logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Juno-Electrolux nie grzeje na długim cyklu - co sprawdzić?

arturo710 27 Lut 2020 10:51 3189 11
REKLAMA
  • #1 18496635
    arturo710
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam.

Problem ze zmywarką Juno-Electrolux. Na krótkim cyklu (30min.) grzeje, myje jako tako, kiepsko suszy. Ale tak zawsze było. Na długim cyklu nie grzeje, nie suszy a tym samym nie domywa.

Grzałka dobra, czujnik temperatury dobry (spr. omomierzem wg. instrukcji serwisowej) przekaźnik na pewno też (włącza grzałkę na krótkim cyklu). Oba presostaty sprawdzone poprzez dmuchnięcie ;-). Nie wyświetla żadnych błędów.

Co może być przyczyną czy Programator? Najgorsze, że nie wiem, co to za model. Przywieziona z Niemiec kilka lat temu, kupiłem jako używaną, ale generalnie to jest chyba bliźniaczy model do ESL-66020 Electrolux. Przynajmniej sądząc po instrukcji serwisowej, części i ułożenie takie samo.

Bardzo proszę o podpowiedź, co mogę jeszcze sprawdzić i co jest przyczyną?

Pozdrawiam,
    Artur
  • REKLAMA
  • #2 18496969
    Stefciu_B
    Specjalista AGD
    Ocena: 1220
    arturo710 napisał:
    Najgorsze, że nie wiem, co to za model. Przywieziona z Niemiec kilka lat temu, kupiłem jako używaną. Ale generalnie to jest chyba bliźniaczy model do ELS-66020 Electrolux.

Może jednak ESL ....?
  • #3 18496979
    arturo710
    Poziom 11  
    Stefciu_B napisał:
    arturo710 napisał:
    Najgorsze, że nie wiem, co to za model. Przywieziona z Niemiec kilka lat temu, kupiłem jako używaną. Ale generalnie to jest chyba bliźniaczy model do ELS-66020 Electrolux.

Może jednak ESL ....?

Tak, masz rację. Przepraszam, mój błąd. Już poprawione.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18498455
    ddziuda
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Miałem podobny problem w zmywarce electrolux ESL67070R. Nie grzała a grzałka i przekaźniki były dobre. Problemem okazała się uszkodzona cewka na pompie myjącej. Sterownik w ten sposób sprawdza czy pompa działa. Jeśli cewka nie daje impulsów nie włącza grzałki bo myśli, że nie ma przepływu wody.

Cewki osobno nie można zamówić ale pasują cewki do pralek Beko. Koszt kilka lub kilkanaście złotych. Mi udało się ją wymienić i od tej pory grzeje do dziś.

Nie wiem czy tak jest w Twojej zmywarce ale możesz to potwierdzić odczytując kody błędu w trybie serwisowym. W tym przypadku dla mojej zmywarki był podawany kod błędu id0. Podobno jest to typowy problem w zmywarkach electroluxa.
  • REKLAMA
  • #6 18499300
    arturo710
    Poziom 11  
    Stefciu_B napisał:
    arturo710 napisał:
    Co może być przyczyną? Programator?

Wyciągaj go i sprawdzaj zimne luty pod przekaźnikiem lub kondensatory

Sprawdziłem omomierzem i na wszelki wypadek przelutowałem co większe elementy. Niestety, to jeszcze nie to. :-(

:arrow: ddziuda
    Dzięki za radę. Dzisiaj wieczorem sprawdzę prądniczkę tacho, może to będzie przyczyną?
  • Pomocny post
    #7 18499319
    ddziuda
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    U mnie właśnie tacho było przyczyną.
  • #8 18502020
    arturo710
    Poziom 11  
    Panowie, wygląda na to że przyczyną była prądniczka tacho. Na długim cyklu zmywania przez pierwsze (około) 15min. tacho podawało 6-9V w zależności od obrotów pompy. Po kwadransie napięcie spadło do zera. Wygląda na to, że sterownik grzałkę wyłączył, bo woda podgrzała się tylko trochę - rura była letnia. Resztę mycia już w zimnej wodzie.

Instrukcja serwisowa podaje wartość rezystancji tacho - była prawidłowa (!!!). Dopiero pomiar napięcia w trakcie pracy pokazał niewłaściwe działanie. Co ciekawe - w trybie serwisowym nie było błędów. Albo ten model nie pokazuje błędów? Sam nie wiem :-(

Mam części z uszkodzonej zmywarki, też Electrolux, inny model ale części te same (dostałem od dobrego kolegi). Podmieniłem samą prądniczkę tacho - teraz zmywarka działa normalnie. Grzeje wodę, aż para bucha po otwarciu :-)

Bardzo dziękuję :arrow: Stefciu_B a w szczególności :arrow: ddziuda za trafną podpowiedź.

Poniżej wklejam kilka zdjęć z naprawy i pomiarów, może komuś się przyda?

Jeszcze napiszę, na co uważać przy wymianie:
    - aby wydłubać tacho z plastikowej obudowy koniecznie podgrzej zaczepy (choćby suszarką) bo są twarde i pękają.
    - aby wyjąć wsuwkę z kostki wystarczy śrubokrętem przygiąć te "języczki",wsuwając płaski śrubokręt w kostkę.
    Pewnie większość z Was wie, ale dział dla początkujących jest, więc wyjaśniam :-)
    Załączniki:
    • Zmywarka Juno-Electrolux nie grzeje na długim cyklu - co sprawdzić? IMG_20200229_112048.jpg (282.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zmywarka Juno-Electrolux nie grzeje na długim cyklu - co sprawdzić? IMG_20200229_111857.jpg (317.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zmywarka Juno-Electrolux nie grzeje na długim cyklu - co sprawdzić? IMG_20200229_111641.jpg (266.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zmywarka Juno-Electrolux nie grzeje na długim cyklu - co sprawdzić? IMG_20200229_111534.jpg (254.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zmywarka Juno-Electrolux nie grzeje na długim cyklu - co sprawdzić? IMG_20200229_110155.jpg (374.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zmywarka Juno-Electrolux nie grzeje na długim cyklu - co sprawdzić? IMG_20200229_105340.jpg (277.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zmywarka Juno-Electrolux nie grzeje na długim cyklu - co sprawdzić? IMG_20200229_104939.jpg (350.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 18905027
    alepka
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Możesz napisać skąd wziąć takie tacho i czy coś takiego Link podejdzie?
  • #11 18909454
    alepka
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Kenworth 18 napisał:
    Tutaj poczytaj skąd wziąć cewkę: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3311359.html

Dzięki już zamówiona, a w tzw. międzyczasie rozebrałem zmywarkę, poruszałem kostkami i stał się cud. Zaczęła grzać i suszyć jak za starych dobrych lat. Ciekawe ile to potrwa...
  • #12 18953414
    coobin77
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    arturo710 napisał:
    ... Co ciekawe - w trybie serwisowym nie było błędów. Albo ten model nie pokazuje błędów? Sam nie wiem :-(

ddziuda za trafną podpowiedź.

A jak wejść w ten tryb serwisowy? możesz podpowiedzieć?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Juno-Electrolux, która nie grzeje w długim cyklu, mimo że na krótkim cyklu działa poprawnie. Sprawdzono grzałkę, czujnik temperatury oraz przekaźnik, które okazały się sprawne. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie cewki na pompie myjącej oraz prądniczki tacho, które mogą wpływać na działanie grzałki. Po wymianie prądniczki tacho z innego modelu Electrolux, zmywarka zaczęła działać prawidłowo, grzejąc wodę i poprawnie susząc naczynia. Użytkownicy dzielą się również informacjami o dostępności części oraz sposobach na wejście w tryb serwisowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA