logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdjąć piastę noża w kosiarce Ania Mesko PK 2B z 1991 r.?

Nielot 24 Lut 2020 18:47 3099 11
REKLAMA
  • #1 18491254
    Nielot
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Kosiarka Ania Mesko, typ PK 2B z 1991 roku. Nie mam bladego pojęcia jak zdjąć plastikową piąstkę do której przykręca się nóż. Chcę wymienić przewody bo izolacja ze starości skruszała i trzeba zdemontować silnik. Nie ma śruby, nie ma kołka, lekki luz obwodowy wskazuje że jest na klinie, ale jak zabezpieczona na wale nie wiem, nic nie widać. Boję się aby nie połamać. Może na wcisk?
  • REKLAMA
  • #2 18492048
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1070
    Przecież to tam się trzyma na metalowej śrubie i dwóch bolcach w piaście często ściętych a piasta jest metalowa. A ta kosiarka się nie nadaje do niczego i każdej sekundy życia na nią szkoda.
  • REKLAMA
  • #3 18492168
    Nielot
    Poziom 12  
    Tommy82 napisał:
    Przecież to tam się trzyma na metalowej śrubie i dwóch bolcach w piaście często ściętych a piasta jest metalowa. A ta kosiarka się nie nadaje do niczego i każdej sekundy życia na nią szkoda.

Może i szkoda ale dzielnie pracuje co sezon od 1991 i podkreślam nigdy nie zawiodła a rozbiórka podyktowana jest starością. Na zdjęciu pożyczonym z sieci wygląda dokładnie to tak jak w mojej Ani. Nie ma centralnej śruby...
    Załączniki:
    • Jak zdjąć piastę noża w kosiarce Ania Mesko PK 2B z 1991 r.? silnik kosiarka ania.jpg (109.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 18492191
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1659
    Ja bym dokładnie wyczyścił od czoła miejsce gdzie przychodzi nóż i sprawdził czy nie ma tam gdzieś rysy (szczeliny) styku zaślepki z podstawą mocowania noża.
  • Pomocny post
    #6 18492297
    krisxxl
    Poziom 28  
    Ocena: 201
    Witam

Piasta noża jest nakręcana na gwint wału silnika. Nie musisz jej zdejmować do wymiany okablowania. Wyszoruj dokładnie spód kosiarki i znajdziesz śruby mocujące caly napęd do wózka. Odkręcasz je i masz już dostęp do środka- wszystko ładnie się rozkłada. Dla ułatwienia możesz tylko odkręcić nóż od piasty i tyle.

Pozdrawiam

Krystian
  • #7 18492342
    Nielot
    Poziom 12  
    krisxxl napisał:
    Witam

Piasta noża jest nakręcana na gwint wału silnika. Nie musisz jej zdejmować do wymiany okablowania. Wyszoruj dokładnie spód kosiarki i znajdziesz śruby mocujące caly napęd do wózka. Odkręcasz je i masz już dostęp do środka- wszystko ładnie się rozkłada. Dla ułatwienia możesz tylko odkręcić nóż od piasty i tyle.

Pozdrawiam

Krystian

Też tak myślałem ale muszę zdemontować cały silnik bo izolacja wykruszyła się dokładnie na przelotce przewodów od uzwojenia i kondensatora a silnika nie odkręcę jak nie zdejmę osłony a ta bez zdjęcia piasty noża się nie zdemontuje. Będę próbował odkręcać, prawdopodobnie gwint prawy .
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 18492353
    krisxxl
    Poziom 28  
    Ocena: 201
    Witam

To tak, siak czy owak musisz zdjąć białą obudowę silnika i wówczas będziesz miał go na widelcu. Te śruby od spodu to umożliwiają. Potem tylko zablokować wał i będziesz mógł zdjąć piastę.

Pozdrawiam

Krystian
  • #9 18492432
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1070
    Widocznie ja miałem inną wersje piasty albo ktoś zrobił już DIY.
  • #10 18493405
    Nielot
    Poziom 12  
    krisxxl napisał:
    Witam

Pozdrawiam

Krystian

Piasta jest nakręcona na wał tak jak Krystian pisał. Niestety nie wytrzymała, pękła i ukazała szczegóły. Teraz się wszystko moczy w odrdzewiaczu, za jakiś czas spróbuję odkręcić z wału. Dziękuję wszystkim za pomoc, temat zamykam i pozdrawiam.
  • #11 18701602
    maniek2v
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    ze zdjęcia wygląda mi że jest identyczna piasta jak moja, a tzn jest wciśnięta na wał na którym jest sześciokąt, który to zabezpiecza z odpowiednią siłą wał przed skręceniem. Moja piasta była pęknięta więc użytkowanie jej w tym stanie było ryzykowne dlatego ją ściągnąłem. Jeśli będzie potrzeba to później dołączę zdjęcia.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak zdjąć plastikową piastę noża w kosiarce Ania Mesko PK 2B z 1991 roku, aby wymienić przewody z powodu uszkodzonej izolacji. Odpowiedzi sugerują, że piasta jest nakręcana na gwint wału silnika, a nie ma centralnej śruby. Wskazówki obejmują dokładne czyszczenie miejsca mocowania noża oraz odkręcenie noża od piasty, co może ułatwić dostęp do silnika. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, że piasta może być wciśnięta na wał, a niektóre wersje mogą mieć różne kształty mocowania. W końcu, użytkownik informuje, że piasta pękła i jest w trakcie odrdzewiania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA