logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Man TGA 26.430 6x4 - Blokada mostów - brak sygnalizacji na liczniku

mistrzswiata2 25 Lut 2020 20:10 4446 4
REKLAMA
  • #1 18493626
    mistrzswiata2
    Poziom 6  
    Ocena: 7
    Witam. Mam problem z sygnalizowaniem załączenia blokady w Man TGA. Elektrozawory są ok, prąd dochodzi i puszcza powietrze na każdą z blokad, a jest ich 3:
    - Między-mostowa i 2 blokady mechanizmu różnicowego na dwóch ostatnich osiach załączana jednocześnie.

Przełącznik obok kierownicy ma dwa przeskoki. Pierwszy to załączenie blokady między-mostowej, a drugi załącza blokadę mechanizmu różnicowego na dwóch ostatnich osiach. Gdy przełączę na 1 nie świeci się nic, natomiast gdy przełączę na 2 to pokazuje na liczniki załączenie mechanizmów różnicowych.
    Nie pokazuje po przełączeniu pokrętła na pozycje pierwszą, że załączyło blokadę między mostową.
    Wykręciłem czujnik i wciskałem cycka, ale dalej nic. Sprawdzałem miernikiem czy działa czujnik i po wciśnięciu odcinał obwód, a po wyciśnięciu zamykał, czyli wszystko raczej jest ok. Samą wtyczkę próbowałem też mostkować, ale są tam w piny. Mostkowałem każdą z nich, ale nie wszystkie jednocześnie. Nie wiem Co może być przyczyną braku sygnalizacji na liczniku. Dzięki za każdą pomoc :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18496268
    Norbert 1981
    Poziom 21  
    Ocena: 157
    Przerwa w obwodzie tego czujnika pewnie. Kable lubia tam pekac to samo w actrosie mialem z tez ta blokada i z czujnikiem recznego . muszisz rozprucc wiazke od czujnuka do ramy to jakis metr moze troche wiecej i szukac przerwy w przewodzie od wstrzasow sie urywaja.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18498291
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1598
    W załączniku masz schemat. Powinno pomóc.
    Załączniki:
    • Blokada TGA.pdf (247.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 18659154
    Dymek96
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Zrobiłeś tą blokadę?
REKLAMA