Ja skonczylem Informatyke na Wydziale Informatyki i Zarzadzania, jednak przez dwa lata studiowalem takze na EiT. Przez pierwsze bodajze 4 semestry praktycznie wogole nie mialem stycznosci z mikrokontrolerami. Tak naprawde wydaje mi sie (...wydaje mi sie, gdyz przerwalem drugi kierunek studiow z roznych wzgledow, glownie rodzina,praca i studia doktoranckie), ze wszystko tak naprawde zalezy od specjalizacji na jaka sie pozniej zdecydujesz. Oczywiscie slowo zdecydujesz jest troche nie na miejscu, gdyz wszystko jak zawsze i wszedzie rozbija sie o wyniki w nauce, tzn. kto ma wyzsza srednia ma wiekszy wybor i tak naprawde moze decydowac i wybierac specjalizacje. Z tego co pamietam to specjalizacje wybiera sie po 4 semestrze. Na kazdej ze specjalizacji zetkniesz sie z mikrokontrolerami,procesorami sygnalowymi,8051,AVR, itd. Najciezsze jak wszedzie sa wlasnie 4 pierwsze semestry gdzie bedziesz musial sie przebic przez fizyke, analize I i II, algebre (ta jest w sumie prosta), rownania rozniczkowe zwyczajne rzedu A...a rownolegle miernictwo elektroniczne 2 semestry, elektrycznosc i magnetyzm, mozna powiedziec ze pierwsza zapora na drodze sporej grupy studentow EiT, pozniej juz troche wieksze schody

czyli druty - Teoria obwodow I i II...w miedzyczasie Teoria pola, rysunek techniczny, polprzewodniki, ale to raczej w miare latwe do przejscia. Na EiT jest programowanie w C/C++ dwa semestry, pozniej chyba jeszcze systemy operacyjne i architektura komputerow. Nie uczeszczalem na te kursy wiec nie wiem co tam jest (mialem przepisane oceny z kierunku podstawowego). Do tego sa jeszcze przedmioty humanistyczne, od drugiego roku jezyki i w-f (bardzo szeroki wachlarz roznorakich zajec). Na EiT jest przyjmowana kupa ludzi, pamietam ze 3 lata temu jak tam bylem to na I roku bylo kolo 1000 luda, po I roku zostalo 450, po drugim 300....pozniej pewnie jeszcze mniej...ogolnie jest dosc duzy przesiew, punktow nie trzeba nie wiadomo ile, jak np na Informatyke lub inne kierunki, jednak jak sie nie przysiadzie od poczatku to mozna szybko zakonczyc edukacje wyzsza
Jezeli natomiast chodzi o wybor pomiedzy EiT a AiR, to wg mnie wiecej stycznosci z mikrokontrolerami jest chyba wlasnie na EiT.
Jak bedziesz mial jeszcze jakies pytanie to pytaj...w miare moich mozliwosci postaram sie odpowiedziec.
Pozdrawiam