logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] EliteBook 8470p - czy i7 3630QM zwiększy wydajność w grach?

StanleyKot 25 Lut 2020 00:38 3555 11
REKLAMA
  • #1 18492030
    StanleyKot
    Poziom 6  
    Ocena: 5
    Witam.
    Zwracam się do was z pytaniem czy istnieje możliwość wsadzenie w mojego laptopa (Hp EliteBook 8470p) lepszego procesora, aktualnie siedzi w nim 4 rdzeniowy(przynajmniej tak myślałem do czasu sprawdzenia w informacjach o systemie ("Msinfo32" w uruchom))
    Intel(R) Core(TM) i5-3210M CPU @ 2.50GHz.

W menedżerze urządzeń widnieją 4 pozycje procesora (stąd myślałem, że 4 rdzeniowy), a w "informacje o systemie":

Procesor Intel(R) Core(TM) i5-3210M CPU @ 2.50GHz, 2501 MHz, Rdzenie: 2, Procesory logiczne: 4

Dogrzebałem się że przyjmie również intel core i7 3630QM (2.4Ghz)

płyta główna:
    Producent płyty głównej Hewlett-Packard
    Produkt płyty głównej 179B
    Wersja płyty głównej KBC Version 42.38

Nie ukrywam że chciałbym procesor pod gry, a z tego co się orientuje gry wolą większe taktowanie bo i tak nie wszystkie potrafią korzystać z kilku rdzeni jednocześnie.

Podobno program Intel® Turbo Boost umożliwia podbicie mojego aktualnego procka aż do
    3,40 GHz. Czy to aby bezpieczne bez jakiejś modyfikacji chłodzenia ?

Z góry dzięki za pomoc i przepraszam za moją zieloność :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18492041
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18492052
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 980
    Właśnie, do gier, oprócz procesora, potrzebna jest również karta graficzna.
    A tu zostajesz z taką samą, bo te same są w tych procesorach.
    Ja bym zmienił na jakiś wyższy i5 za 60, niż i7 za ile :?:
    O ile nie składał na coś innego, niż laptop biurowy.
  • #4 18492070
    StanleyKot
    Poziom 6  
    Dzięki za pomoc.
    Tomequ123 napisał:
    http :// www . cpu-upgrade.com/mb-Intel_(chipsets)/QM77_Express.html
    Tu masz procesory. 35W bym nie przekraczał.

Dobrze widzę że wszystkie mają tą samą grafikę co mój aktualny? HD 4000 GPU

A może dołożenie 2GB ramu trochę poprawi wydajność?
    Aktualnie mam zainstalowane 6GB
    Załączam zdjęcie z GTA V ,
    EliteBook 8470p - czy i7 3630QM zwiększy wydajność w grach?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18492076
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 18492077
    StanleyKot
    Poziom 6  
    Tomequ123 napisał:
    Nie poprawi.
    17 klatek, pewnie ustawienia najniższe i 720p.
    Grafika jest tu problemem, nic z tym nie zrobisz.

Jeśli dobrze rozumiem, w tym przypadku grafika siedzi w procesorze? Nie tak jak w stacjonarnym jako oddzielny komponent?
  • Pomocny post
    #7 18492078
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 980
    Tak, w procesorze.
    Chociaż laptopy też je mają dodatkowe, ale ty masz nie mieć.
  • REKLAMA
  • #9 18492159
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1067
    StanleyKot napisał:
    intel core i7 3630QM

Można wymienić na taki CPU tylko to już koszt prawie 300 zł, RAM 6GB to już niewiele zwłaszcza, że karta graficzna część wykorzystuje. Można zamienić układ 2GB na 4GB lub 8 GB. Jednak to nie podniesie wydajności w grach wymagających przyzwoitej karty graficznej.
    Można nawet zewnętrzną kartę graficzną podłączyć ale to już trochę trudniej wykonać niż wymiana CPU czy pamięci. Ponadto karta również swoje kosztuje.
    Reasumując jeśli ma to być sprzęt do gier to należy rozważyć wymianę laptopa.
  • #10 18492273
    sq9etc
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    StanleyKot napisał:
    Procesor Intel(R) Core(TM) i5-3210M CPU @ 2.50GHz, 2501 MHz, Rdzenie: 2, Procesory logiczne: 4

Miałem HP ProBook 6570b z tym samym procesorem. Jakieś 2 lata temu wymieniłem CPU na i7-3720QM. Odczuwalnie wzrosła wydajność, ale niestety pogorszyła się kultura pracy (częściej słychać wentylator) i skrócił się czas pracy na akumulatorze. Mimo wszystko jestem zadowolony z tej zmiany. Z tym, że ja nie gram, więc nie brakuje mi wydajnej karty graficznej. Do wyświetlania pulpitu każda wbudowana w CPU jest wystarczająca. Jeszcze jedna uwaga, musiałem zmienić zasilacz 60W na 90W, ponieważ procesor miał zaniżone taktowanie.
    Dokupiłem to tego za jakieś grosze oryginalną stację dokującą i oryginalny stojak na biurko. Dzięki temu nie brakuje portów i znacznie poprawiła się ergonomia pracy.
  • #11 18492664
    StanleyKot
    Poziom 6  
    Dra98 napisał:

Właśnie tego chciałem uniknąć, poprawić wydajność jak najmniejszymi kosztami.

Dziękuję wszystkim za udzielenie pomocy, zamykam i miłego dnia 😋
  • #12 18492672
    StanleyKot
    Poziom 6  
    Dra98 napisał:

Właśnie tego chciałem uniknąć, poprawić wydajność jak najmniejszymi kosztami.

Dziękuję wszystkim za udzielenie pomocy, zamykam i miłego dnia 😋

Dodano po 2 [minuty]:

Tylko wymiana laptopa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość wymiany procesora w laptopie HP EliteBook 8470p z Intel Core i5-3210M na Intel Core i7-3630QM w celu zwiększenia wydajności w grach. Odpowiedzi wskazują, że laptop nie ma dedykowanej karty graficznej, co ogranicza jego możliwości w grach, a zintegrowana grafika Intel HD 4000 nie wystarczy do płynnej rozgrywki. Wymiana procesora może przynieść pewne korzyści, ale nie rozwiąże problemu z grafiką. Użytkownicy sugerują, że lepszym rozwiązaniem byłaby wymiana całego laptopa na model z dedykowaną kartą graficzną. Dodatkowo, zwiększenie pamięci RAM nie poprawi znacząco wydajności w grach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA