logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dwa włączniki podwójne schodowe + włącznik pojedynczy krzyżowy

ttadzik 09 Mar 2020 12:36 8145 20
  • #1 18520188
    ttadzik
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witam,
    Czy ktoś mógłby pomóc mi w poprowadzeniu przewodów wg załączonego przeze mnie rysunku, poświęcić czas :-) i poprowadzić na rysunku połączenie ? Osprzęt to legrand. Chodzi o to aby podwójne schodowe tylko jednym klawiszem działały jako schodowe w połączeniu z pojedynczym krzyżowym a drugi klawisz funkcjonował jako pojedynczy łącznik.
    Przeszukałem forum i znalazłem podobny problem ale odnośnik prowadził do rozwiązania, które mi nie pomogło. Czy jest to możliwe w przypadku takiego zestawienia ? Ilo żyłowe przewody powinny być poprowadzone pomiędzy poszczególnymi łącznikami.

Pozdrawiam i dziękuję

• #2 18520219
    takijasiu
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    Rzuć okiem na schemat załączony przy tym produkcie: https://legrand-sklep.pl/773608

Pozwoliłem sobie przekleić schemat, którym tam jest załączony:

W Twoim przypadku przewody korespondencji (dwa poziome biegnące od jednego włącznika do drugiego, są takie 2 pary na schemacie - jedna pod włącznikami, druga nad włącznikami) - przerywasz dodatkowo łącznikiem krzyżowym.

Drugich przewodów korespondencji nie robisz, tylko w miejsce jednego z nich podpinasz fazę L-prim idącą na lampę - możesz wybrać jeden albo drugi zacisk - w zależności czy ma być załączony na pozycji górnej czy dolnej.

Odnośnie liczby przewodów i żył: to bardziej skomplikowane. Zwróć uwagę, że lampa centralna otrzyma swoje L-prim z jednego z łączników schodowych.
  • #4 18520236
    takijasiu
    Poziom 25  
    Aha - no i łącznik schodowy podwójny ma oczywiście 6 zacisków, tak jak to widać na schemacie. Tyle, że 773608 Legrand wcale nie jest schodowy podwójny (ma tylko jedną dźwignię).

Przykład prawidłowego schodowego podwójnego: https://www.tim.pl/valena-life-lacznik-schodowy-podwojny-aluminium-752308
  • #5 18520242
    ttadzik
    Poziom 10  
    Na rysunku który umieściłem są dokładnie te łączniki które mam fizycznie. Pasuje do ich podłączenia poniższy schemat

• #7 18520333
    takijasiu
    Poziom 25  
    ttadzik napisał:
    Na rysunku który umieściłem są dokładnie te łączniki które mam fizycznie. Pasuje do ich podłączenia poniższy schemat

No to być może prawidłową odpowiedź podał kolega DriverMSG.

Ten łącznik - to jest jakiś konkretny model. Skoro masz go w ręku mogłeś podać ten model. Po samym zdjęciu, gdzie nie ma żadnego schematu, raczej nie da się odgadnąć które zaciski są od czego. Natomiast jeżeli to jest 752308, to producent i tak nie podaje w internecie schematu połączeń ;-)
  • #9 18520377
    ttadzik
    Poziom 10  
    Do użytkownika DiverMSG, tak zgadza się, są trzy punkty świetlne z czego jeden ma być obsługiwany trzema przyciskami. Wybacz ale nie zauważyłem twojego postu z zapytaniem. Z twojego schematu, która z żarówek jest tą która jest sterowana trzema włącznikami ?

Jeszcze jedna kwestia, nie wiem czy przypadkiem nie będę musiał skorzystać z innej serii łącznika legranda. Wygląda ona z tyłu nieco inaczej, czy mógłbym poprosić o informację jak w takim przypadku wykonać połączenia ? Załączam jego rysunek

• #10 18520399
    takijasiu
    Poziom 25  
    DriverMSG napisał:
    https://www.tim.pl/fileuploader/download/download/?d=1&file=GLOWNA%2F1131%2F131%2FAB%2FFA1%2F28%2Fkarta_773608.pdf

Np. w tym zdjęciu, które autor tematu teraz załączył (nadal nie podał nam oznaczenia producenta danego łącznika, bo po co) widać ładnie A-A-A oraz B-B-B.

Natomiast w tej serii Cariva - nawet po przestudiowaniu powyższego PDFa, ja nie jestem w stanie ocenić, które z 4 przewodów korespondencji ze schematu 5.2 "2-gang 2-way" są odpowiadającymi sobie parami. Widze, że Ty oceniłeś że parą jest lewy zaciskowy i lewy dokręcany i drugą parą jest prawy zaciskowy i prawy dokręcany. Ale równie dobrze parami mogą być dwa zaciskowe i dwa dokręcane. Szczególnie, że na tym PDFie w schemacie 5.2 na "intermediate switch" widać, że przy pojedynczym schodowym parą są 2 zaciskowe (no ale tam nie ma wkręcanych).

Także jeżeli miałeś w rękach ten łącznik i jesteś pewien które przewody korespondecji to pary, to spoko. Ale to nie wynika ze schematu zamieszczonego przez producenta w tym PDF. Pewnie jest wytłoczone w plastiku i trzeba się mocno przyjrzeć, żeby to dojrzeć.
  • #11 18520416
    ttadzik
    Poziom 10  
    Chętnie podam to oznaczenie ale nie mogę go znaleźć na łączniku. Jedyny symbol to ten który podałem, w serii Cariva jest to BMD 6/2. Łącznika Niloe jeszcze nie mam fizycznie u siebie ale myślę, że będzie z tyłu wyglądał jak zdjęcie które załączyłem chwilę wcześniej.

Na stronie producenta też nic więcej nie można zobaczyć

https://legrand-sklep.pl/764502
  • #12 18520465
    takijasiu
    Poziom 25  
    Ten link legrand-sklep to nie jest strona producenta, tylko jakaś firma handlowa. Pamiętam, że znalazłem na ich stronie jakieś błędy w opisach produktów.

Ale 764502 jest ładnie opisany. To co kolega DriverMSG naszkicował dla tamtych włączników Cariva, to będzie wygladało tak:

764502 ma terminale: A-1, A-2, A-L, oraz B-1, B-2, B-L (widać je opisane na przesłanym przez Ciebie zdjęciu). Powiedzmy, że Ty masz 2 takie łącznik - lewy i prawy, czyli masz terminale;

Lewy-A-1
    Lewy-A-2
    Lewy-A-L
    Lewy-B-1
    Lewy-B-2
    Lewy-B-L
    Prawy-A-1
    Prawy-A-2
    Prawy-A-L
    Prawy-B-1
    Prawy-B-2
    Prawy-B-L

Łączysz je tak:

Punkt sterowany z 3-ch miejsc:
    * wprowadzasz fazę na: Lewy-A-L
    * Lewy-A-1 i Lewy-A-2 prowadzisz do łącznika krzyżowego
    * Prawy-A-1 i Prawy-A-2 prowadzisz do łącznika krzyżowego
    * punkt oświetleniowy sterowany z trzech włącznikach łączysz do Prawy-A-L

Punkty sterowane z 1-nego miejsca:
    * wprowadzasz fazę na: Lewy-B-L, Prawy-B-L
    * punkty oświetleniowe łączysz do Lewy-B-1, Prawy-B-1
  • #13 18520802
    ttadzik
    Poziom 10  
    Poproszę o weryfikację połączenia. Wykonałem je wg schematu od takijasiu.

• #15 18521546
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 429
    Reasumując, do pierwszego podwójnego prowadzisz zasilanie 3x1.5, pomiędzy łącznikami 5x1.5 lub 3x1.5 + 4x1.5. Od schodowych dodatkowo odpowiednie wypusty 3x1.5 do kinkietów pojedynczych i z dowolnego schodowego dodatkowy wypust do oświetlenia głównego.

Myślę, że na przyszłość można by było dołożyć jeszcze po jednej korespondencji pomiędzy łącznikami, a do głównego oświetlenia dać 4x1.5.

Czy to jest robiona nowa instalacja w mieszkaniu czy może jakieś przeróbki nowej lub starej?
  • #16 18521572
    takijasiu
    Poziom 25  
    Brivido napisał:
    Reasumując, do pierwszego podwójnego prowadzisz zasilanie 3x1.5, pomiędzy łącznikami 5x1.5 lub 3x1.5 + 4x1.5. Od schodowych dodatkowo odpowiednie wypusty 3x1.5 do kinkietów pojedynczych i z dowolnego schodowego dodatkowy wypust do oświetlenia głównego.

Myślę, że na przyszłość można by było dołożyć jeszcze po jednej korespondencji pomiędzy łącznikami, a do głównego oświetlenia dać 4x1.5.

Czy to jest robiona nowa instalacja w mieszkaniu czy może jakieś przeróbki nowej lub starej?

Okablowanie zależy od lokalizacji tych łączników. Wyobraźmy sobie taki układ, że schodowe mają być po lewej i prawej stronie łóżka, a krzyżowy przy drzwiach wejściowych. Oświetlenie główne na suficie, a te pojedyncze w pobliżu łączników, po obu stronach łóżka.

Najważniejsze jest to, że żyła w kolorze żółto-zielonym może być użyta jedynie jako ochronna (nie może być użyta jako robocza w tym neutralna lub do korespondencji). Zaś żyła niebieska powinna być używana jako neutralna. W każdym miejscu instalacji musi być żyła ochronna. W handlu są przewody 3x (ż/o, niebieski, fazowy), 4x (ż/o i 3 fazowe z których żaden nie jest niebieski) i 5x (ż/o, niebieski i 3 fazowe). Inne układy przewodów też mogą być w handlu, ale będą mniej popularne.

Rzeczywiście lepiej włożyć w ścianę więcej żył - np. tak jak kolega proponuje - do oświetlenia głównego przygotować się na możliwość zamontowania oświetlenia na 2 sekcje. Warto też do kaźdego miejsca z puszką pociągnąć żyłę neutralną, która będzie potrzebna żeby zamontować tzw. łączniki inteligentne - tzn. z możliwością sterowania przez pilota, etc. Ponieważ z góry trudno przewidzieć gdzie się kiedyś przydadzą, można po prostu wszystkie punkty wyposażyć w przewody neutralne.

Przewód YDYp 3x1.5 kosztuje jakieś 2.10 zł za metr, zaś YDYp 5x1.5 kosztuje jakieś 3.70 zł za metr. Niby prawie 2 razy więcej, ale może w przyszłości pozwolić na dodanie jakiejś funkcjonalności bez kucia tynków.
  • #17 19303989
    ttadzik
    Poziom 10  
    Witajcie,

A jak miałoby wyglądać to połączenie gdyby pomiędzy dwoma podwójnymi schodowymi znalazły się dwa pojedyncze krzyżowe ? Z taką zmianą, że mamy dwa różne punkty świetlne sterowane lewym klawiszem schodowych + jednym krzyżowym a drugi pkt. sterowany prawym klawiszem schodowych + drugim krzyżowym. Wykorzystując te same łączniki legrand`a co w poprzednim przypadku. Kolega DriverMSG ostatnio podał właściwy schemat to może i tym razem się sprawdzi :-)

Ile właściwie żył powinienem poprowadzić pomiędzy skrajnymi podwójnymi schodowymi a krzyżowymi, czy 2 kable 3x1,5 wystarczą ?

Pozdrawiam
    Tadzik
  • #18 19309540
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4868
    Nadal między parą włączników potrzebujesz 2 przewody, a na nich możesz dać krzyżowych ilość dowolną. Więc między dwoma podwójnymi potrzebujesz 4 przewody.
  • #19 19309618
    ttadzik
    Poziom 10  
    Skąd więc taka porażająca ilość żył na załączonej grafice ? Jest to screen z filmu z youtuba gdzie ktoś pokazuje jak wykonać takie połączenie. Dwa włączniki podwójne schodowe + włącznik pojedynczy krzyżowy
  • #21 19310303
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 429
    Bo tutaj masz połączenia robione w puszkach rozdzielczych/łączeniowych, a dodatkowo w przypadku minimalnej liczby przewodów j/w wspomniał kolega, to musisz mieć zasilanie w obu skrajnych puszkach i tak doprowadzone.
    Nie ma co kombinować tylko wprowadzić do pierwszej lampy i zasilanie, a do kolejnych 2 przewody 4x1.5

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat podłączenia dwóch podwójnych włączników schodowych oraz jednego pojedynczego włącznika krzyżowego, z wykorzystaniem osprzętu marki Legrand. Użytkownik prosił o pomoc w prawidłowym poprowadzeniu przewodów zgodnie z załączonym schematem. Odpowiedzi wskazywały na konieczność zastosowania odpowiednich przewodów korespondencyjnych oraz fazowych, a także na różnice między modelami włączników. Ustalono, że do podłączenia wymagane są przewody 3x1.5 oraz 5x1.5, a także omówiono różne konfiguracje w przypadku zmiany układu włączników. Wskazano na potrzebę dokładnego zapoznania się z dokumentacją producenta oraz schematami połączeń.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA