logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić regulator obrotów w maszynie do szycia?

merylend 15 Mar 2020 21:06 5859 17
  • #1 18533838
    merylend
    Poziom 9  
    Ocena: 20
    Mam starą maszynę do szycia Łada (chyba czeska). Niestety regulator w żeliwnej obudowie popękał, pewnie ze starości. Mała szansa, że dostanę taki sam, ale mam regulator polski od Łucznika. Przypuszczam, że można go jakoś dostosować, ale nie bardzo się na tym znam. Zwłaszcza, że maszyna ma podłączony na stałe zasilacz.
    Załączam fotki maszyny, zasilacza i regulatorów obrotów.
    Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi.
    Jak przerobić regulator obrotów w maszynie do szycia? Jak przerobić regulator obrotów w maszynie do szycia? Jak przerobić regulator obrotów w maszynie do szycia? Jak przerobić regulator obrotów w maszynie do szycia?
  • #4 18534402
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 792
    Podłącz pedał szeregowo z silnikiem.
  • #5 18534532
    merylend
    Poziom 9  
    miroslaw wielki napisał:
    Tam pewnie masz węglowe płytki które ściskane zmniejszają opór? Rozbierz to żeliwo i sprawdź czy są rury a w środku czarne krążki? Jakoś tak to leciało.

były takie krążki, ale jak pękło, to się rozsypały, niektóre popękały, wywaliłem je bo i tak nic z tym nie zrobię

Dodano po 47 [sekundy]:

Zbigniew 400 napisał:
    Podłącz pedał szeregowo z silnikiem.

No właśnie nie wiem jak to zrobić. Oryginalnie prąd szedł przez transformator do regulatora i silnika. W nowym prąd podłącza się do maszyny, a potem do pedała.
    Dla mnie to czarna magia...

Dodano po 40 [minuty]:

niewolno2 napisał:
    Jakie parametry posiada pedał który chcesz zaadoptować?

Na zdjęciu są wszystkie dane
    Jak przerobić regulator obrotów w maszynie do szycia?
  • #6 18534614
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3365
    merylend napisał:
    Oryginalnie prąd szedł przez transformator do regulatora i silnika
    I prawdopodobnie tak musisz zostawić, bo silnik chyba na 110V. Transformator jest potrzebny silnikowi, a nie regulatorowi i musi zostać. Nowy regulator wpinasz na miejsce starego. Reszty układu elektrycznego nie ruszasz.
    Bardzo ubogi i niedokładny opis i trudno coś na 100% stwierdzić.
  • #7 18535347
    merylend
    Poziom 9  
    [quote="zhudomel"]
    merylend napisał:
    Bardzo ubogi i niedokładny opis i trudno coś na 100% stwierdzić.

Napisz co potrzebujesz, opisy, zdjęcia? Na białym zasilaczu są parametry (fot powyżej) zdaje się że są podobne jak na czarnym pedale.

Pedał od Łucznika, który chcę przystosować ma tak: wtyczka od prądu - kabel do maszyny zakończony potrójną wtyczką. Z tej wtyczki drugi kabel wychodzi do pedała (fotka poniżej)
    Nie rozumiem tej potrójnej wtyczki, bo dwa przewody idą od gniazdka z prądem, dwa przewody powinny być do pedała - tam i z powrotem, a tu są 3 przewody. Pewnie coś źle rozumuję, ale nie wiem jak to jest.

Czy to oznacza, że transformator jest przy silniku, czy w pedale?
    Bo jeśli transformator jest przy silniku, to czy będzie dobrze jeśli doprowadzę przewód od pedała i podłączę go w miejsce starego regulatora.

Ale jeśli transformator jest w pedale, to nie mam pojęcia jak podłączyć, żeby nie spalić silnika.
    Jak przerobić regulator obrotów w maszynie do szycia? Jak przerobić regulator obrotów w maszynie do szycia?
  • #8 18535714
    zhudomel
    Specjalista AGD
    merylend napisał:
    Napisz co potrzebujesz, opisy, zdjęcia?
    Tak, oryginalnego układu elektrycznego jaki jest w maszynie.
    Nowy pedał poskładaj tak jak był. Wszyscy wiemy, jak w środku wygląda.
    Pisałem już, że prawdopodobnie
    zhudomel napisał:
    Nowy regulator wpinasz na miejsce starego. Reszty układu elektrycznego nie ruszasz.

Dodano po 2 [minuty]:

merylend napisał:
    Pedał od Łucznika, który chcę przystosować ma tak: wtyczka od prądu - kabel do maszyny zakończony potrójną wtyczką. Z tej wtyczki drugi kabel wychodzi do pedała (fotka poniżej)
    Nie rozumiem tej potrójnej wtyczki, bo dwa przewody idą od gniazdka z prądem, dwa przewody powinny być do pedała - tam i z powrotem, a tu są 3 przewody. Pewnie coś źle rozumuję, ale nie wiem jak to jest.
    To na razie jest nieistotne, bo instalację elektryczną w maszynie masz, tylko nie wiemy jaką.
  • #9 18535990
    merylend
    Poziom 9  
    to co znalazłem w maszynie, mam nadzieję że o to chodziło i będzie pomocne, bo nie wiem co jeszcze mógłbym podesłać

Jak przerobić regulator obrotów w maszynie do szycia? Jak przerobić regulator obrotów w maszynie do szycia? Jak przerobić regulator obrotów w maszynie do szycia? Jak przerobić regulator obrotów w maszynie do szycia?
  • #10 18536572
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Do starego regulatora były podłączone 2 przewody (Jak? Nadal nie pokazałeś) i te same 2 przewody podłączasz do nowego regulatora. Reszta bez zmian.
  • #11 18536658
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5149
    Warto by poszukac nowego typu pedalu z regulatorem fazowym na triaku i wstawiajac rezystor szeregowo z potencjometrem pozbyc sie transformatora. Silnik komutatorowy 110 VAC/VDC. Osobiscie zastosowal bym ten pedal
    https://galerialucznik.pl/pl/products/pedaly-...obrotow/pedal-do-maszyny-helena-2060-616.html wraz z regulatorem
    np. https://www.emag.pl/regulator-obrotow-mocy-napiecia-silnika-2000w-230v-288/pd/DV1QXGBBM/ . Można ustawić potencjometr po zamianie go na montażowy (PR) na napięcie wyjściowe 110 VAC, a pedał - potencjometr włączyć szeregowo z żółtym przewodem regulatora. Potrafisz ? :D
  • #12 18536677
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Na scemacie masz rezystor /pedał/.
    Podłacz tam nowy pedał.
  • #13 18538801
    merylend
    Poziom 9  
    zhudomel napisał:
    Do starego regulatora były podłączone 2 przewody (Jak? Nadal nie pokazałeś) i te same 2 przewody podłączasz do nowego regulatora. Reszta bez zmian.

Na pierwszej fotce widać jak było podłączone. Czerwony przewód idzie od wyłącznika do regulatora, czyli jak rozumiem jest z prądem. Niebieski idzie od regulatora do silnika.

Pytanie teraz o podłączenie pedała, który przewód podłączyć do którego (fot. 2) czerwony z czerwonym czy odwrotnie?

Jak przerobić regulator obrotów w maszynie do szycia? Jak przerobić regulator obrotów w maszynie do szycia?

Dodano po 1 [minuty]:

Zbigniew 400 napisał:
    Na scemacie masz rezystor /pedał/.
    Podłacz tam nowy pedał.

Schemat to dla mnie czarna magia, ale zamieściłem fotki, bo nie wiem który kabel do którego podłączyć.

Dodano po 6 [minuty]:

Krzysztof Kamienski napisał:
    Warto by poszukac nowego typu pedalu z regulatorem fazowym na triaku i wstawiajac rezystor szeregowo z potencjometrem pozbyc sie transformatora. Silnik komutatorowy 110 VAC/VDC. Osobiscie zastosowal bym ten pedal
    https://galerialucznik.pl/pl/products/pedaly-...obrotow/pedal-do-maszyny-helena-2060-616.html wraz z regulatorem
    np. https://www.emag.pl/regulator-obrotow-mocy-napiecia-silnika-2000w-230v-288/pd/DV1QXGBBM/ . Można ustawić potencjometr po zamianie go na montażowy (PR) na napięcie wyjściowe 110 VAC, a pedał - potencjometr włączyć szeregowo z żółtym przewodem regulatora. Potrafisz ? :D

Czy potrafię? Kurczę zrozumiałem co piąte słowo, np. poszukać, nowy typ, pozbyć się itp. Mam tylko nadzieję, że mnie nie obrażasz :D
    Naprawdę nic nie zrozumiałem. Potrzebuję łopatologicznego wyjaśnienia jak dla 5-latka. Najprościej - jak podłączyć pedał, ale doceniam chęć pomocy.
    pozdrawiam
  • #14 18538853
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5149
    merylend napisał:
    Pytanie teraz o podłączenie pedała, który przewód podłączyć do którego (fot. 2) czerwony z czerwonym czy odwrotnie?
    Bez różnicy.
  • #15 18539581
    merylend
    Poziom 9  
    Krzysztof Kamienski napisał:
    merylend napisał:
    Bez różnicy.

Jesteś pewny? To po co w takim razie na pedale i na wtyczce są rozróżnione styki? Jeden poziomy, a drugi pionowy?
  • #16 18539821
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Przecież to rezystor zmienny.
  • #17 18539969
    zhudomel
    Specjalista AGD
    merylend napisał:
    po co w takim razie na pedale i na wtyczce są rozróżnione styki? Jeden poziomy, a drugi pionowy?
    Producent pewnie wie. Tutaj to nie ma znaczenia.
  • #18 18543878
    merylend
    Poziom 9  
    Cytując klasyka "Albercik, to działa" :)
    Wielkie dzięki wszystkim za pomoc, bez Was bym sobie na pewno nie poradził.
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z wymianą regulatora obrotów w starej maszynie do szycia Łada, której oryginalny regulator popękał. Proponuje użycie regulatora od maszyny Łucznika, ale nie wie, jak go podłączyć, zwłaszcza że maszyna ma zasilacz podłączony na stałe. W dyskusji poruszane są kwestie dotyczące podłączenia nowego regulatora, w tym konieczność zachowania transformatora oraz sposób podłączenia przewodów. Użytkownik prosi o jasne instrukcje dotyczące podłączenia pedała i regulatora, a także o wyjaśnienie różnic w przewodach. Ostatecznie, po uzyskaniu pomocy, użytkownik wyraża wdzięczność za wsparcie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA