logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sony TA-F470 trzaski na niskiej głośności i max bass.

sulivan2000 19 Mar 2020 23:31 579 7
REKLAMA
  • #1 18543925
    sulivan2000
    Poziom 5  
    Witam! Posiadam wzmacniacz Sony TA-F470 i głośniki Tannoy Eclipse One. Żródłem dzwięku jest PC z kartą usb SB X-FI HD. Muzy słucham głównie z plików HI-res Flac i Tidal przy maksymalnej głośności 2,3 czyli za 15 i za 10 jak ktoś woli takie określenie. Sopran nieco podbity a bass na 0. Sterowniki ASio na karcie dzwiękowej i na mikserze głośności PC 100%.Parametry karty to 24 bit i 96000 kHZ. Ostatnio zauważyłem przypadkiem na utworach z dość dużym jednostajnym basem że gdy podbiję bas na max nawet na niskiej głośności występują chrobotania ,trzaski w głośnikach i na słuchawkach podpiętych do wzmacniacza. Problem znika gdy zdejmę głośność PC na 50% lub zdejmę trochę basu na wzmaku. Kolumny są nowe a odsłuch z samej karty na suchawkach jest ok czyli wzmak. Proszę o pomoc co może być powodem tego.Dodam że po zdjęciu głośności na PC na 50% bas może być na max i przy głośnym słuchaniu problemu nie ma. Może ktoś miał podobny przypadek bo na forum przeważnie są sytuacje opisane podobne ale przy większych głośnościach odsłuchu. Myślę ze moje Tannoye nie są przesterowane mimo znacznej mocy wzmacniacza. No i słuchawki mówią to samo .Proszę o nie usuwanie tematu bo choć podobny każdy przypadek jest inny w tym temacie. Z góry dzięki za pomoc bardziej doświadczonych kolegów.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18544543
    sulivan2000
    Poziom 5  
    Czyli jak mam to rozumieć? Czyli poprostu słuchać na jakich parametrach?
  • #4 18544602
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2343
    Nie dawaj 100% na karcie jak chcesz użyć maksymalnego podbicia basu.
  • REKLAMA
  • #5 18544743
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Po prostu przesterowujesz na jakimś etapie sygnał audio, podawany na stopień końcowy wzmacniacza Sony.
    Albo sygnał z karty dźwiękowej na przedwzmacniacz wzmacniacza Sony, albo z tego preampu, na stopień końcowy wzmacniacza Sony. Znaczne podbicie niskiej części pasma, też będzie powodowało przesterowanie sygnału podanego z preampu Sony, na jego stopień końcowy, co w efekcie objawi się charczącym dźwiękiem z kolumn.
    Czyli im bardziej odkręcisz volume w karcie, tym mniej możesz odkręcić volume preampu w Sonym. Im bardziej podbijesz bas preampu Sony, tym mniej możesz odkręcić Volume tego preampu.
    To tak najprościej.
    To też powinno Ci pomóc: https://www.youtube.com/watch?v=NUWfrXj1lYQ

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 18546530
    sulivan2000
    Poziom 5  
    Dotarłem do parametrów wzmacniacza-czułość wejść Aux, CD 150 mV 100 db a karta podaje na wyskalowaniu 100% 2V rms 114 db. Już wiem że teoria jest jak najbardziej słuszna tylko jak prosto dla takiego laika jak ja to przeliczyć ? O ile sygnał z karty jest za mocny dla wzmacniacza i jak ją optymalnie ustawić przeliczając jednostki?
  • #7 18546592
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2343
    100db, 114db? Chyba parametry ci się pomyliły.
    Nie ma się co rozwodzić. Poeksperymentuj, ustaw tak by nie było przesterowania i tyle. Żadnej filozofii.
  • #8 18557535
    sulivan2000
    Poziom 5  
    Odpowiednie wysterowanie karty muzycznej zniwelowało trzaski i przesterowanie przedwzmacniacza.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wzmacniaczem Sony TA-F470 i głośnikami Tannoy Eclipse One, polegający na występowaniu trzasków i chrobotania przy niskiej głośności i maksymalnym podbiciu basu. Odpowiedzi sugerują, że problem może wynikać z przesterowania sygnału audio, zarówno z karty dźwiękowej (SB X-FI HD), jak i na etapie przedwzmacniacza wzmacniacza Sony. Użytkownik powinien dostosować poziom głośności na karcie dźwiękowej, aby uniknąć przesterowania, co potwierdzono po eksperymentach z ustawieniami. Ostatecznie, odpowiednie wysterowanie karty muzycznej zniwelowało trzaski i przesterowanie.
REKLAMA