logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć włącznik z gniazdem Jung 5546EUWW do oświetlenia?

motocyklista24 21 Mar 2020 14:21 8355 21
REKLAMA
  • #1 18547533
    motocyklista24
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Szanowni Państwo,
    wykonując remont w mieszkaniu, przeniosłem garderobę w inne pomieszczenie a miejscu garderoby postanowiłem zrobić sypialnię, nie chciałem kłuć ścian dlatego odbyło się to bezinwazyjnie dlatego odmalowałem, wymieniłem oświetlenie i tutaj pojawił się problem :(
    mam jeden włącznik i chciałe z niego zrobić dwa w jednym czyli kupić (włącznik i gniazdo w jednym)
    jak mam podłączyć?
    chciałem podłączyć oświetlenie i przedłużacz gdyż i tak on będzie niewidoczny a jest niezbędny po to aby np. "podłączyć ładowarkę do telefonu...."
    znalazłem coś takiego i nasuwa mi się pytanie

https://elsklep.pl/pl/p/Jung-Wylacznik-z-gnia...o-pojedynczej-puszki%2C-bialy-5546EUWW/112611Link

czy jeśli podłącze takie coś to nie będzie działać na takiej zasadzie (światło włączone jest zasilanie, światło wyłączone zasilania brak)?

Proszę o pomoc,

z wyrazami szacunku
  • REKLAMA
  • #2 18547550
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4627
    Chciałeś zaoszczędzić to oszczędziłeś. Z puszki "wyłącznikowej" nic nie uzyskasz. W tej puszce jest tylko wyłącznik, który zwiera(łączy) zasilanie w kierunku na lampę i dzięki temu lampa świeci, lub nie.
  • #3 18547558
    motocyklista24
    Poziom 10  
    stanislaw1954 napisał:
    Chciałeś zaoszczędzić to oszczędziłeś. Z puszki "wyłącznikowej" nic nie uzyskasz. W tej puszce jest tylko wyłącznik, który zwiera(łączy) zasilanie w kierunku na lampę i dzięki temu lampa świeci, lub nie.

nie chodziło o oszczędność, tak po prostu wyszło, szczerze to myślałem że są jakieś urządzenia które dadzą rozwiązanie
  • #4 18547570
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ponieważ, jak się domyślam jest to mieszkanie w bloku, instalacja bez puszek pod sufitem, wykonana przewodami w tynku, żadnej możliwości nie ma. Chyba najprościej to pociągnąć przewód od najbliższego gniazdka.
  • #5 18547584
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2097
    motocyklista24 napisał:
    mam jeden włącznik i chciałe z niego zrobić dwa w jednym czyli kupić (włącznik i gniazdo w jednym)
    jak mam podłączyć?

Musisz podać jakie przewody masz w tej puszce.
    Inna sprawa to, że nie wolno łączyć obwodów oświetleniowych z obwodami gniazd.
  • REKLAMA
  • #6 18547585
    motocyklista24
    Poziom 10  
    stanislaw1954 napisał:
    Ponieważ, jak się domyślam jest to mieszkanie w bloku, instalacja bez puszek pod sufitem, wykonana przewodami w tynku, żadnej możliwości nie ma. Chyba najprościej to pociągnąć przewód od najbliższego gniazdka.

tak, to mieszkanie w bloku
    a to urządzenie nie da rady?
    Link

najgorsze jest to że najbliższe gniazdko jest w przedpokoju :(

Dodano po 2 [minuty]:

kokapetyl napisał:
    motocyklista24 napisał:
    jak mam podłączyć?

Musisz podać jakie przewody masz w tej puszce.
    Inna sprawa to, że nie wolno łączyć obwodów oświetleniowych z obwodami gniazd.

Szanowny Panie,
    obecnie nie podam Panu jakie mam przewody gdyż jestem w pracy :(

tak myślałem że nie można łączyć obwodów ale to tylko na ładowarkę do telefonu lub ewentualnie małą lampkę gdyż sypialnia jest naprawdę malutka
  • #7 18547626
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    motocyklista24 napisał:
    Da radę. Jak włączysz coś do gniazdka, to światło przygaśnie. Zadne gniazdko nie będzie działać "normalnie"-prawidłowo podłączone na przewodach przeznaczonych do zamontowania wyłącznika.
  • #8 18547648
    motocyklista24
    Poziom 10  
    stanislaw1954 napisał:
    motocyklista24 napisał:
    Da radę. Jak włączysz coś do gniazdka, to światło przygaśnie. Zadne gniazdko nie będzie działać "normalnie"-prawidłowo podłączone na przewodach przeznaczonych do zamontowania wyłącznika.

Dziękuję, oświetlenie to żarówka która ma 4 WAT no i ewentualnie ta nieszczęsna ładowarka na przedłużaczu....

Dodano po 1 [minuty]:

stanislaw1954 napisał:
    motocyklista24 napisał:

pisząc "normalnie" ma Pan na myśli to że przewody się spalą?
  • #9 18547676
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Pisząc normalnie, mam na myśl to, że nie będzie tam "pełnego" napięcia , czyli nie da się z niego korzystać. Przewody się nie spalą.
  • #10 18547688
    motocyklista24
    Poziom 10  
    stanislaw1954 napisał:
    Pisząc normalnie, mam na myśl to, że nie będzie tam "pełnego" napięcia , czyli nie da się z niego korzystać. Przewody się nie spalą.

będzie wystarczające napięcie by "udźwignąć" żarówkę 4 wat i ładowarkę?
    drugie pytanie to jak mam to podłączyć? i ile musi być kabli?
  • #11 18547691
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ja swoje, a Ty swoje. Nic nie podłączysz, bo nie będzie dzłałało.
  • #12 18550381
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    motocyklista24 napisał:
    stanislaw1954 napisał:

Wciąż usiłujesz być bohaterem we własnym domu, chociaż popełniasz błąd za błędem. Trudno, próbuj, skoro uważasz, że wszystko potrafisz.
    W postach #4 i #5 dostałeś informacje i pytanie, ale nie odpowiedziałeś, gdyż pewnie było nie po Twojej myśli. A tu niestety, z pustego to nawet Głódź nie naleje. Nie pytałeś przed remontem, bo po co, więc teraz musisz robić jak uważasz. Ale remont instalacji przeprowadza się tanio przed malowaniem. Po malowaniu to już musi kosztować.
  • REKLAMA
  • #13 18550621
    takijasiu
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    Telefon komórkowy można ładować z power banku.

Poza tym łączniki do światła się zwykle spotyka na wysokości około 130 cm i zwykle znajdują się przy drzwiach - tymczasem telefon komórkowy w sypialni kładzie się raczej na szafce przy łóżku. Oczywiście szafka przy łóżku może być przy samym łączniku światła, ale coś mi podpowiada że szafka jest raczej na wprost wejścia i jest to najdalsze możliwe miejsce w stosunku do łącznika światła - także może autor powie, w jaki sposób chciał doprowadzić prąd z tego łącznika do szafki - czyżby przedłużacz?

Odnośnie możliwości stworzenia nowego gniazdka - jedyną sensowną szansą wydaje się sprawdzenie, czy w sąsiednich pomieszczeniach nie ma gniazdek. Rozbudowa instalacji w taki sposób, żeby dołożyć kolejne gniazdko po drugiej stronie ściany - przy pewnych ważnych ograniczeniach - wydaje się jedną z opcji.
  • #14 18550823
    tgtadek
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Przemyśl sugestię, że może po drugiej stronie ściany masz gniazdko i wtedy mógłbyś się podłączyć równolegle, bo wyłącznik to tylko łącznik na 1 przewodzie (fazowym) a do zasilania jakichkolwiek urządzeń potrzebne gniazdko z 2 przewodami zerem i fazą i wtedy masz pełne napięcie.
  • #15 18552845
    motocyklista24
    Poziom 10  
    stanislaw1954 napisał:
    Ja swoje, a Ty swoje. Nic nie podłączysz, bo nie będzie dzłałało.

Ok, rozumiem.
    Nie zrozumiałem o co chodziło z tym „normalnie”

Dodano po 2 [minuty]:

retrofood napisał:
    motocyklista24 napisał:
    stanislaw1954 napisał:

Wciąż usiłujesz być bohaterem we własnym domu, chociaż popełniasz błąd za błędem. Trudno, próbuj, skoro uważasz, że wszystko potrafisz.
    W postach #4 i #5 dostałeś informacje i pytanie, ale nie odpowiedziałeś, gdyż pewnie było nie po Twojej myśli. A tu niestety, z pustego to nawet Głódź nie naleje. Nie pytałeś przed remontem, bo po co, więc teraz musisz robić jak uważasz. Ale remont instalacji przeprowadza się tanio przed malowaniem. Po malowaniu to już musi kosztować.

Nie rozumiem Pana dlaczego Pan uważa ze nie pytałem. Prawda jest taka ze zamieniłem pomieszczenie garderoby na sypialnie, niestety w garderobie nie było gniazdka.
    Nie wiem tez gdzie są „poukrywane” przewody pod tynkiem

Dodano po 3 [minuty]:

takijasiu napisał:
    telefon komórkowy można ładować z power banku

poza tym łączniki do światła się zwykle spotyka na wysokości około 130 cm i zwykle znajdują się przy drzwiach - tymczasem telefon komórkowy w sypialni kładzie się raczej na szafce przy łóżku; oczywiście szafka przy łóżku może być przy samym łączniku światła, ale coś mi podpowiada że szafka jest raczej na wprost wejścia i jest to najdalsze możliwe miejsce w stosunku do łącznika światła - także może autor powie, w jaki sposób chciał doprowadzić prąd z tego łącznika do szafki - czyżby przedłużacz?

odnośnie możliwości stworzenia nowego gniazdka - jedyną sensowną szansą wydaje się sprawdzenie, czy w sąsiednich pomieszczeniach nie ma gniazdek - rozbudowa instalacji w taki sposób, żeby dołożyć kolejne gniazdko po drugiej stronie ściany - przy pewnych ważnych ograniczeniach - wydaje się jedną z opcji

Ma Pan racje, szafka znajduje się na wprost wejścia, mam listwy przypodłogowe z tzw. rynna i myślałem ze ukryje kabel w owej rynnie a tym samym podciągnę zasilanie przedłużaczem.
    Sąsiednie pomieszczenie to przedpokój w którym jak na złość gniazdko znajduje się naprzeciw i nie mam możliwości przeniesienia kabli... :(
  • #16 18552863
    retrofood
    motocyklista24 napisał:

Nie rozumiem Pana dlaczego Pan uważa ze nie pytałem. Prawda jest taka ze zamieniłem pomieszczenie garderoby na sypialnie

Dokładnie o to chodzi. Zapytać powinieneś wtedy, kiedy podjąłeś decyzję o zamianie, ale jeszcze jej nie wykonałeś. Bo zmiany w instalacji elektrycznej wykonuje się przed malowaniem ścian.
  • #17 18552868
    motocyklista24
    Poziom 10  
    tgtadek napisał:
    Przemyśl sugestię, że może po drugiej stronie ściany masz gniazdko i wtedy mógłbyś się podłączyć równolegle, bo wyłącznik to tylko łącznik na 1 przewodzie (fazowym) a do zasilania jakichkolwiek urządzeń potrzebne gniazdko z 2 przewodami zerem i fazą i wtedy masz pełne napięcie.

Proszę Pana właśnie nie mam pomysłu bo fizycznie nie mam gniazdka w tym pomieszczeniu...
    I teraz nie wiem co zrobić...
    Gniazdko jest w przedpokoju po drugiej stronie 😞
  • REKLAMA
  • #18 18552872
    retrofood
    motocyklista24 napisał:
    mam listwy przypodłogowe z tzw. rynna i myślałem ze ukryje kabel w owej rynnie a tym samym podciągnę zasilanie przedłużaczem.

Tylko nie przedłużaczem. Można natomiast w listwach przypodłogowych (albo za listwami) poprowadzić normalne przewody instalacyjne, aby je ukryć. Takie rozwiązanie jest do zaakceptowania.

Dodano po 1 [minuty]:

motocyklista24 napisał:

Przewiercić dziurę przez ścianę i przez nią poprowadzić przewód.
  • #19 18552895
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    motocyklista24 napisał:
    Gniazdko jest w przedpokoju po drugiej stronie

Więc może jak już zasugerowano da się przeprowadzić przewód w listwach i zastosowanie podobnych puszek

https://www.google.com/search?q=uniwersalna+p...IHpoKHdkuAccQrNwCKAF6BQgBEJYC&biw=360&bih=628
  • #20 18552910
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    retrofood napisał:
    No tak, ale
    motocyklista24 napisał:
    Co daje po drodze choćby jeden otwór drzwiowy.
  • #21 18553011
    motocyklista24
    Poziom 10  
    retrofood napisał:
    motocyklista24 napisał:
    mam listwy przypodłogowe z tzw. rynna i myślałem ze ukryje kabel w owej rynnie a tym samym podciągnę zasilanie przedłużaczem.

Tylko nie przedłużaczem. Można natomiast w listwach przypodłogowych (albo za listwami) poprowadzić normalne przewody instalacyjne, aby je ukryć. Takie rozwiązanie jest do zaakceptowania.

Dodano po 1 [minuty]:

motocyklista24 napisał:

Nie mogę przewiercic bo gniazdko jest w przedpokoju po drugiej stronie a za ściana nie mam pomieszczenia bo jest drugie mieszkanie

Dodano po 1 [minuty]:

stanislaw1954 napisał:
    retrofood napisał:
    No tak, ale
    motocyklista24 napisał:
    Co daje po drodze choćby jeden otwór drzwiowy.

Tak, jest otwór drzwiowy ale gniazdko jest po drugiej stronie a na podłodze gres...
    wiec zostałem w czarnej dziurze 😞
  • #22 18553065
    retrofood
    Weź to narysuj, ten fragment, bo Twoje opisy tworzą labirynt.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przeniósł garderobę do innego pomieszczenia, zamieniając ją na sypialnię, i chce podłączyć włącznik z gniazdem Jung 5546EUWW do oświetlenia oraz przedłużacza. W dyskusji poruszono kwestie związane z instalacją elektryczną w bloku, gdzie nie można łączyć obwodów oświetleniowych z gniazdami. Użytkownik obawia się, że podłączenie może spowodować, że światło i gniazdko nie będą działać prawidłowo. Ostatecznie zasugerowano, aby rozważyć poprowadzenie przewodów w listwach przypodłogowych lub sprawdzenie, czy w sąsiednich pomieszczeniach nie ma dostępnych gniazdek, co mogłoby umożliwić prawidłowe zasilanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA