logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skuter 4T 80cc strzela powietrzem - strzały przy membranie/gaźniku

Racze2k 19 Mar 2020 22:11 4926 5
REKLAMA
  • #1 18543776
    Racze2k
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Witam. Mam problem ze skuterem 4t, mianowicie strzela powietrzem. Skuter stał pół roku aż do wczoraj. Złożyłem cały zestaw 80cc zawory ustawione, iskra w świecy jest, gaźnik wyregulowany, uszczelka pod membraną cała, jedynie filtr powietrza był dziurawy ale zakleiłem dziurę, również nasmarowalem go. Strzały słychać w okolicach membrany i pod gaźnikiem. (gaznik był czyszczony)
    Jak go odpalam to muszę dać i trzymać gaz, bo jak nie dam to zgaśnie (jedynie na zimnym) jak się rozgrzeje to przy opalaniu już mniej słychać i nie muszę trzymać tego gazu.
    Dodam jeszcze że mocno strzela gdy dam gwałtownie gaz, jak daje powoli to słabiej strzela.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18543814
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6538
    Należy prawidłowo ustawić punkt zapłonu. Przynajmniej od tego zacząć.
  • REKLAMA
  • #3 18543845
    Racze2k
    Poziom 5  
    DiZMar napisał:
    Należy prawidłowo ustawić punkt zapłonu. Przynajmniej od tego zacząć.

Jest dobrze ustawiony.

Dodano po 1 [minuty]:

I jeszcze dodam że jeździ nornalnie 60kmh jechałem, no ale strzela
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18543893
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6538
    Bym poeksperymentował z zapłonem nieco późniejszym. Metoda prób i błędów może okazać się pomocna.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18545127
    LuK444Sz
    Poziom 12  
    Ocena: 38
    Czy wymieniając głowicę sprawdziłeś jej szczelność? Większość dostępnych na rynku tanich głowic posiada pewien mankament zwany niedotartymi zaworami.

Zrób pomiar ciśnienia sprężania na zimnym i gorącym silniku. Zapewne zawory są nieszczelne, a ciśnienie z komory spalania ucieka. Jeśli w dolot to zawór ssący, jeśli w wydech to zawór wydechowy. Jakie ustawiłeś luzy zaworowe?
  • #6 18546362
    Racze2k
    Poziom 5  
    LuK444Sz napisał:
    Czy wymieniając głowicę sprawdziłeś jej szczelność? Większość dostępnych na rynku tanich głowic posiada pewien mankament zwany niedotartymi zaworami.

Zrób pomiar ciśnienia sprężania na zimnym i gorącym silniku. Zapewne zawory są nieszczelne, a ciśnienie z komory spalania ucieka. Jeśli w dolot to zawór ssący, jeśli w wydech to zawór wydechowy. Jakie ustawiłeś luzy zaworowe?

Luzy są na 10.
    Znalazłem powód strzelania, metalowa uszczelka między głowicą a cylindrem była nieszczelna. Przy odpalaniu zobaczyłem że powietrze wydobywa się właśnie z tej uszczelki. Wymieniłem ją na nową i już działa dobrze. Dzięki za pomoc.
REKLAMA