logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Indukcja Amica PI6140WTK - przepalony filtr, wciąż rozłączają bezpieczniki

Piotrasns2 10 Mar 2020 23:26 2052 4
REKLAMA
  • #1 18523437
    Piotrasns2
    Poziom 2  
    Witam mam taki przypadek.
    Indukcja działa bez problemów przez 4 lata. Ostatnio położyłem odpowiedni garczek na indukcji uruchomiłem strzeliło błysnęło i bezpieczniki rozłączyły! Rozebrałem indukcję zauważyłem przepaloną ścieżkę na filtrze napięcia zdjęcie.
    Postanowiłem podłączyć indukcję na jedną fazę. Indukcja działa tylko na lewej stronie górne małe pole i dolne duże pole prawa strona jak chciałem uruchomić to rozłączały wszystkie bezpieczniki. Zakupiłem nowy filtr napięcia i zamontowałem, podłączyłem na dwie fazy tak jak było na początku i niestety to nic nie dało, prawe pole błysnęło strzeliło i rozłączyły esy. Na płycie głównej z wierzchu i od spodu nie widać żadnego osmolenia albo przepalenia.
    Indukcja Amica PI6140WTK - przepalony filtr, wciąż rozłączają bezpieczniki Indukcja Amica PI6140WTK - przepalony filtr, wciąż rozłączają bezpieczniki
    Jak widać na zdjęciu płyta ma zabudowę bliźniaczą, od środka w lewą stronę jest sprawna części, a od środka w prawą stronę ta część niesprawna. Po pomiarach omomierzem zauważyłem, że są inne wskazania na tranzystorach przyklejonych do dużego radiatora miedzy tymi dwiema stronami. Na jednej stronie znajdują się dwa małe i jeden duży np.: H30R1203 HBE505 zdjęcie.
    Indukcja Amica PI6140WTK - przepalony filtr, wciąż rozłączają bezpieczniki
    Czy wymiana tych tranzystorów coś by pomogła? Albo czy może miał ktoś podobny przypadek? Albo iść na łatwiznę i kupić całą płytę główną nową za 850 zł bo niema szans do tego dość.
    Pozdrawiam
    Edit:

Jak podłączę kuchenkę z odłączonymi niedziałającymi polami i przesunę gorący garczek na te pole to mi czujniki termiczne pokażą, że jest ciepłe pole. Gdy chce uruchomić takie pole to wybieram np.: siłę grzania 9 i na wyświetlaczu wszystko działa więc procek raczej sprawny, tylko brakuje tego charakterystycznego kliknięcia 😊, ale to akurat oczywiste bo te dwa talerze indukcyjne odłączam żeby żona cokolwiek mogła ugotować i się nie martwię, że przez przypadek uruchomiłaby te niedziałające bo by rozłączyły esy...
    Indukcja Amica PI6140WTK - przepalony filtr, wciąż rozłączają bezpieczniki Indukcja Amica PI6140WTK - przepalony filtr, wciąż rozłączają bezpieczniki
  • REKLAMA
  • #2 18523616
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 752
    Tranzystory najpewniej pomierzyć po odlutowaniu. Jeśli piszesz, że są inne wskazania, to stawiam na te tranzystory, bo jeśli wyzwala bezpieczniki, po włączeniu niedziałającej strefy to jest skutek uszkodzonych tranzystorów, które robią zwarcie po włączeniu.

Zrób jeszcze taki test odlutuj tranzystory z uszkodzonej strony i wtedy spróbuj czy ci wyłączą bezpieczniki po włączeniu uszkodzonej strefy, jeśli ci nie wyzwoli bezpieczników, to jest szanse, że po wymianie tranzystorów płyta ruszy. Pamiętaj, że tam są dwa tranzystory jeden duży na radiatorze i mały sterujący SMD SOT-23. Po wylutowaniu tranzystorów posprawdzaj dokładnie wszystkie rezystory w tym obwodzie. Pozdrawiam
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #3 18524315
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2277
    Witam

Z mojej strony mogę dodać , sprawdź kondensatory MKP i tranzystory z pewnego źródła oraz sprawdź sterowanie czy nie masz jakiegoś elementu uszkodzonego.
  • REKLAMA
  • #4 18524609
    skryn
    Specjalista AGD
    Ocena: 1008
    Tranzystory/tranzystor IGBT zwarte/zwarty.
    Dalsza zabawa nie ma sensu.
    Zakupić nowy moduł z gwarancją serwisu przy montażu i wtedy ścigać serwis. Kosztuje to mniej więcej trzy czwarte nowego urządzenia.
    Zabudowę masz głęboko tam, gdzie serwis nie sięga. To ich brocha.
    Tyle w temacie.
  • #5 21272499
    michal2510
    Poziom 6  
    Ocena: 15
    Witam, mam taką samą Amicę i wyzwala bezpieczniki - wylutowałem jeden tranzystor i zaczęła działać ale tylko 3 pola. Zamówiłem nowy tranzystor i teraz rozłącza różnicówkę więc zwarcia nie ma tylko jakieś przebicie ale gdzie szukać? Może dałem za dużo pasty termoprzewodzącej i dotyka gdzieś?
REKLAMA