Witam.
Zwracam się do was z pytaniem czy istnieje możliwość wsadzenie w mojego laptopa (Hp EliteBook 8470p) lepszego procesora, aktualnie siedzi w nim 4 rdzeniowy(przynajmniej tak myślałem do czasu sprawdzenia w informacjach o systemie ("Msinfo32" w uruchom))
Intel(R) Core(TM) i5-3210M CPU @ 2.50GHz.
W menedżerze urządzeń widnieją 4 pozycje procesora (stąd myślałem, że 4 rdzeniowy), a w "informacje o systemie":
Procesor Intel(R) Core(TM) i5-3210M CPU @ 2.50GHz, 2501 MHz, Rdzenie: 2, Procesory logiczne: 4
Dogrzebałem się że przyjmie również intel core i7 3630QM (2.4Ghz)
płyta główna:
Producent płyty głównej Hewlett-Packard
Produkt płyty głównej 179B
Wersja płyty głównej KBC Version 42.38
Nie ukrywam że chciałbym procesor pod gry, a z tego co się orientuje gry wolą większe taktowanie bo i tak nie wszystkie potrafią korzystać z kilku rdzeni jednocześnie.
Podobno program Intel® Turbo Boost umożliwia podbicie mojego aktualnego procka aż do
3,40 GHz. Czy to aby bezpieczne bez jakiejś modyfikacji chłodzenia ?
Z góry dzięki za pomoc i przepraszam za moją zieloność
Zwracam się do was z pytaniem czy istnieje możliwość wsadzenie w mojego laptopa (Hp EliteBook 8470p) lepszego procesora, aktualnie siedzi w nim 4 rdzeniowy(przynajmniej tak myślałem do czasu sprawdzenia w informacjach o systemie ("Msinfo32" w uruchom))
Intel(R) Core(TM) i5-3210M CPU @ 2.50GHz.
W menedżerze urządzeń widnieją 4 pozycje procesora (stąd myślałem, że 4 rdzeniowy), a w "informacje o systemie":
Procesor Intel(R) Core(TM) i5-3210M CPU @ 2.50GHz, 2501 MHz, Rdzenie: 2, Procesory logiczne: 4
Dogrzebałem się że przyjmie również intel core i7 3630QM (2.4Ghz)
płyta główna:
Producent płyty głównej Hewlett-Packard
Produkt płyty głównej 179B
Wersja płyty głównej KBC Version 42.38
Nie ukrywam że chciałbym procesor pod gry, a z tego co się orientuje gry wolą większe taktowanie bo i tak nie wszystkie potrafią korzystać z kilku rdzeni jednocześnie.
Podobno program Intel® Turbo Boost umożliwia podbicie mojego aktualnego procka aż do
3,40 GHz. Czy to aby bezpieczne bez jakiejś modyfikacji chłodzenia ?
Z góry dzięki za pomoc i przepraszam za moją zieloność