logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] GOLF 5 PLUS PROBLEM Z IMMO - immobiliser active nie da się odpalić

szymonella22 05 Mar 2020 22:40 26172 32
  • #1 18513276
    szymonella22
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Witam

Problem z golfem plus 2007r 1.9 Tdi na pompowtryskach. Otóż auto cały czas jeździło bez problemów wczoraj było postawione i dzisiaj już nie odpaliło. Wywaliło na liczniku błąd immobilizera a dokładnie immobilizer active. Czym to jest spowodowane? Na zapasowym kluczyku jest to samo. W jednym momencie rozkodowaly się 2 kluczyki? Wątpię. Na komputerze też pokazuje błąd kluczyka komunikacja immo z komputerem prawidolowa - tak pokazuje komputer. Wygląda na to że nie widzi kluczyka. Cewka? Licznik? Gdzie szukać problemu?

Rozkopalem wokół stacyjki poruszałem przewód idący od cewki do licznika nic się nie dzieje licznik wyciaglem i włożyłem też bez zmian. Sciaglem klemę i zostawiłem na noc. Macie jakieś pomysły aby mi pomóc?

Pozdrawiam Szymon
  • #2 18513287
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 571
    Jakie masz błędy w liczniku i sterowniku silnika ?
  • #3 18514586
    szymonella22
    Poziom 10  
    01176 - Klucz nieprawidłowy - brak komunikacji
    P1570- Elektroniczny moduł sterujący pracą silnika zablokowany
  • #4 18514703
    misiek-888
    Poziom 36  
    Ocena: 1306
    Podałeś z ECU a jakie w liczniku ???
  • #5 18514784
    szymonella22
    Poziom 10  
    Gdyby były to bym je podał. Licznik czysty.
  • #6 18514796
    kamyczek
    Poziom 38  
    A kanał 25 immo . Jeśli też bez błędow to zaczął bym od odpięcia alarmu bezpilotowego jeśli jest i od sprawdzenia CAN bo może być uszkodzona instalacja , zwarcie na can silnika .
  • #7 18514840
    szymonella22
    Poziom 10  
    01176 to błąd z immo drugi z silnika, licznik czysty - łączę się autocomem. Więc co mam zrobić? Jak znalesc problem? Odpinalem nawet akumulator na noc też nic nie dało.. Myślałem aby zamówić inny licznik i podmienić ale czy to warte?
  • #8 18514842
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2461
    szymonella22 napisał:

Wygląda na to że nie widzi kluczyka. Cewka? Licznik? Gdzie szukać problemu?

Rozkopalem wokół stacyjki poruszałem przewód idący od cewki do licznika nic się nie dzieje licznik wyciaglem i włożyłem też bez zmian. Sciaglem klemę i zostawiłem na noc. Macie jakieś pomysły aby mi pomóc?

Pozdrawiam Szymon

u wróżki skoro sam nie sprawdzisz np.cewki
  • #9 18514859
    szymonella22
    Poziom 10  
    Ireneo napisał:
    szymonella22 napisał:

Wygląda na to że nie widzi kluczyka. Cewka? Licznik? Gdzie szukać problemu?

Pozdrawiam Szymon

u wróżki skoro sam nie sprawdzisz np.cewki

Dziękuję. Gdyby ta wróżka jeszcze mi powiedziała jakie są widełki rezystancji to był bym pewny czy jest sprawna bądź nie 🙂
  • #10 18515086
    Ireneo
    Poziom 42  
    A jakie zmierzyłeś?
  • Pomocny post
    #11 18515168
    kamyczek
    Poziom 38  
    Jak byś miał problem z cewką ,to byś miał błąd cewka immobilizera przerwa / zwarcie . W twoim przypadku najprawdopodobniej masz uszkodzony zegar .
  • #12 18515829
    rosak
    Specjalista liczniki samochodowe
    Ocena: 558
    kamyczek napisał:
    W twoim przypadku najprawdopodobniej masz uszkodzony zegar

Na czym to uszkodzenie miałoby polegać? Jakieś logiczne wytłumaczenie?
  • #13 18516009
    kamyczek
    Poziom 38  
    Nie mów że nie spotkałeś się z tą usterką , ja przerobiłem ją kilka razy , ale wybacz materiału na kolejny kiepski film dla ciebie z pewnością nie dostarczę .
  • #14 18516033
    rosak
    kamyczek napisał:
    Nie mów że nie spotkałeś się z tą usterką

Nie spotkałem się jeszcze z taką usterką, gdzie ECU reportuje brak komunikacji z kluczem a licznik pracuje normalnie i nie reportuje żadnych błędów.

Widzisz, ja jeszcze młody jestem i doświadczenie mam stosunkowo niewielkie.

Materiałów na kiepskie filmy mam aż nadto, ale dzięki za troskę.
  • #15 18516269
    kamyczek
    Poziom 38  
    No to mało wiesz kolego , i może lepiej pozostań przy naprawach starego audi TT .

Moderowany przez szymitsu21:

Proponuję odpocząć.
    3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.
    Ostrzeżenie.

• #16 18516290
    rosak
    kamyczek napisał:
    No to mało wiesz kolego , i może lepiej pozostań przy naprawach starego audi TT .

Dziękuję za poradę, zrobię jak Pan sugeruje.

Dodano po 8 [minuty]:

A więc Szymonie sprawa jest prosta.
    Wystarczy dogadać się z Panem kamyczek co do ceny, wyjąć licznik (20 sekund roboty, 2 śrubki na dole licznika), owinąć kawałkiem folii bąbelkowej, wrzucić do pudła i wysłać. 2-3 dni później otrzymasz od Pana kamyczka naprawiony licznik i problem z głowy.
  • #17 18516475
    szymonella22
    Poziom 10  
    Dziękuję za pomoc. Na pewno bym skorzystał bo licznik mam wyciągnięty bo już odpinalem i wpinalem spowrotem. Tylko pytanie czy Pan kamyczek by się tym zajął czy też muszę ściągać fachowca do owego licznika. Też mnie dziwi że nie ma błędow w samym liczniku.

Dodano po 4 [minuty]:

GOLF 5 PLUS PROBLEM Z IMMO - immobiliser active nie da się odpalić

Dodano po 2 [minuty]:

GOLF 5 PLUS PROBLEM Z IMMO - immobiliser active nie da się odpalić
  • #18 18516532
    rosak
    szymonella22 napisał:
    Tylko pytanie czy Pan kamyczek by się tym zajął czy też muszę ściągać fachowca do owego licznika

A dlaczego miałby się nie zająć? Wie dokładnie gdzie leży problem.
    Innego fachowca do licznika nie szukaj, bo raczej nie znajdziesz.

Oczywiście odezwij się do niego aby dograć szczegóły.
  • #19 18516540
    Ireneo
    Poziom 42  
    Błędy a ich brak to nie wszystko.Sam widzisz za status klyczyka nie.Więc jak widzisz nie zawsze błędy są tylko do sprawdzenia.Tysiące postów o tym.Ale niech kamyczek podpowie co to za klasyczna usterka licznika😉
  • #20 18516612
    rosak
    Ireneo napisał:
    Ale niech kamyczek podpowie co to za klasyczna usterka licznika😉

Nie powie, bo to jego tajemnica ;) ale to rozumiem, nie chce psuć rynku. Ja pewnie też bym nie powiedział. Nieważne, ważne, że potrafi naprawić i naprawi to Szymonowi.
  • #21 18516731
    szymonella22
    Poziom 10  
    Ja przerobiłem też różne interpretacje błędów i nie zawsze były one odzwierciedleniem problemu wynikającego z błędu lecz zupełnie innego chodź w przypadku immo może być różnie. Już raz przerabiałem temat immo w audi a6 tylko tam wogole nie łączył mi się z licznikiem a wymiana licznika pomogła i ponowne kodowanie. Tutaj tylko tym programem umiem szczytac błędy vagiem już nie umiem się połączyć ani z immo (pewnie dlatego że jest w liczniku) no i z licznikiem też nie łączy natomiast silnik pokazuje że jest bez błędów tak to vag interpretuje. I dlatego myślałem o podmianie licznika i próby na innym liczniku.
  • #22 18516743
    kamyczek
    Poziom 38  
    rosak napisał:
    Nie powie, bo to jego tajemnica ale to rozumiem, nie chce psuć rynku. Ja pewnie też bym nie powiedział. Nieważne, ważne, że potrafi naprawić i naprawi to Szymonowi.

Pomogę i sarkazm jest raczej zbędny. Po prostu wiedza ma swoją wartość tylko wtedy gdy nie jest ogólnie dostępna . Kościół też straszył wiernych końcem świata jak były zaćmienia Słońca czy Księżyca a teraz już nikogo się na to niestety nie naciągnie ...
  • #23 18516811
    rosak
    kamyczek napisał:
    Pomogę i sarkazm jest raczej zbędny

Człowieku Ty jakiś przewrażliwiony jesteś. Gdize Ty tu widzisz sarkazm??
    Jeśli myślisz, że Twoja krytyka na temat mój czy moich filmów mnie w jakikolwiek sposób obchodzi, to się grubo mylisz. (...)
    Praktycznie załatwiłem Ci klienta sugerując, że pakowanie licznika w pudło i wysłanie nie jest takie straszne jak wiele ludzi myśli, tak działa 90% mojego biznesu. Ty będziesz zadowolony, bo kilka stówek wpadnie, Szymon będzie zadowolony bo rozwiążesz jego problem, ja będę zadowolony bo dzięki forum udało się komuś pomóc. Wszyscy korzystają.

Dogadajcie się i niech Szymon z łaski swojej na koniec poda informację, czy problem został rozwiązany.

kamyczek napisał:
    kolejny kiepski film

kamyczek napisał:
    i może lepiej pozostań przy naprawach starego audi TT

Jak już jesteśmy w temacie, to kolejny film:

:D

Moderowany przez CameR:

Usunąłem zbędne fragmenty.
    Reg. 3.1.13. Dbaj o poprawność językową i zachowuj zasady netykiety.

• Pomocny post
    #24 18516893
    kamyczek
    Poziom 38  
    Spokojnie jak się chłopak odezwie to mu pomogę . Film trochę do tego wątku nie pasuje , ale jak powiesiłeś to obejrzałem .
    W zasadzie ciężko mnie zaskoczyć bo trochę tego szrotu już przerobiłem przez te wszystkie lata . Porównując oba filmy w zasadzie to kolejna odsłona lutowania kilku rezystorów w bardzo podobnej konstrukcji do TT-kli i tak na prawdę bardzo duża część liczników z tego okresu wygląda i działa podobnie i psuje się w podobny sposób . W końcu jest tylko kilka firm ,które je produkują VDO , Magneti Marelli , BOSCH , Visteon , ... W każdej marce występują charakterystyczne usterki związane z ich powtarzalną w dużym stopniu konstrukcją . Wymiana wyświetlacza ,to tak jak mówisz żadna filozofia byle mieć wyświetlacz i sprawne ręce . Poza tym nie dziw się że w wielu krajach naprawa polega na wymianie tak jest szybko a klient chce gwarancje i nie mieć problemów .
  • #25 18516934
    szymonella22
    Poziom 10  
    Jak problem rozwiąże to na pewno go opiszę aby pomóc nie tylko sobie ale nakierowac podobne przypadki na rozwiązanie problemu.
  • #26 18525065
    szymonella22
    Poziom 10  
    Dobrze więc problem teoretycznie dalej nie rozwiązany. Po rozmowie z Panem kamyczkiem postanowiłem zamówić drugi licznik i dzisiaj przyszedł. Cóż dodatkowo zamówiłem sobie i kabelek bo tamten chyba miałem uwalony. Więc wpiąłem się can commander'em z myślą że odczytam pin. Cóż ku mojemu zaskoczeniu zniknął błąd immo auto widzi kluczyk i pali. Strzelam że wilgosc robi swoje i szkodzi licznikowi na dzień dzisiejszy nie wymieniałem licznika zobaczę czy problem się powtórzy, odczytałem przebieg auta (wydaje mi się że coś nie tak bo pokazał mi program strasznie dużo zawyzony przebieg co raczej niemożliwe ale tego przypuszczam nikt mi nie wytłumaczy), druga sprawa nie potrafiłem odczytać kodu immo, nie wiem być może robiłem coś źle chodź program praktycznie pokazuje czarne na białym. Na chwilę obecną tematu nie zamykam bo zakładam że problem wróci i wtedy będę próbować ratować sytuację, bądź zgłoszę się do kamyczka z racji że chłopak zna się na rzeczy doskonale. Chodź sprawa nie odczytanego pinu mnie nurtuje...
  • #27 18525112
    rosak
    szymonella22 napisał:
    Po rozmowie z Panem kamyczkiem postanowiłem zamówić drugi licznik

Jak to? Przecież Pan kamyczek miał naprawić Twój uszkodzony licznik...?

szymonella22 napisał:
    zgłoszę się do kamyczka z racji że chłopak zna się na rzeczy doskonale

To zna się na rzeczy czy polecił Ci wymienić licznik? Nic już z tego nie rozumiem..

Panie kamyczek, o co chodzi?

szymonella22 napisał:
    na dzień dzisiejszy nie wymieniałem licznika

Na jutrzejszy też nie wymieniaj, jak coś się psuje to się to naprawia, właśnie to proponował tu w wątku kamyczek..
  • #28 18525481
    kamyczek
    Poziom 38  
    rosak napisał:
    Panie kamyczek, o co chodzi?

Dla mnie dziwne jest to że licznik wstał po zabawie can comanderem . Co do licznika zaproponowałem kupienie 2giego , bo jego cena była niższa niż koszt naprawy , chyba lepiej przegrać immo do drugiego zegara ,który kosztuje 60 pln niż płacić za naprawę oryginału 5 czy 6 stówek . Poza tym części układów ,które padają nie kupisz i możesz je jedynie wyjąc z innego zegara i wsadzić do oryginału widzisz w tym coś złego? . Poza tym kolega kupił kabelek , który nie obsługuje zegara i jeśli nie czyta pinu i km to w niczym mu nie pomoże .
  • #29 18525773
    rosak
    kamyczek napisał:
    Poza tym części układów ,które padają nie kupisz i możesz je jedynie wyjąc z innego zegara

Drogi kamyczku, bujać to my a nie nas. Taki kit możesz wciskać swoim klientom, nie mi.

Których układów nie kupisz, a ich "uszkodzenie" powoduje czasowe immobilizowanie pojazdu:

GOLF 5 PLUS PROBLEM Z IMMO - immobiliser active nie da się odpalić GOLF 5 PLUS PROBLEM Z IMMO - immobiliser active nie da się odpalić

?

Jeżeli mowa o układach, to mamy ich tam aż 5(!)
    - CAN transceiver
    - EEPROM
    - EM4093
    - VPSA132A
    - MICRONAS CDC3217G

kamyczek napisał:
    Dla mnie dziwne jest to że licznik wstał po zabawie can comanderem

Przypominam, że licznik nie leżał, więc nie miał jak wstać, dlatego mówiłem, że nie jest uszkodzony ale:

kamyczek napisał:
    Nie mów że nie spotkałeś się z tą usterką , ja przerobiłem ją kilka razy , ale wybacz materiału na kolejny kiepski film dla ciebie z pewnością nie dostarczę .
  • #30 18526097
    kamyczek
    Poziom 38  
    Kolego nie prowokuj ,bo i tak nie napisze co w nim robię .

Nie chcę ,żeby moja wiedza była kolejnym materiałem do twojego filmu .

W tym co robię kieruję się starą maksymą .

Mądry wie co mówi , a głupi mówi co wie ...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z immobilizerem w Golfie Plus 2007 1.9 TDI, który nie odpalał, wyświetlając błąd "immobilizer active". Po analizie błędów z ECU i liczników, stwierdzono brak komunikacji z kluczykiem. Użytkownik sprawdził połączenia, odłączył akumulator, ale problem nie ustąpił. Sugerowano sprawdzenie cewki, odłączenie alarmu oraz ewentualną wymianę licznika. Po dalszych próbach z użyciem narzędzi diagnostycznych, użytkownik zauważył, że po podłączeniu nowego kabla CAN, błąd zniknął, a auto odpaliło. Ostatecznie zdecydował się na zakup nowego licznika, co okazało się skuteczne, a problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA