logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki procesor kupić pod Msi Geforce Gtx 1050 Ti Gaming

Wksch 21 Mar 2020 09:54 8706 14
REKLAMA
  • #1 18546912
    Wksch
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam
    Chciałbym w swoim komputerze (paru letnim) dokonać wymiany procesora na lepszy. Interesują mnie używane procesory, bo chciałbym na allegro poszukać w przystępnej cenie i zakupić, ponieważ nie chce nowego procesora za mega dużą kwotę, bo komputer już parę lat ma i wydaje mi się, że wiecej podzespołów pasowało by kupić z wyżej półki niż procesor tylko i na razie celuje w coś używanego, a kiedyś się pomyśli już nad czymś nowym.
    Komputer jest przeznaczony pod gry i chciałbym pograć na nim w jakieś lepsze tytuły i żeby ten procesor współgrał z moją karta graficzną Msi Geforce Gtx 1050 Ti Gaming
    Socket jaki posiadam na procesor na mojej płycie głównej to LGA 1150
    Mój sprzęt aktualny to:

Intel® core™ i3-4130

Msi Geforce Gtx 1050 Ti Gaming 4GB

8GB RAM

Płyta głowna Asus B85M-G

Windows 10 64bity

Za czym polecacie się rozejrzeć, jaki procesor jest dobry i warto zakupić? Dziekuje za każdą odpowiedź i pomoc w zakupie (nie siedzę mega w temacie procesorów dlatego ten temat zakłądam :) )
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 18546939
    pan nielektryk
    Poziom 10  
    Ocena: 30
    Na tej postawce i tej płycie można umieścić max procesory 4 generacji. Różnica w wydajności będzie minimalna. Według mnie nie warto pchać się w upgrade.
  • REKLAMA
  • #3 18546953
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15454
    pan nielektryk napisał:
    Na tej postawce i tej płycie można umieścić max procesory 4 generacji. Różnica w wydajności będzie minimalna.

Rzeczywiście, miedzy dwu rdzeniowym i2 a i5 tylko jakieś 20%, skoro dla Ciebie to minimalna różnica...
    @Wksch Kompatybilne CPU https://www.asus.com/pl/support/FAQ/1035322
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 18546960
    n.vision
    Poziom 31  
    Ocena: 258
    Poszukaj Xeona, to samo co i5-i7, ale tansze. Moim zdaniem nie przesadzisz, jesli kupisz i7 lub xeonowy ekwiwalent, ale od biedy mozesz kupic i5 (lub ekwiwalent). i5 sa duzo tansze, ale dopiero 8 watkowe i7 dadzą odpowiednią, zadowalającą płynność, era procesorow 4c4t juz mija. Wiem to, bo korzystam z Xeona e3 1241 (chyba), z 16GB RAMu i mocna karta graficzna wszystko smiga az milo

Interesują Cię Xeony E3 serii v3 kompatybilme z LGA 1150, np. Xeon E3 1230 v3, E3 1246 v3. Wszystkie z numerem powyzej 1230 bedą mialy 4 rdzenie 8 wątkow, wszystkie ponizej - mniej. Przed kupnem sprawdz na stronie Intela lub wikipedii, zeby nie bylo pretensji, czy kupujesz to czego oczekujesz

Btw, procesory beda roznic sie taktowaniami, dobrze zebys nie kupil tych najnizek taktowanych w serii

Jesli cos napisalem niejasno, smialo pytaj
  • #6 18546967
    n.vision
    Poziom 31  
    pan nielektryk napisał:
    Na tej postawce i tej płycie można umieścić max procesory 4 generacji. Różnica w wydajności będzie minimalna. Według mnie nie warto pchać się w upgrade.

Kolega chyba nie wie co mowi, autor pytania ma 2 rdzeniowy procesor, a i7 4gen swietnie dają sobie jeszcze radę. U mnie bez problemu dziala z GTX 1080, na 60Hz monitorze nie ma spadkow plynnosci
  • REKLAMA
  • #7 18546978
    pan nielektryk
    Poziom 10  
    Ocena: 30
    n.vision napisał:
    pan nielektryk napisał:

Kolega chyba nie wie co mowi, autor pytania ma 2 rdzeniowy procesor, a i7 4gen swietnie dają sobie jeszcze radę. U mnie bez problemu dziala z GTX 1080, na 60Hz monitorze nie ma spadkow plynnosci

A faktycznie, nie dopatrzyłem. Zwracam honor :)
  • #8 18547131
    n.vision
    Poziom 31  
    Wksch napisał:
    Witam
    Chciałbym w swoim komputerze (paru letnim) dokonać wymiany procesora na lepszy.

Tutaj masz wyszukiwanie do 8 wątkowych Xeonów LGA 1150 . Jak widać, najtańszy Xeon z 8 wątkami jest już za 340zł. Nie jest to wybitnie tanio, biorąc pod uwagę że Ryzen 1600AF w sklepie można kupić za 400 z hakiem, ale nie masz na całą platformę, więc ja bym to kupił. Dla porównania, najtańszy używany i7 na LGA 1150 kosztuje 410zł, a jest procesor w wersji "s", czyli energooszczędny i ma niższe zegary bazowe - wydajność niższa w wyższej cenie

Tak jak pisałem, i5 dadzą duży przyrost wydajności, ale moim zdaniem dają niezadowalającą płynność i jeśli kupisz, też będziesz niedługo chciał ten procesor zmienić
  • #9 18547410
    Wksch
    Poziom 5  
    Masz rację z tym, że lepiej od razu kupic cos lepszego i wydać więcej niż zaraz bym nie czul satysfakcji z i5. Dobrze Cie zrozumialem, ze polecasz mi Xeona z 8 wątkami niz nowego Ryzena 1600AF?

Też w sumie pomyślałem, ze moja płyta głowna mnie ogranicza troche. Mam mniejszą możliwość wyboru procesorów do niej.
    Moze płytę kupić inną i przenieść to co mam w tej aktualnej + kupno procesora? Jaką płytę w takim razie?
  • #10 18547574
    n.vision
    Poziom 31  
    Wksch napisał:
    Masz rację z tym, że lepiej od razu kupic cos lepszego i wydać więcej niż zaraz bym nie czul satysfakcji z i5. Dobrze Cie zrozumialem, ze polecasz mi Xeona z 8 wątkami niz nowego Ryzena 1600AF?

Nie wspominałeś o wymianie platformy. Na pewno zdajesz sobie sprawę, że Ryzen 1600 AF nie zadziała z Twoją płytą główną i RAMem i musiałbyś wymienić przynajmniej te 3 komponenty?

Moim zdaniem nie ma tu jednego idealnego ruchu. Jeśli chcesz wydać do 400zł, to kup takiego Xeona, a jak jesteś zdecydowany wymienić platformę i masz na to budżet, weź Ryzena 1600 AF z nową płytą główną i RAMem, ale to kosztuje więcej i wydasz na to pewnie 1200-1400zł, albo więcej jeśli zdecydujesz się wymienić coś jeszcze. Psychicznie może Ci to przeszkadzać, że kolega ma większego... Procesora. Ale do gier nie będzie w większości przypadków dużej różnicy. Haswelle i7 (oraz ekwiwalenty Xeonowe) w tej chwili dają jeszcze sobie radę. i5 (4 rdzenie 4 wątki) już dość średnio, chociaz po i3 (i to w najsłabszej, najniżej taktowanej wersji, bo taką zdaje się był i3 4130) i tak poczułbyś się, jakbyś chwycił boga za nogi, przesiadając się choćby na te i5

A jak się wahasz, to powiem Ci jeszcze tak: ja mam Xeona E3-1240 v3 z 16GB RAMu i GTX 1080 i to działa razem całkiem sprawnie z monitorem 2k. Ale w następnych miesiącach pewnie zmienię na Ryzena 3600, bo znowu potaniały, a ja lubię grzebać w komputerze. Ale zmienię głównie dlatego, że mam na to budżet, dzisiaj nie widzę żadnego racjonalnego powodu : ) Może tylko taki, że mój komputer ma już sporo lat i nie mogę do niego podłączyć dysku NVMe, a chciałbym. Może za rok zacznie trochę "przycinać", może za dwa, kto to wie?
  • #11 18548202
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Xeona do 1050Ti? Po co? Do 1060 bym się zgodził na Xeona. i5 i tak będzie miał luz przy tej grafice. Pakowanie się w Ryzena ze słabą grafiką tym bardziej mija się z celem.
  • REKLAMA
  • #12 18549698
    Wksch
    Poziom 5  
    n.vision napisał:
    Nie wspominałeś o wymianie platformy. Na pewno zdajesz sobie sprawę, że Ryzen 1600 AF nie zadziała z Twoją płytą główną i RAMem i musiałbyś wymienić przynajmniej te 3 komponenty?

A jak bym do tego Xeona E3-1240 v3 dokonał jeszcze zakupu jednej kostki pamięci ram 8GB ?
    Aktualnie mam 8Gb rozbite na dwie kostki z taktowaniem 1333 Mhz i czy musze szukać RAMu z taką samą szybkoscią? czy mogą być dwie z 1333 a jedna z 1600 MHz?
  • Pomocny post
    #13 18549843
    n.vision
    Poziom 31  
    Kolega badboy84 ma rację w tym, że 8 wątkowy procesor daje możliwości rozbudowy o znacznie wydajniejszą kartę graficzną i jeśli nie masz zamiaru zmieniać swojego GeForce, to rzeczywiście 4c4t powinien Cię zadowolić...

A jeśli zdecydujesz się inwestować w tę platformę, to odpowiadając na Twoje pytanie:
    - RAM zwolni do prędkości i opóźnień (CL) najniższych z Twojego całego kompletu, czyli do 1333, więc po prostu nie bierz wolniejszych pamięci i lepiej 2x4GB, to będą pracować w Dual Channel. Zwróć uwagę, żeby opóźnienia (CL) nowych kostek również dorównywały tym obecnym, bo działa to tak samo jak w przypadku częstotliwości
    - 16GB RAMu bez wymiany karty graficznej - nie jestem pewien. Ciężko o testy na takim sprzęcie, jak Ty masz. Kiedy ja siedziałem na i5 4460 i RX 570, to rozbudowa z 8GB do 16GB RAM o dziwo sporo zmieniła i pozbyłem się dużej liczby irytujących i naprawdę wyraźnych "przycięć". Te przycięcia w grach nie pojawiały się, kiedy uruchamiałem grę na świeżo po restarcie, a pojawiały się, kiedy uruchamiałem grę np. po 2-3 godzinach pracy komputera. Dziwne wiem, ale wyraźne. Moim zdaniem dlatego, że Windows ma problem z gospodarowaniem pamięcią i u mnie realnie dostępne było dla gier około 5GB, dość mało. Teraz już nie ma takich problemów
  • #14 18550273
    Wksch
    Poziom 5  
    n.vision napisał:
    RAM zwolni do prędkości i opóźnień (CL) najniższych z Twojego całego kompletu, czyli do 1333, więc po prostu nie bierz wolniejszych pamięci i lepiej 2x4GB, to będą pracować w Dual Channel. Zwróć uwagę, żeby opóźnienia (CL) nowych kostek również dorównywały tym obecnym, bo działa to tak samo jak w przypadku częstotliwości
    - 16GB RAMu bez wymiany karty graficznej - nie jestem pewien. Ciężko o testy na takim sprzęcie, jak Ty masz.

To proponujesz, że jak bym juz zdecydowal sie na dokupienie RAM to zeby do tych co mam teraz 2x4GB dokupił drugie 2x4GB?
    Rozważam wszystkie mozliwosci, bo narazie nie chce pakować mega duzo kasy w komouter, a za nie kolosalna cene wyciągnąć z tego co mam jeszcze wiecej
    To faktycznie moze bym sie rozglądnął za i5 z 4 rdzeniami i 4 wątkami uzywanego, bo kiedys i tak bede kupował cos o wiele lepszego a tego PC sprzedawał, ale nie wiem kiedy...

Dodano po 8 [godziny] 6 [minuty]:

Postanowiłem sprzedać cały swój komputer i będę zakładał nowe tematy odnośnie pomocy w składaniu nowego komputera. Dzięki wszystkim za pomoc.
    Temat do zamknięcia
  • #15 18552069
    Wksch
    Poziom 5  
    n.vision napisał:
    RAM zwolni do prędkości i opóźnień (CL) najniższych z Twojego całego kompletu, czyli do 1333, więc po prostu nie bierz wolniejszych pamięci i lepiej 2x4GB, to będą pracować w Dual Channel. Zwróć uwagę, żeby opóźnienia (CL) nowych kostek również dorównywały tym obecnym, bo działa to tak samo jak w przypadku częstotliwości
    - 16GB RAMu bez wymiany karty graficznej - nie jestem pewien. Ciężko o testy na takim sprzęcie, jak Ty masz.

To proponujesz, że jak bym juz zdecydowal sie na dokupienie RAM to zeby do tych co mam teraz 2x4GB dokupił drugie 2x4GB?
    Rozważam wszystkie mozliwosci, bo narazie nie chce pakować mega duzo kasy w komouter, a za nie kolosalna cene wyciągnąć z tego co mam jeszcze wiecej
    To faktycznie moze bym sie rozglądnął za i5 z 4 rdzeniami i 4 wątkami uzywanego, bo kiedys i tak bede kupował cos o wiele lepszego a tego PC sprzedawał, ale nie wiem kiedy...

Dodano po 8 [godziny] 6 [minuty]:

Postanowiłem sprzedać cały swój komputer i będę zakładał nowe tematy odnośnie pomocy w składaniu nowego komputera. Dzięki wszystkim za pomoc.
    Temat do zamknięcia

Dodano po 30 [sekundy]:

Temat do zamknięcia

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje lepszego procesora do swojego komputera, który ma kartę graficzną MSI GeForce GTX 1050 Ti Gaming i płytę główną Asus B85M-G z gniazdem LGA 1150. W dyskusji podkreślono, że najlepszymi opcjami są procesory Intel czwartej generacji, w tym Xeony E3, które oferują 4 rdzenie i 8 wątków, co zapewnia lepszą wydajność w grach. Użytkownik rozważa również możliwość wymiany płyty głównej oraz RAM-u, aby zwiększyć możliwości rozbudowy. Wskazano, że Xeon E3-1230 v3 lub E3-1240 v3 mogą być dobrymi wyborami, a także zasugerowano, aby przy zakupie pamięci RAM zwrócić uwagę na zgodność z istniejącymi modułami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA