    Sprawdź w różnych gniazdach USB.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 18490201
    Czyl1z3c0
    Poziom 5  
    sk1977 napisał:
    USB Boot (jeśli występuje) masz na ENABLED?
    Łatwiej byłoby ze zdjęciami ustawień.
    Sprawdź w różnych gniazdach USB.

1. Tak jest ENABLED

2.Zdjęcie BIOS

3. USB Sprawdzone
  • REKLAMA
  • #9 18490217
    sk1977
    Spec od komputerów
    Tu wygląda OK.
    Pokaż jeszcze ostatnią zakładkę.
    Jak uruchamiasz to staruje z dysku?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #10 18490249
    Czyl1z3c0
    Poziom 5  
    sk1977 napisał:
    Tu wygląda OK.
    Pokaż jeszcze ostatnią zakładkę.
    Jak uruchamiasz to staruje z dysku?

Ostatnia zakładka to Exit.
    Exit Saving Changes
    Exit Discarding Changes
    Load Setup Defaults

Tak po uruchomieniu startuje z dysku.
  • #12 18490439
    Czyl1z3c0
    Poziom 5  
    sk1977 napisał:
    A jak wyjmiesz dysk?

Jak... z laptopa ??
  • #13 18490481
    sk1977
    Spec od komputerów
    Przepraszam... z tego akurat nie wyjmiesz...
    Masz jakiś inny pendrive z instalatorem np. win 10?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 18490594
    Czyl1z3c0
    Poziom 5  
    sk1977 napisał:
    Przepraszam... z tego akurat nie wyjmiesz...
    Masz jakiś inny pendrive z instalatorem np. win 10?

nie niestety nie, mam płyte z wind7 i z niej zrobiłem obraz na pendriva tylko.
  • REKLAMA
  • #16 18491407
    Czyl1z3c0
    Poziom 5  
    sk1977 napisał:
    F9 przy starcie otwiera boot menu?

Tak, i wygląda to mniej więcej tak :

Przy czym jak wybieram 3 opcje USB Hard Drive - TOSHIBA TransMemory, ładuje się okno instalacji systemu Win7 ale po naciśnięciu Zainstaluj, wskazuje błąd z brakiem sterownika, i dalej już nie wiem co zrobić.
  • #18 18491436
    tomekfigura2
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jakim programem robiłeś pendrive z win 7 ?
  • #19 18491565
    jnc
    Poziom 10  
    Jesteś pewien że twój laptop nie ma usb 3.0?

Z tego co widzę to twój model posiada jeden port usb 3.0. W niektórych laptopach taki port nie jest szczególnie oznaczony. Można go rozpoznać jedynie po stykach w samym złączu.

Wtedy ten komunikat, przy instalacji W7 pojawia się właśnie przy instalacji z portu usb 3.0, do którego 7 nie ma sterowników.
  • #20 18491650
    Czyl1z3c0
    Poziom 5  
    sk1977 napisał:
    Czasem pomaga przełożenie pendrive do innego usb i kliknięcie OK.

Okej, za chwile spróbuje i dam znać czy coś ruszyło.

Dodano po 18 [minuty]:

Czyl1z3c0 napisał:
    sk1977 napisał:
    Czasem pomaga przełożenie pendrive do innego usb i kliknięcie OK.

Okej, za chwile spróbuje i dam znać czy coś ruszyło.

Niestety nic nie ruszyło, wszystkie 3 wejscia USB pokazują to samo

Jak zainstalować Win7 z pendrive na laptopie z Win10? Jak zainstalować Win7 z pendrive na laptopie z Win10?

Dodano po 52 [sekundy]:

Czy można coś wgrać do biosu jakiś sterownik albo coś co pozwoli wyłapać pendrive'a ?
  • #21 18491809
    jnc
    Poziom 10  
    To ten model laptopa?:
    https://support.hp.com/pl-pl/product/hp-stream-14-ax000-laptop-pc/12499221/manuals

Tylko 3 port licząc od lewej strony jest 2.0 i najprawdopodobniej tylko z niego instalator będzie widział nośnik instalacyjny, bez instalacji dodatkowych sterowników.

Jednak kolejnym problemem jest sam dysk - nie jest to zwykły dysk sata tylko eMMC, W7 potrzebuje do tego sterowników. Z tego co widzę na stronie producenta ich nie ma. Trzeba by było sprawdzić jaki jest identyfikator sprzętu tego dysku, znaleźć sterowniki i załadować je podczas instalacji.
  • #22 18491861
    KristoF82
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    Spróbuj tak:
    W chwili gdy jesteś na błędzie z drugiego obrazka wyjmij pendrive i przełóż do innego portu. Nie wyłączaj ani nie resetuj laptopa. Cały czas musisz być w instalatorze.
    Pozamykaj wszystkie okna żeby dojść do momentu z niebieskim oknem Windows 7 i klawiszem "Zainstaluj Teraz". Dalej postępuj tak jak zawsze.
  • #23 18491992
    Czyl1z3c0
    Poziom 5  
    KristoF82 napisał:
    Spróbuj tak:
    W chwili gdy jesteś na błędzie z drugiego obrazka wyjmij pendrive i przełóż do innego portu. Nie wyłączaj ani nie resetuj laptopa. Cały czas musisz być w instalatorze.
    Pozamykaj wszystkie okna żeby dojść do momentu z niebieskim oknem Windows 7 i klawiszem "Zainstaluj Teraz". Dalej postępuj tak jak zawsze.

Niestety nie działa :(
  • #24 18492033
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 983
    Jest kilka podobnych tematów w internecie, bez rozwiązania.
    Najlepsze, to chyba "zainstaluj ósemkę, jak dziesiątka nie odpowiada".
  • #25 18492067
    kolys
    Poziom 20  
    Ocena: 56
    Komunikat na zdjęciu oznacza że instalator domaga się sterownika USB xhci czyli usb 3.0. Niektóre laptopy wymagają tego sterownika do obsługi wszystkich portów USB również tych w wersji 2.0.

Pobierz ten sterownik
    https://downloadcenter.intel.com/download/228...100-Series-and-Intel-C220-C610-Chipset-Family

Otwórz go, przejdź do katalogu \Drivers\Win7\ i wypakuj np. na pulpit folder x64,
    następnie skopiuj zawartość folderu x64 do głównego katalogu pendrive-a z Windows 7,
    znajdź na pendrive z Windowsem plik \sources\boot.wim i otwórz go programem 7-zip
    będą tam foldery o nazwach "1" i "2". Otwórz "1" i wklej zawartość folderu x64,
    następnie cofnij, otwórz folder "2" i tu też wklej zawartość folderu x64,
    teraz spróbuj uruchomić instalator.
    Jeżeli instalator nie znajdzie zintegrowanych sterowników i znowu zapyta o nie to wskaż folder Boot (X:\). Uwaga - trzeba to zrobić 2 lub 3 razy aby instalator "załapał" bo sterownik usb 3.0 składa się jakby z 3 części i muszą być załadowane wszystkie potrzebne sterowniki z tego katalogu a nie tylko jeden !!! Najczęściej należy załadować:
    1 "Kontroler hosta Intel(R) USB 3.0 eXtensible"
    2 "Koncentrator główny Intel(R) USB 3.0"
    3 "Koncentrator USB 2.0"

Nie widzę jaką masz wersję instalatora ale najpierw upewnij się czy Windows 7 jest w wersji 64 bit. 32 bitowego nie polecam bo często są z nią jeszcze większe problemy ze sterownikami.
  • #26 18492101
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 734
    1. Przygotuj sobie na pendrivie instalacje win10.
    2. Z katalogu "sources" usuń plik "install.wim".
    3. Na jego miejsce wklej "install.wim" z Win7.

Początek instalacji będzie wyglądał jak Win10 ale zainstalujesz Win7.
    Sprawdzone nie raz w przypadku braku sterowników.
  • #27 18492319
    Czyl1z3c0
    Poziom 5  
    g107r napisał:
    Jest kilka podobnych tematów w internecie, bez rozwiązania.
    Najlepsze, to chyba "zainstaluj ósemkę, jak dziesiątka nie odpowiada".

chętnie bym tak zrobił ale ani Win10 ani Win8 do mnie nie przemawiaja, a 7 jest w zupełności wystarczająca.

Dodano po 5 [godziny] 7 [minuty]:

kolys napisał:
    Windowsem plik \sources\boot.wim i otwórz go programem 7-zip
    będą tam foldery o nazwach "1" i "2". Otwórz "1" i wklej zawartość folderu x64.

tutaj już mam problem, bo plik boot.wim nie jest plikiem winzipowym a nawet po zmianie programu otwierania na 7-zip nie daje rezultatów.
  • #28 18493916
    kolys
    Poziom 20  
    Jakiś komunikat błędu wyskakuje? Jeśli tak to jaki? Opisuj dokładniej problemy aby można było szybciej dojść do rozwiązania. Ja zrobiłem to teraz bez żadnych przeszkód w minutę i dodałem kilka screenów jak to wygląda. Pliki wkleiłem poprzez przeciąganie myszką.

Jak zainstalować Win7 z pendrive na laptopie z Win10? Jak zainstalować Win7 z pendrive na laptopie z Win10? Jak zainstalować Win7 z pendrive na laptopie z Win10?
  • #29 18494665
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4857
    Czyl1z3c0 napisał:
    Niestety nic nie ruszyło, wszystkie 3 wejscia USB pokazują to samo

Na tym etapie powinieneś dać mu sterowniki kontrolera dysków.
    Dowiedz się jaki masz kontroler dysków, pobierz sterowniki i dodaj mu z Pendrive.
  • #30 18494843
    kolys
    Poziom 20  
    DriverMSG, w tym przypadku niestety się mylisz. Komunikat i to zdjęcie na 100% oznacza brak sterowników USB. Na zdjęciu widać Ram-dysk z literą X: a powinien być jeszcze widoczny pendrive a go nie ma bo USB nie działa. Dlatego też próby podawania sterowników z pendrive nie dadzą żadnego efektu. Poza tym przy braku sterowników kontrolera dysku systemowego pojawia się całkiem inny komunikat i na nieco dalszym etapie instalacji (podczas partycjonowania). Być może będzie też potrzebny sterownik kontrolera dysku systemowego ale na tym etapie należy najpierw zająć się integracją sterownika kontrolera USB z instalatorem windows 7.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w instalacji systemu Windows 7 z bootowalnego pendriva na laptopie z systemem Windows 10. Napotkał problemy z rozruchem pendriva, który nie był wykrywany w BIOSie, a po podłączeniu w normalnym trybie pracy działał jako pamięć masowa. Użytkownicy forum sugerowali różne rozwiązania, w tym wyłączenie Secure Boot, zmianę ustawień BIOS na LEGACY, a także sprawdzenie portów USB, ponieważ laptop mógł mieć problemy z portami USB 3.0. Wskazano również na konieczność integracji sterowników USB XHCI z instalatorem Windows 7, ponieważ system ten nie obsługuje natywnie tych sterowników. Ostatecznie użytkownik stwierdził, że brak dostępnych sterowników dla kontrolera dysku eMMC w laptopie może uniemożliwić instalację Windows 7.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA