logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FAAC E045 - Zamknięcie bramy po przycisku i zwolnieniu fotokomórki.

kamot 20 Mar 2020 13:41 1683 8
REKLAMA
  • #1 18544823
    kamot
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Cześć,

niestety po wielu godzinach wertowania i kombinowania poddałem się - może ktoś ma pomysł.
    Wyjazd z bramy ogrodzeniowej - wyjeżdżając stoję w świetle fotokomórek (za krótki wjazd). Żeby zamknąć za sobą bramę trzeba się nagimnastykować i w momencie wyjazdu, kliknąć odpowiedio szybko przycisk na pilocie w czasie włączania się do ruchu - za daleko odjedziesz - nie sięga pilot. Stojąc w bramie - zamykanie blokują fotokomórki.
    Jest jakaś logika w tym sterowniku, która pozwoli stojąc w świetle komórek zadać rozkaz zamykania - ale rozpocznie się ono dopiero po zwolnieniu fotokomórki?

Sterownik FAAC E045.
    Brama skrzydłowa na FAAC 414.

Dzięki za pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 18544915
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1750
    Witam .
    Nie podałeś jaka brama ,przesuwna ,czy skrzydłowa.Zasięg pilota mały ?,to dziwne.Jeżeli nie ma anteny to można dołożyć ,co powinno zmienić zasięg pilotów.
  • REKLAMA
  • #3 18545064
    kamot
    Poziom 11  
    Ok, z edytowałem choć wydaje mi się, że to nie ma znaczenia jaka brama (skrzydłowa). Mam antenę w lampie, koncentrykiem etc, ale dalej słaby zasięg. Choć to osobny temat.
    Dalej moje pytanie dotyczy - czy sterownik z tematu ma możliwość zaprogramowania takiej logiki jak wspomniałem w pierwszym poście.
  • #4 18545081
    nikusert
    Poziom 41  
    To nie lepiej ustawić auto-zamykanie i odpowiednio ustawić dłuższy czas.Myślę że nie ma takiego ustawienia(bezpieczeństwo) o jakim piszesz.
  • REKLAMA
  • #5 18545096
    kamot
    Poziom 11  
    Autozamykanie nie zdaje egzaminu w moim przypadku - w weekendy ruch w domu jest duży i zupełnie paraliżowało by to wjazd.
    Cóż, może komuś wpadnie w oko, kto miał podobny problem.
  • REKLAMA
  • #6 18547199
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3597
    Spróbuj fotki w tryb działania na otwieranie i zamykanie - robi się to zworkami w fotkach, ale tu chyba nie rozwiąże problemu - brama nie zapamięta faktu naciśnięcia pilota, a tylko zmieni sposób reakcji na fotki (zamiast natychmiastowego odwrócenia ruchu brama stanie w miejscu).

Skup się raczej na usprawnienie działania radia - powinno łapać z co najmniej 30 m - może uszkodzony lub niepoprawnie podpięty kabel antenowy, uszkodzone radio.....
  • #7 18549567
    kamot
    Poziom 11  
    Spróbuję - choć nie wiem czy to coś da. Na chwilę obecną są aktywne wyłącznie przy zamykaniu, przy otwieraniu nie interweniują.
  • #8 18549666
    nikusert
    Poziom 41  
    Teraz masz aktywne fotokomórki przy zamykaniu .Wyłączając to ,stojąc w bramie samochodem ,brama ruszy i auto zgniecione.
  • #9 18551691
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2105
    kamot napisał:
    Autozamykanie nie zdaje egzaminu w moim przypadku - w weekendy ruch w domu jest duży i zupełnie paraliżowało by to wjazd.

To ustaw tryb osiedlowy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z zamykaniem bramy skrzydłowej FAAC 414 po wyjeździe, ponieważ fotokomórki blokują zamykanie, gdy samochód znajduje się w ich zasięgu. Zasięg pilota jest niewystarczający, co utrudnia wydanie polecenia zamknięcia bramy. Użytkownik pyta, czy sterownik FAAC E045 pozwala na zaprogramowanie logiki, która umożliwiłaby zamknięcie bramy po zwolnieniu fotokomórki. Odpowiedzi sugerują, aby rozważyć ustawienie auto-zamykania, jednak użytkownik wskazuje, że to nie rozwiązuje problemu z dużym ruchem w weekendy. Inne sugestie obejmują poprawę działania radia i sprawdzenie ustawień fotokomórek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA