logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór studiów: Elektronika i Telekomunikacja czy Automatyka i Robotyka?

Konan Marian 22 Sty 2006 17:34 6099 8
REKLAMA
  • #1 2207404
    Konan Marian
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Stoje przed życiowym wyborem. Interesuje się elektroniką i chcę iść na studia, ale nie wiem na jaki kierunek: Elektronika i telekomunikacja, czy automatyka i robotyka. Jedno i drugie bardzo mnie interesuje. Ciekawi mnie wasze zdanie na temat tych dwóch kierunków - co moglibyście mi doradzić?

Jeżeli chodzi o moje hobby, to jest to: programowanie (c++ i basic), lubie konstruować mini roboty, ale też interesują mnie komputery i sprawy związane z telekomunikacją - kierowanie radiem (różnych urządzeń), akustyka.

proszę o wszelkie komentarze dotyczące tego tematu.
  • REKLAMA
  • #2 2208232
    volter
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    jeżeli nie masz problemów z fizyką (całki, ruchy drgające, pochodne funkcji) to polecam EiT. ja jestem na tym kierunku na politechnice w gliwicach i jakby nie fizyka to jest spoko a i kierunek przyszłościowy....
  • REKLAMA
  • #3 2208301
    krollew
    Poziom 20  
    Ocena: 154
    He, myk polega na tym, że zarówno na AiR jak i na EiT fizyka, matma i wszystko co się z tym wiąże jest w bardzo dużych ilościach...
    Kolega mógł jeszcze nie słyszeć co to całka, ruchy drgające i temu pokrewne tematy, ale na JAKICHKOLWIEK studiach technicznych się o tym dowie.
    Prawda jest taka, że pierwsze dwa lata studiów to matma i fizyka w najgorszym możliwym wydaniu, a pozostałe przedmioty tylko się z nią łączą (no może nie wszystkie :)). Dalej, owszem jest łatwiej, bo zakłądają że już znasz matmę i fizykę, więc nikt się podstaw nie czepia, ale i tak przedmioty bazują na matmie i fizyce (przywołane tu już całki i "drgawki").

No to Ci chyba uświadomiłem, że pewnych rzeczy nie ominiesz, a wybrać musisz sam, bo nikt nie weźmie odpowiedzialności za Twoje wykształcenie :D. Prawda jest też taka, że Twoja przyszła wiedza będzie w niewielkim stopniu przydatna w Twojej przyszłej pracy - dopiero nabranie doświadczenia w tym co będziesz robił zaowocuje.
  • #4 2208680
    Konan Marian
    Poziom 14  
    Cytat:
    Kolega mógł jeszcze nie słyszeć co to całka, ruchy drgające i temu pokrewne tematy, ale na JAKICHKOLWIEK studiach technicznych się o tym dowie.

Akurat wyżej wymienione tematy nie są mi obce. Jestem może w klasie maturalnej, ale całki ponadprogramowo sobie wziąłem, a tak wogle, to z matmy ucze się z podręczników akademickich, bo w tych zwykłych nie ma ciekawych (trudnych) zadań. Więc z matmy radze sobie dobrze, z fizy trochę gorzej, bo zadania na całki robie, ale wielu teoretycznych spraw nie potrafie wyjaśnić, a u nas fiza, to sama teoria - nawet zadań nie robimy.

Ale wracając. Chodzi mi o to, który z kierunków jest bardziej przyszłościowy. Nie bardzo wiem, co po jednym, czy drugim kierunku można robić. Lubie elektronikę, ale nie wiem w jaki sposób można na tym zarabiać. Czy ta praca (po studiach) ma polegać na odkrywaniu jakiś nowych konstrukcji, czy może na tworzeniu jakiś robotów wykorzystywanych do pracy przemysłowej.
  • REKLAMA
  • #5 2209738
    krollew
    Poziom 20  
    Ocena: 154
    No to masz pewny start na studiach, jak matmę masz na tym poziomie opanowaną co piszesz.
    Pamiętaj o tym, że nie koniecznie uda Ci się znaleźć pracę w branży :cry:
    Na mój gust na AiR jest mniej elektroniki niż na EiT (choć to pewnie zależy od danej uczelni) - jej nawet hobbystyczna znajomość jednak punktuje, do jesteś w stanie wykonać projekty, jakich inni nie potrafią :) EiT to już sama nazawa sugeruje...
    Po AiR możesz np. programować roboty przemysłowe na jakiejś linii produkcyjnej (to by chyba najlepiej odpowiadało programowi studiów), instalować sterowniki PLC, projektowąć jakieś sterowniki dedykowane, być przedstawicielem handlowym... :D niestety, to też jest możliwe. Innymi słowy możliwości jest wiele, sam zobaczysz jak trochę postudiujesz...
  • #6 2211213
    Konan Marian
    Poziom 14  
    Chyba wiem, co wybiorę. EiT wydaje się bardziej przyszłościowy (coraz łatwiej będzie znaleźć pracę). Świat staje się teraz "globalną wioską", a systemy komunikacyjne nadal wymagają wielu operatorów i konstruktorów.
    Robotyka chyba zostanie na drugim planie i będzie moim odwiecznym hobby :)

Jeszcze tylko takie pytanko: Na którym z tych kierunków jest więcej pracy przy mikrokontrolerach ( to jest moje ulubione zajęcie - najwięcej w nim znajduje radości :) ).
  • REKLAMA
  • #7 2211399
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    ...a czy czasem nie planujesz pojsc na Politechnike Wrocławska? Jesli tak to moge cos napisac odnosnie kierunku EiT. Pierwsze dwa lata to oprocz fizyki, analizy i algebry takie zjawiskowe kursy jak Elektrycznosc i magnetyzm, Teoria obwodow I, Teoria obwodow II (ogolnie druty to masakra)...do tego Teoria pola....zdarzy sie na pierwszym semestrze rysunek techniczny, oczywiscie troche programowania w C,C++...potem jest juz elektronika, projektowanie wzmacniaczy i oczywisice wszelakiego typu laborki. Ogolnie duzo matmy i fizyki na poczatku.
    ...a tak wogole, co Ci bede pisal, wejdz na stronke http://www.eka.pwr.wroc.pl/katalog/kk_spiskurs.php?rok=2005-2006&dat=dmeit.dat&sps=dmeit.sps i sam poczytaj o kursach...

Pozdrawiam
  • #8 2212651
    Konan Marian
    Poziom 14  
    Masz rację. Politechnika Wrocławska jest moją szkołą drugiego wyboru, tzn. jak nie dostane się na Akademię Górniczo-Hutniczą im Stanisława Staszica w Krakowie, to będe studiował we Wrocku. Tym bardziej, że tam mam drugie mieszkanie :)

chciałbym jeszcze znać odpowiedź na moje wcześniejsze pytanko:
    Cytat:
    ...Na którym z tych kierunków jest więcej pracy przy mikrokontrolerach...

Cytat:
    ...a czy czasem nie planujesz pojsc na Politechnike Wrocławska? Jesli tak to moge cos napisac odnosnie kierunku EiT.

Jeżeli masz trochę czasu i chęci, to możesz nam trochę to opisać - ja jestem bardzo zainteresowany. Tym bardziej, że to jest moja życiowa decyzja (który kierunek wybiorę).

z góry dzięki
  • #9 2212703
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    Ja skonczylem Informatyke na Wydziale Informatyki i Zarzadzania, jednak przez dwa lata studiowalem takze na EiT. Przez pierwsze bodajze 4 semestry praktycznie wogole nie mialem stycznosci z mikrokontrolerami. Tak naprawde wydaje mi sie (...wydaje mi sie, gdyz przerwalem drugi kierunek studiow z roznych wzgledow, glownie rodzina,praca i studia doktoranckie), ze wszystko tak naprawde zalezy od specjalizacji na jaka sie pozniej zdecydujesz. Oczywiscie slowo zdecydujesz jest troche nie na miejscu, gdyz wszystko jak zawsze i wszedzie rozbija sie o wyniki w nauce, tzn. kto ma wyzsza srednia ma wiekszy wybor i tak naprawde moze decydowac i wybierac specjalizacje. Z tego co pamietam to specjalizacje wybiera sie po 4 semestrze. Na kazdej ze specjalizacji zetkniesz sie z mikrokontrolerami,procesorami sygnalowymi,8051,AVR, itd. Najciezsze jak wszedzie sa wlasnie 4 pierwsze semestry gdzie bedziesz musial sie przebic przez fizyke, analize I i II, algebre (ta jest w sumie prosta), rownania rozniczkowe zwyczajne rzedu A...a rownolegle miernictwo elektroniczne 2 semestry, elektrycznosc i magnetyzm, mozna powiedziec ze pierwsza zapora na drodze sporej grupy studentow EiT, pozniej juz troche wieksze schody ;) czyli druty - Teoria obwodow I i II...w miedzyczasie Teoria pola, rysunek techniczny, polprzewodniki, ale to raczej w miare latwe do przejscia. Na EiT jest programowanie w C/C++ dwa semestry, pozniej chyba jeszcze systemy operacyjne i architektura komputerow. Nie uczeszczalem na te kursy wiec nie wiem co tam jest (mialem przepisane oceny z kierunku podstawowego). Do tego sa jeszcze przedmioty humanistyczne, od drugiego roku jezyki i w-f (bardzo szeroki wachlarz roznorakich zajec). Na EiT jest przyjmowana kupa ludzi, pamietam ze 3 lata temu jak tam bylem to na I roku bylo kolo 1000 luda, po I roku zostalo 450, po drugim 300....pozniej pewnie jeszcze mniej...ogolnie jest dosc duzy przesiew, punktow nie trzeba nie wiadomo ile, jak np na Informatyke lub inne kierunki, jednak jak sie nie przysiadzie od poczatku to mozna szybko zakonczyc edukacje wyzsza :)

Jezeli natomiast chodzi o wybor pomiedzy EiT a AiR, to wg mnie wiecej stycznosci z mikrokontrolerami jest chyba wlasnie na EiT.

Jak bedziesz mial jeszcze jakies pytanie to pytaj...w miare moich mozliwosci postaram sie odpowiedziec.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru kierunku studiów między Elektroniką i Telekomunikacją (EiT) a Automatyką i Robotyką (AiR). Oba kierunki wymagają solidnej znajomości matematyki i fizyki, zwłaszcza całek, równań różniczkowych i teorii drgań. EiT jest postrzegany jako bardziej przyszłościowy i związany z elektroniką, telekomunikacją, systemami komunikacyjnymi oraz konstrukcją i programowaniem układów elektronicznych, w tym mikrokontrolerów. AiR skupia się na programowaniu robotów przemysłowych, sterownikach PLC oraz automatyce przemysłowej, choć zawiera mniej elektroniki niż EiT. Na obu kierunkach pierwsze lata to intensywne kursy matematyki, fizyki, teorii obwodów, elektryczności i magnetyzmu oraz programowania (C, C++). Specjalizacje, wybierane po około 4 semestrach, decydują o dalszym profilu nauki, w tym o pracy z mikrokontrolerami (8051, AVR) i procesorami sygnałowymi. Praca po studiach może obejmować projektowanie układów, programowanie robotów, instalację i serwis sterowników oraz rozwój systemów telekomunikacyjnych. Wybór uczelni (np. Politechnika Wrocławska, Akademia Górniczo-Hutnicza w Krakowie) wpływa na szczegóły programu nauczania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA