Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Automatyka ogulnie i studia

Sasquatch 29 Sep 2005 11:44 7504 43
Renex
    Sasquatch
    Level 11  
    Mam takie pytanko. Jestem w 2 klasie LO i powoli zbliża se matura. Na 100% będe pisał matemeatyka na poziomie rozszerzonym i może Fizyke, ale wątpie. Mam pare pytań.
    1.Czy z tym, mam szanse sie dostać na studia: Automatyka i Robotyka?
    2.CO to jest wogule ten kierunek? Szukałem sporo w necie, ale wciąź nie wiem an czym dokładnie polega. Czy to bardziej programowanie, czy budowanie maszyn? Gdzie można po tym znaleźć prace? I czy wogule można...
    3.Czy jeżeli chciałbym poznać podstawy elektroniki itp. żeby zbudować prostego robota <wiem, jest temat>
    " Zakladam, ze znacie choc podstawy elektroniki analogowej i cyfrowej... Bo jak nie, to... "
    Ja właśnie nie znam tych podstaw.
    Moglibyście mi podać tytuł jakiejś książki lub cos w tym stylu z czego moge sie tego nauczyć?
    4. Jakie narzędzia są potrzebne do takiej zabawy? Lutownica, śrudokręt, czy co?
    5.Jakie trzeba znać języki programowania i po co? Jak wyżej: jakie książki polecacie? Teraz mam bardzo rzadko dostęp do mojego komputera, więc chciałbym coś czego sie można bez niego uczyć... (na kompa wchodze tylko w weekendy)

Z góry dziękuje za pomoc. Jeżeli odpowiedzi do poszczegulnych pytań powiły się na forum wcześniej, to przepraszam, ale to jest 23 strony, a ja mam teraz mało czasu bo pisze na lekcji informatyki.

Tomasz.
  • Renex
  • Helpful post
    q_n_a
    Level 13  
    Quote:
    ...
    2.CO to jest wogule ten kierunek? Szukałem sporo w necie, ale wciąź nie wiem an czym dokładnie polega. Czy to bardziej programowanie, czy budowanie maszyn? Gdzie można po tym znaleźć prace? I czy wogule można...

Matematyka, fizyka, teoria elektroniki, teoria automatyki. Z praktyki to najczęściej laborki gdzie badasz zachowanie się gotowych zestawów. Z programowaniem też możesz się zetknąć.

Quote:

4. Jakie narzędzia są potrzebne do takiej zabawy? Lutownica, śrudokręt, czy co?

Lutownica, miernik, zasilacz, szczypce (ja używałem małych kombinerek), przycinak (ja używałem obcinarek do paznokci)...
    Najlepiej na początek składać gotowe zestawy.

Quote:
    5.Jakie trzeba znać języki programowania i po co? Jak wyżej: jakie książki polecacie? Teraz mam bardzo rzadko dostęp do mojego komputera, więc chciałbym coś czego sie można bez niego uczyć... (na kompa wchodze tylko w weekendy)

Zacząłbym od podstaw informatyki, może jakiś język wysokiego poziomu np. C, poznać procesory i język maszynowy. Książek masa
  • Helpful post
    rasbas
    Level 14  
    Witaj. Automatyka i robotyka to chyba jeden z najbardziej rozległych kierunków na studiach. To czego będziesz się uczył zależy od wyboru wydziału. Zakładam, że będziesz chciał wybrać wydział tzw. elektryczny. Na pierwszym roku co byś nie wybrał to jest tylko praktycznie matematyka i fizyka. Obecnie na studiach zaczyna się programowanie od C i C++. Tak jak kolega powyżej napisał będziesz miał kupe różnych laborek. (Biedni ludzie po liceach) A swoją drogą to ciekawe czemu na takich kierunkach są prawie tylko ludzi po liceum (u mnie na 24 osoby w gr tylko 4 jest po technikum). Zetkniesz się też oczywiście z rysunkiem technicznym, jakimś maszynoznawstwem itd. a potem to już zależy od specjalizacji.
    Pozdrawiam
    Sasquatch
    Level 11  
    Quote:
    Po ile takie zestawy są i gdzie je kupić? nawt nie wiem jak to sie nazywa :|.
    Quote:
    Książek masa
    Torytycznie tak, ale większość jest pisane pod kątem kogoś kto coś umie w tym temacie. Mógłbyś mi podac jakąś książke<tytuł> naprawde dla początkujących?

Dalej: Gdzie można studiować Automatyke i Robotke?

Czy jest po tym zawód?

Dobrze płatny?

Czy trzeba dużo kas żeb sie tak bawić w domu?
  • Renex
  • Helpful post
    valarian
    Level 22  
    Zestawy: poszukaj kitow AVT, Jabel, Nord Elektronik...
    Ksiazki ciezko jakies polecic... Moze zacznij od biblioteki, tam znajdziesz cos z tytulem "...dla poczatkujacych"...
    Automatyke i Robotyke mozna studiowac na wielu Politechnikach, m.in we Wroclawiu, Poznaniu, Gdansku...
    A kasy... No coz, to pojecie wzgledne, bo majetnosc kazdy ma inna... Ale pierwsze "wytwory" mozna zrobic z ogolnodostepnych przedmiotow, wystarczy troche poszukac... Jedynie elektronika troche zajmie [choc czesc elementow zawsze mozna wyciagnac z "dawcow organow": starych elementow od kompa, urzadzen itp]...
  • Helpful post
    McRancor
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Szukasz czegoś o AiR, ale czego konkretnie? Czy interesują Cie roboty ganiające po stole i mniej lub bardziej głupie, czy machanie ramieniem robota? Bo jeśli to pierwsze to na tym forum i na przerwach, a jeśli to drugie to właśnie to to czego uczą. No i fizyka i matma na kosmicznym poziomie. Ciekawy kierunek, u mnie (Wrocłąw) masa ludzi na bardzo wysokim poziomie (mat/fiz)

A książki Sobie na razie odpuść i rwij panny w liceum bo na studiach już dziewuch nie ma, a książki jeszcze będziesz na pamięć znał!
  • Helpful post
    q_n_a
    Level 13  
    Quote:
    Po ile takie zestawy są i gdzie je kupić?

szukaj w sklepach elektronicznych - także internetowych prawie we wszystkich są dostępne często nazywane z anielska kit

Quote:
    Mógłbyś mi podac jakąś książke<tytuł> naprawde dla początkujących?

dla mnie biblią początkującego C kodera powinno być:
    N.Wirth, Algorytmy+struktury danych=programy
    B.W.Kernighan, D.M.Ritchie, Język C
    są to pozycje historyczne ale podstawowe
    potem naprawdę wybór jest niesamowity może
    B.Eckel, Thinking in C++ (to jest polski tytuł)

Quote:

na większości uczelni techniczych gdzie jest elektryka, elektronika

Quote:
    Czy jest po tym zawód?

nie pracuję w zawodzie :-(
    choć we wczesnych latach 90 pracowałem i to jeszcze na studiach i miło to wspominam

Quote:

mniej niż wtedy kiedy ja zaczynałem, ale uwaga sklepy elektroniczne w np. moim mieście oferują elementy kilkaset % drożej niż w internecie
    wszystko zależy co chcesz zrobić, ceny kit-ów to kilkanaście-kilkadziesiąt zł

A
    Sasquatch
    Level 11  
    OK dzięki bardzo za pomoc. Jestem Wam wdzięczn. Może dołącze do grona Robotków polskich ;) Narazie Wam
  • Helpful post
    rasbas
    Level 14  
    Każdy chwali swoje, a więc ja proponuję AGH Kraków. Jak kolega powyżej napisał, ciesz się z życia puki możesz, bo na pierwszym roku szczególnie nie ma czasu na panny :] Co do nauki elektroniki, to wg mnie nic na siłe. Jak masz dostęp do internetu to masz wszystko. Czy kupowanie jakichś książek i że tak powiem nauka jakichś wzorów itd ma jakiś sens ?? Dla kogoś, kto średnio orientuje się w elektronice jest to zapewne czarna magia. Można się tylko niepotrzebnie zrazić. Na początku jak dla mnie wzm. operacyjne - jakaś czarna magia, nie wspomne już o uP itd. Gwarantuję Ci, że musiał byś być nie lada fenomenem, aby po przeczytaniu jakiejś książki powiedzieć z ręką na sercu - przecież to banalne jest. Wg mnie praktyka czyni mistrza i trzeba ciągle coś konstruować i mieś "zacięcie"do tego, aby to polubić. Nie chce Cię w żaden sposób zrazić albo cuś ;) chcę Cie tylko przygotować na wiele porażek, czasami nawet dosyć kosztownych. (sic!) Życzę powodzenia i pamiętaj, teoria z praktyką musi iść w parze.
    Sasquatch
    Level 11  
    rasbas: Masz na myśli wydział; Elektrotechniki, Automatyki, Informatyki i Elektroniki, czy :Inżynierii Mechanicznej i Robotyki??

Potem:Czy dobrze tam uczą tego? Bo do Krakowa nie tak daleko.

Daj mi ktoś linka do sklepu internetowego z kotowym zestwem do składania. Plis.

Dodano po 5 [minuty]:

I niech ktoś mi wyjaśni co nieco odnośnie tych kitów. Bo szukam po necie i szukam i jakieś dziwne stronki znajduje z różnymi wiertarkami czy czymś.... Nie ma jakiegoś zestaw np. samochodzik zdalnie sterowan cz coś?

Dodano po 13 [minuty]:

I niech koś mi wjaśni jak sie czta te obrazki techniczne, pełno kresek jakieś strzałki itp.
  • Helpful post
    q_n_a
    Level 13  
    Sasquatch wrote:

I niech ktoś mi wyjaśni co nieco odnośnie tych kitów. Bo szukam po necie i szukam i jakieś dziwne stronki znajduje z różnymi wiertarkami czy czymś.... Nie ma jakiegoś zestaw np. samochodzik zdalnie sterowan cz coś?

GOOGLE na prawdę nie boli

pierwsze z brzegu:
    http://sklep.avt.com.pl/go/_category/index.php?cidc=id_38
    http://sklep.avt.com.pl/go/_category/index.php?cidc=id_84

wybierz coś co by Ci się przydało albo zainteresowało i kup

Sasquatch wrote:

I niech koś mi wjaśni jak sie czta te obrazki techniczne, pełno kresek jakieś strzałki itp.

ups
    no to bez książek się nie da, choć myślę, że w internecie też można znaleźć info dla początkujących o elektronice
    tak w skrócie kreski to druty łączące elementy a pozostałe obrazki to elementy rezystory, kondensatory, diody, tranzystory .............
  • Helpful post
    rasbas
    Level 14  
    Ja proponuje EAIiE, ale to zależy czego szukasz. I rok to wszędzie praktycznie to samo. Różni się jedynie poziomem. Na EAIiE jest oczywiśćie wyższy niż IMIRze. Na EAIiE masz więcej elektroniki, mechartoniki i programowania. Na IMIRze jest za to dużo mechaniki, rysunków technicznych itd.
    Sasquatch
    Level 11  
    Quote:
    Ja proponuje EAIiE, ale to zależy czego szukasz. I rok to wszędzie praktycznie to samo. Różni się jedynie poziomem. Na EAIiE jest oczywiśćie wyższy niż IMIRze. Na EAIiE masz więcej elektroniki, mechartoniki i programowania. Na IMIRze jest za to dużo mechaniki, rysunków technicznych itd.

Co to dokładnie jest mechatronika? Czy EAIiE to Akademia Górniczo-Hutnicza w Krakowie?

JAk tak to ile w tym roku trzeba było mieć pkt. żeby sie dostać?

Są 2 działy AiR:
    na wydziałach:
    -Elektrotechniki, Automatyki, Infotmatyki i Elektroniki

Automatyka i robotyka (m) specjalności: komputerowe systemy sterowania, informatyka w sterowaniu i zarządzaniu i
    -Inżynierii Mechanicznej i Robotyki

automatyka i robotyka (m) specjalności:
    automatyka i metrologia, robotyka i mechatronika, mechatronika.

Który wydział lest lepszy? Na który starać sie dostać?

Czym zajmuje sie MEchatronika?????
  • Helpful post
    McRancor
    Tu masz o mechatronice:
    http://studia.korba.pl/sciezki_edukacyjne/studia_techniczne/1,14037,2315,art.html

Moim zdaniem udeżaj na wydział elektroniczny, poziom najwyższy z innych AiRów (Wnioskuję po progach punktowych i opiniach wykładowców, osobiście nie wiem jak jest na innych wydziałach)

No i chyba AiR na Elektronice jest najciekawszy, bo piszesz programy, bawisz się prawdziwymi robotami itd.

Tak jest u mnie we Wrocku, myśle że u Ciebie odpowiednikiem będzie wydział Informatyki i Elektroniki
    Sasquatch
    Level 11  
    Czemu przestano [rowadzić kurs na stronce? Elektroniczny? Czy będzie wznowiony?
  • Helpful post
    zulusses
    Level 2  
    ja natomiast polecam Wydział Mechatroniki na Politechnice Warszawskiej, gdzie mozna sie specjalizowac m.in. w robotyce mobilnej
    Ale ostrzegam ze studia sa ciezkie.
    Sasquatch
    Level 11  
    Wiem. Niech ktś mi wymieni uczelnie i jakie sa tam specjalizacje i wdziały <akurat to wiem> al niech mi je tez opisze <bo tego luz nie wiem>. Ładnie prosze :P
  • Helpful post
    Inkwizycja
    Level 29  
    Fajnie ,że masz marzenia i chcesz się uczyć.

Żeby znaleźć po studiach pracę musisz jeszcze mieć układy sam dyplom nie wystarczy. Święte oburzenie ale taka jest prawda. W realnym świecie liczą się tylko znajomości. Nie masz ich stoisz w Auchan i doradzasz ludziom jakie maja kupować komputery nawet jeśli dyplom masz na 5. Możesz być głąbem i dostaniesz super posadkę ( no i pensyjkę) w KGHM tylko dlatego bo twój wujek jest za-za dyrektora do spraw małoważnych

Wybierz taki kierunek po którym faktycznie będziesz coś umiał zrobić praktycznego: zaprogramować obrabiarkę , sterownik PLC, naprawić telewizor :) ,telefon komórkowy. Mało kto poszukuje projektantów robotów ( chyba tylko na zachodzie) , elektroników o specjalizacji: obwody grubowarstwowe technologia ( czy jakoś tak :D ) .

Ps. fajne posadki zostały obsadzone ludźmi którzy kończyli studia w 90-92r –było zapotrzebowanie na nowe technologie i pracodawcy brali wszystkich . Teraz mamy nasycenie rynku pełno - absolwentów i naprawdę trudno znaleźć coś ciekawego. Pocieszające jest tylko to ze coraz mniej ludzi idzie na kierunki typowo techniczne i w tym jest nasza nadzieja.
  • Helpful post
    McRancor
    Inkwizycja wrote:
    Fajnie ,że masz marzenia i chcesz się uczyć.
    Ps. fajne posadki zostały obsadzone ludźmi którzy kończyli studia w 90-92r –było zapotrzebowanie na nowe technologie i pracodawcy brali wszystkich . Teraz mamy nasycenie rynku pełno - absolwentów i naprawdę trudno znaleźć coś ciekawego. Pocieszające jest tylko to ze coraz mniej ludzi idzie na kierunki typowo techniczne i w tym jest nasza nadzieja.

No nie przesadzaj, ja robie uczelnie we Wrocku, w Kobierzycach tworzy się fabryka LCD, a troche wstecz SIEMENS otwierał SDC (Software Development Center) i wziął sporo osób z tutejszej polibudy.

Także z posadkami nie jest tak źle, a KGHM to temat rzeka, lepiej nie przytaczać, bo się ludzie zdegustują...
    Sasquatch
    Level 11  
    KGHM co to jest??
  • Helpful post
    Inkwizycja
    Level 29  
    KGHM- polska miedź.

Tak wzieli z programu pierwsza praca czy absolwent za 480zł (czy coś koło tego :D ). Tak , Siemens ale na przedstawicieli handlowych- taki firokrążca :D ( organizuje prezentacje i probuje cos sprzedać) A ja skończyłem politechnike też we wrocku tylko w 2001r i trochę za ten czas sie napatrzyłem na "prawdziwe życie". Jeszcze raz powiem tylko układy.
  • Helpful post
    emus
    Level 16  
    Witam.
    20 lat temu po ciężkich studiach (30-35 godzin w tygodniu, 30-60 ćwiczeń laboratoryjnych na semestr, około 30 egzaminów) skończyłem automatykę na Politechnice Śląskiej. Pracuję jako automatyk.
    Z perspektywy tych lat moje doświadczenia są następujące:
    1. Jeśli pracuje się w elektrowni to lepiej być elektrykiem.
    2. Jeśli pracuje się w przemyśle chemicznym to lepiej być chemikiem.
    3. Jeśli pracuje sie w przemyśle wydobywczym to lepiej być górnikiem.
    4. Wyżej wymienione przemysły przeszły restrukturyzację i przeważnie automatyków wygoniono do spółek które ledwie wegetują a zarobki w nich wystarczają na suchy chleb i wodę (oczywiście nie ma przyjęć do pracy). W macierzystych zakładach jest zaledwie kilka ( zależy od wielkości firmy) stanowisk dla automatyka.
    5. Automatyk jest chłopcem do bicia, bo to na jego urządzeniach widać wszelkie problemy technologiczne, mechaniczne, elektryczne, a a NIKT nie wierzy że te urządzenia są sprawne.
    To stada elektryków, mechaników, chemików, górników są PANAMI, samotny automatyk to SŁUGA.
    6. Można pracować jako komiwojażer firm zagranicznych produkujących automatykę tylko ile jest takiej pracy?
    7. W Polsce nie ma ośrodków badawczo rozwojowych automatyki
    8. Nieliczne polskie firmy branży automatyki ledwo wiążą koniec z końcem

Jeżeli dalej masz zamiar studiować automatykę to życzę szerokiej drogi.

Jeżeli masz znajomości a potrzebne ci są tylko tytuły to wybierz jakieś mało stresujące i zajmujące mało czasu studia.
    emus
  • Helpful post
    isiah
    Level 12  
    Bardzo pesymistyczna ta wizja studiow, nie do konca prawdziwa. Tez powoli koncze studia na AEiI (Politechnika Slaska) no i prawda jest taka ze niczego konkretnego Cie tam nie naucza, z praca super dobrze tez nie jest ale nie jest az tak zle, wiekszosc znajomych pracuje w swoim lub zblizonym zawodzie i nie narzeka az tak bardzo.
    Sasquatch
    Level 11  
    Ile sie zarabia po tym? A ile zarazbia przeciętny informatyk??
  • Helpful post
    Devil92
    Level 12  
    Co do książek www.btc.pl ja tam wszystko kupuje a mam 13 lat i wiem dosyć dużo :D szczególnie jak robić świerszcza który wnerwia brata :D
  • Helpful post
    azbestzciasta
    Level 11  
    Z książek dla baaardzo początkujących polecam "Wyprawy w świat elektroniki" Piotra Góreckiego - są to podstawy elektroniki analogowej z praktycznymi ćwiczeniami.
  • Helpful post
    grudziu
    Level 16  
    Sasquatch wrote:
    Quote:
    Po ile takie zestawy są i gdzie je kupić? nawt nie wiem jak to sie nazywa :|.
    Quote:
    Książek masa
    Torytycznie tak, ale większość jest pisane pod kątem kogoś kto coś umie w tym temacie. Mógłbyś mi podac jakąś książke<tytuł> naprawde dla początkujących?
    Czy jest po tym zawód?
    Dobrze płatny?

cześć
    ja jestem studentem AiR z Gdańska. Politechnika Gdańska ma dwa kierunki AiR - na ETI (Elektornika, Telekomunikacja i Informatyka) i na wydziale EiA (Elektrotechnika i Automatyka). Z tego co mi sie wydaje to jest wiele miejsc w Polsce gdzie można studiować AiR na najróżniejszych wydziałach.

Same studia bywają trudne - zwłaszcza w okresie sesji - ale jeżeli tylko chcesz to na pewno dasz sobie rade. Ja jestem po liceum i faktycznie tym co kończyli technikum łatwiej szły laborki, za to nieraz mieli większe problemy na ćwiczeniach z np analizy matematycznej czy algebry liniowej.
    Oczywiście nie zawsze tak jest, a po paru około 3 latach różnice między LO i technikum powoli przestaną istnieć.

W liceum miałem oceny koło czwórki (4-5 przedmioty ścisłe ; 3-4 reszta) i tylko kiedy trzeba bylo to sie przykładałem mocniej do nauki, a na studiach spokojnie sobie radze, czasem mi sie coś trafi na poprawke jednak przeważnie mam wrzesień wolny; jednak wszystko to kosztem większej ilości h nad książkami

Jesli chodzi o tytuły ksiązek - dla chcącego nic trudnego, na pewno jak zaczniesz szukać znajdziesz dużo dobrych ksiązek dla początkujących. Musisz tlyko sprecyzować dokladniej dziedzinę! (programowanie, maszyny, automatyka itp)

Pracy ponoć jest dużo i będzie! ja do tej pory odbyłem tylko praktyki więc jeszcze za bardzo w temacie miejsc pracy nie jestem (aczkolwiek jestem na 4tym roku i powoli zaczynam sie rozglądać) na penwo przydatne będą jakieś układy/znajomości, ale bez nich też sie obejdzie
    Sasquatch
    Level 11  
    W wie ktoś ile zarabia Robotyk, ile elektronik, ile informatyk? Takie poruwnanie pensji?
    McRancor
    Tego nie można porównać, bo to zależy od miejsca pracy, stażu, kwalifikacji itp.