logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

fiat uno 1.6 8v - Częstochowa, gdzie zrobić upg z planowaniem?

adam95102 24 Lut 2020 17:50 501 7
REKLAMA
  • #1 18491147
    adam95102
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    Fiat uno 2002 r. Silnik z fiat Tempra 1.6 8v 90KM przerobiony na gaźnik

Witam, nie lubię korzystać z usług mechaników, ale jestem zmuszony do tego. Bo pod blokiem sobie sam nie wyciągnę głowicy i sam nie splanuję, dlatego już wolę poszukać kogoś zaufanego kogo polecacie. Ogółem silnik ma prawie 30 lat i remontować go już raczej nigdy nie będę. Ale wszystkie możliwe uszczelki chciałbym mu założyć świeże i mieć spokój jeszcze na kilka lat. Żeby było zgodnie ze sztuką. Pokrywę zaworów, oraz głowicę chcę złożyć na nowych szpilkach, a głowicę splanować.
    Zapewniam wszystkie części i nowe płyny z filtrem oleju.

Zadania:
    Wymiana wszystkich uszczelek silnika
    planowanie głowicy
    sprawdzenie kondycji silnika
    Wymiana pompy wody
    Złożenie na nowych szpilkach głowicy i szpilkach dekla
    wymiana termostatu
    wymiana dolnego węża chłodnicy
    wymiana miski olejowej z uszczelką
    Regulacja zaworów.
    Wyregulowanie LPG (prosta instalacja, reduktor i BLOS)

Proszę o opinie na temat kogoś zaufanego, kto nie wymyśla na siłę dodatkowych usterek tam gdzie ich nie ma, kogoś kto cenę poda od razu, a nie postawi mnie przed faktem dokonanym i będzie ściemniać ile to z tym było zabawy bo nie chciało iść..

Spadków mocy nie zauważam, ale na rogach pod głowicą sączą się już bąbelki gdy się przyglądam, płynu znacząco ubywa ostatnimi czasy, a po wymianie świec pojawiło się jakieś cykanie na drugim cylindrze od prawej(stojąc przodem do silnika)

Proszę nie piszcie mi , że "gra nie warta świeczki" albo , że jest to nieopłacalne. Dużo włożyłem serca i pieniędzy i nerwów w ten samochód, brnę w to do końca. Nowy zapłon, nowy rozrząd, pasek i rolka alternatora, będzie nowy układ chłodzenia. Jeszcze tylko szczelności na lata mi potrzeba. Dbałem jak tylko mogę, nie po to, żeby oddać w cenie złomu i się poddać
  • REKLAMA
  • #2 18491313
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2457
    Bez rozebrania,skoro jest cykanie,nikt nie powie zrobię za 1234zł.Pozatym w tej cenie co masz na myśli sprawdzenie kondycji silnika?Jedź na hamownię i sam sprawdź...Z reguły nie ma warsztatu co planuje głowicę i robi resztę rzeczy które wymagasz.A warsztat co robi tylko i wyłącznie głowice ma tylko planowanie czy ogólnie jej kondycję zobaczyć?Dobrze że założyłeś post.Trudny klient chyba jesteś😀😀😀Takich lepiej ominąć co chcą bez rozebrania wycenę dokładną.Albo podać górną graniczną i tym samym zarazić klienta😕😀.Silnik ma 30lat.Myślisz że wszystkie śruby ot tak się odkręcą?
  • REKLAMA
  • #3 18492261
    adam95102
    Poziom 17  
    Po prostu nienawidzę oszustwa. Jeden warsztat kiedyś miał mi naprawić ręczny i zalewanie świecy olejem. Powiedziałem że zapłacę ile trzeba byle było dobrze. Po 3 tys od nowego oleju wmusili mi wymianę. A hamulce tyl całe do wymiany.
    Wiesz co zrobili? Oddali mi samochód z ciepłym silnikiem i nową świeca, stary filtr oleju, linka ręcznego skręcona na max, zapieczone rozpieraki cylinderek stał z jednej strony, jedyna zmiana to przetoczone bębny. Wszystko zauważyłem po czasie jak miałem dość niesprawnego ręcznego i sam tam zajrzałem. Świeca po tygodniu znów zalana i odpalanie na. 3 garach [wtedy jeszcze miałem silnik 0.9] .
    Inny mechanik mówił że bierze 60zl za godzinę. Przyjechałem do niego z częściami i olejem skrzyni i zapytałem na kiedy się możemy umówić żeby wymienić od ręki uszczelniacz polosi, bez zostawiania auta, podał datę i godzinę, stawilem się na czas. Przywitanie "kluczyki i numer telefonu, zadzwonię "
    Za 70 minut zadzwonił że gotowe. Cena? 130zl, zapłaciłem nie komentowalem tego, podworkowy ziutek a skasował za godzinę tyle co serwis który wystawia faktury i daje gwarancje. A on i tak czuł w obowiązku żeby się tłumaczyć, co było słabe, niech mi nie mówi ile to było zabawy z rozbiorka bo tak się składa że tam siedzi nowy mcperson, wahacze, końcówki drazkow i przegub zewnętrzny. Nie było tam nic z czym miałby problem. Chce tylko uczciwości, nic więcej

Dodano po 3 [minuty]:

Co do zrobienia wszystkiego z planowanien to szukam normalnego mechanika, ktory głowicę oddaje komuś swojemu kto się tym zajmuje
  • REKLAMA
  • #4 18492583
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1602
    To przestań jeździć do Januszy biznesu tylko jedź do normalnego warsztatu. Chcesz przyoszczędzić jeżdżąc do dziadów i takie są skutki.
    Taki przegląd silnika kończy się zawsze kapitalką chyba że robisz na handel.
  • REKLAMA
  • #5 18493254
    adam95102
    Poziom 17  
    bearq napisał:
    To przestań jeździć do Januszy biznesu tylko jedź do normalnego warsztatu. Chcesz przyoszczędzić jeżdżąc do dziadów i takie są skutki.
    Taki przegląd silnika kończy się zawsze kapitalką chyba że robisz na handel.

Przecież po to robię ten post. Chcę aby ktoś się wypowiedział, ktoś kto ma zaufany warsztat, w którym 10/10 wizyt był zadowolony i nie było żadnych wpadek.
  • #6 18493532
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1153
    Wszystko jest do zrobienia 🙂
  • #7 18502482
    adam95102
    Poziom 17  
    Cykała obluzowana zaślepka EGR :D zawsze szukałem przez kilka minut na gorącym silniku i nie znalazłem, a wczoraj na zimnym podniosłem maskę i w minutę na to trafiłem. Jednak dobry silnik :)
  • #8 18502823
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 505
    Nie zrozum mnie źle, ale z tonu wypowiedzi wnoszę, że jesteś typem klienta z którym ani ja, ani inni mechanicy nie chcieliby mieć do czynienia. Zaczynasz post od "nie lubię korzystać z usług mechaników", wszystkich traktujesz z góry jak oszustów, ludzie to wyczuwają i prawdopodobnie nie chcą świadczyć ci usług.
    Natomiast co do samego samochodu, lista zadań wydaje się dość prosta, zdecydowana większość warsztatów sobie z tym poradzi, nie wiem z czym masz problem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje zaufanego warsztatu w Częstochowie do przeprowadzenia remontu silnika w Fiat Uno 2002 z silnikiem z Fiat Tempra 1.6 8v. Wymaga wymiany wszystkich uszczelek, planowania głowicy, sprawdzenia kondycji silnika, wymiany pompy wody, termostatu, dolnego węża chłodnicy oraz miski olejowej. Użytkownik ma negatywne doświadczenia z mechanikami, co wpływa na jego zaufanie do usług. W odpowiedziach podkreślono, że większość warsztatów powinna poradzić sobie z wymienionymi zadaniami, ale zaleca się unikanie "Januszy biznesu" i poszukiwanie sprawdzonych miejsc.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA